TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Nederlands Militair Ereveld Grebbeberg

Nadat tussen 10 en 13 mei 1940 de Slag om de Grebbeberg was geleverd, werd begonnen met het zoeken naar gesneuvelden en gewonden. Op last van de Duitsers legde een groep arbeiders uit de omgeving onder leiding van een Nederlandse majoor op de Grebbeberg de eerste Nederlandse oorlogsbegraafplaats aan.

Tijdens de oorlog lagen de Duitse en Nederlandse gevallenen op dezelfde begraafplaats. Na de bevrijding werd de militaire begraafplaats ingericht als nationale herdenkingsplaats. In het voorjaar van 1947 is daarom op initiatief van het ministerie van Defensie besloten de Duitse graven op de Grebbeberg te ruimen. Die graven zijn verplaatst naar de Duitse militaire begraafplaats in Ysselsteyn.

De, in 1946 opgerichte, Stichting Nationaal Legermonument Grebbeberg gaf opdracht voor het vervaardigen van het Leeuwenmonument dat werd onthuld in 1953. Het monument, ontworpen door de architect ir. J.J.P. Oud en gemaakt door J. Raedecker en zijn zoon, bestaat uit een kruis geflankeerd door twee leeuwen en draagt als opschrift: Den Vaderlant Ghetrouwe - Blijf Ick Tot Inden Doot. Tegenover dit monument, aan de andere kant van de Grebbeweg, bevindt zich het Nationaal Legermonument. Het is een open aula met een klokkentoren.

Op de begraafplaats bevinden zich nu bijna 850 graven en verschillende monumenten, waaronder die van van het 8e, 10e en 22e Regiment Infanterie. Deze monumenten dienen om hen die op en om de Grebbeberg streden en sneuvelden te gedenken. Bij het ereveld is ook een informatiecentrum aanwezig.

Leeuwenmonument
Op het Nederlands Militair Ereveld Grebbeberg staat het Leeuwenmonument.
Het Monument is een kruis geflankeerd door twee leeuwen en is onthuld in 1953.

Tekst op het Monument:

DEN VADERLANT GHETROUWE

Tekst op de achterzijde van het Monument:

BLIJF ICK TOT IN DEN DOOT

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Barry van Veen
  • Foto's: Arjan Vrieze (1, 2, 3), Patrick Molders (4, 5)

Gerelateerde video's

Gerelateerde boeken

51.955434, 5.600463

[video] Nieuwe documentaire uitgebracht over De Slag om de Grebbeberg

10mei

[video] Nieuwe documentaire uitgebracht over De Slag om de Grebbeberg

Wellicht het bekendste gevecht tijdens de meidagen van 1940: de slag om de Grebbeberg. Maar wat is daar precies gebeurd? Hoe komt het dat er ruim 420 Nederlandse soldaten om het leven zijn gekomen? En in hoeverre heeft de heldhaftige stand van 'onze jongens' invloed gehad op de algehele Duitse invasie van West-Europa? In de nieuwste documentaire van Menno J. De Vries wordt dit met behulp van 2D tekeningen door Artificial Intelligence, zelf gemaakte 3D animaties én nagespeelde scènes uitgelegd.

Lees meer

Harry's opa ging met zwaard en pistool de Duitsers te lijf: 'Hij verdient een Militaire Willems-Orde

3mei

Harry's opa ging met zwaard en pistool de Duitsers te lijf: 'Hij verdient een Militaire Willems-Orde

Met een klewang (een klein zwaard) en een pistool viel majoor Johan Jacometti in mei 1940 de Duitsers aan bij Rhenen.

Lees meer

Lees meer (120)