TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monument Wellington BJ603

Deze tot monument omgevormde zwerfkei herdenkt de bemanningsleden van een Engelse bommenwerper die hier, in de bossen bij Lierop, op 12 augustus 1942 neerstortte. De omgekomen bemanningsleden waren:

Sergeant Morris, William Richard (20 jaar)
Sergeant Moss, Robert William (23 jaar)
Sergeant Murray, Donald Emslie (22 jaar)
Sergeant Pearl, John Alister (22 jaar)
Pilot Officer Taylor, Charles Frederick (32 jaar)

Zij liggen allemaal op algemeen Eindhovense begraafplaats (Woensel) begraven. De bommenwerper (en haar bemanning) behoorde tot het Engelse 156 Squadron.

Routebeschrijving:

Rij vanuit Lierop richting Someren over de Somerenseweg, ga vervolgens rechtsaf de Vaarsehoef in. Ga vervolgens met de bocht naar rechts de Vaarsehoefweg in. Het monument staat na ongeveer 100 meter aan de rechterkant van de weg.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Jeroen Koppes
  • Foto's: Chris van Seggelen (1), Martin Damen (2)

51.40593893, 5.67577958

Scouting en Edelsmit tijdens de Tweede Wereldoorlog

jun2019

Scouting en Edelsmit tijdens de Tweede Wereldoorlog

Geldrop De scouting was door de bezetter in de oorlog ook verboden. Toch werden er in het geheim bijeenkomsten georganiseerd. Tonnie van Stratum uit Geldrop was een fervent scoutingman en bracht het zelfs tot hopman. Ook hij ging door en ging zelfs kamperen maar dan niet in uniform. Eens op een nacht hadden ze een kamp in Lierop en waren 's-nachts getuige van een vliegtuigcrash. Ze waren er als eerste bij, maar er was niemand meer te redden. Schrijver dezer ontdekte dat het de Britse Wellington BJ 603 van het 156 RAF Squadron van piloot P/O C.F. Taylor en zijn crew betrof. Direct na de crash toen de Duitsers nog niet aanwezig waren zag Tonnie kans om snel wat aluminium te pakken. Tonnie was toen als hobby edelsmid en dat materiaal kwam hem dus goed van pas. Hij maakte later van de materialen speldjes en een armband en zelfs een zakmes en een haarkam. Toen de bevrijders er waren bleken dit gewilde souvenirs te zijn. Tonnie ontving als ruilobject de fel begeerde Engelse sigaretten er voor in de plaats. Schrijver dezer kwam later in contact met de zus van navigator Sgt. W.R. Morris. Hij kon haar gelukkig maken met zo’n speldje. Voor haar een tastbaar aandenken van haar broer en al die jonge mannen de omkwamen voor onze vrijheid.

Lees meer