Het verzetsmonument is opgericht ter nagedachtenis aan twee leden van de Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten die hier op 15 april 1945 sneuvelden tijdens een vuurgevecht met de bezetter.
De twee slachtoffers waren: Harm Brouwer en Jan Kaper.
Harm Brouwer werd geboren op 5 maart 1922 in Twijzelerheide. Hij was melkventer in Zwaagwesteinde en lid van de Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten.
Harm Brouwer ligt begraven op de N.H. begraafplaats in Zwaagwesteinde.
Jan Kaper werd geboren op 15 december 1921 in Utrecht. Hij was afkomstig uit Sint-Jacobiparochie en in het verzet bekend onder de bijnaam Blonde Jan. Als marechaussee was hij ondergedoken in Akkerwoude, omdat hij al in 1943 door de bezetter staatsgevaarlijk was verklaard en werd gezocht.
In zijn functie als politieman in Amsterdam moest hij joodse burgers arresteren, hetgeen hij weigerde en werd voor zijn illegale activiteiten gearresteerd en gevangengezet in Amsterdam en als dwangarbeider tewerkgesteld op een schip. Hij ontsnapte en dook onder in Akkerwoude, waar hij lid werd van de Knokploeg. In september 1944 sloot hij zich aan bij de gevechtsploegen van zijn gemeente en werd groepscommandant.
Jan Kaper ligt begraven op de Algemene begraafplaats in Sint-Jacobiparochie.
Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!