Sinds 2015 worden er elk jaar op vele oorlogssbegraafplaatsen kaarsjes geplaast bij de graven. Dit gebeurd ondertussen ook al een aantal jaar op de oorlogsbegraafplaats in Mierlo. Wij gingen even langs voor een kleine sfeerimpressie.
Na de dwaze vernieling van de Oorlogsbegraafplaats van het Gemenebest Mierlo vorige week was alles op de begraafplaats vandaag weer op orde. De mensen van de Commonwealth War Graves Commission waren tot gisteravond bezig om alle graven en monumenten schoon te krijgen. Vandaag bracht de Liberation Task Force een bezoek aan de begraafplaats en was er een korte ceremonie onder leiding van Locoburgemeester M. Jeucken.
Als ze gevraagd worden naar hun ervaringen in de Tweede Wereldoorlog, dan komen oorlogsveteranen Jim en Raymond prima uit hun woorden. Maar worden ze geconfronteerd met nieuws over de bekladde oorlogsgraven in Mierlo, vallen ze van pure ontzetting even stil. Uiteindelijk zegt Raymond stomverbaasd: Ik kan hem beter maar niet tegenkomen. Ik zou hem wurgen, denk ik.
Op de muur van de kapel is met zwarte verf een hakenkruis gekalkt en ook de grafzerken zijn beklad.
Ad Hermens heeft een nieuw boekje uitgebracht met daarin de verhalen achter een 15 graven op de Oorlogsbegraafplaats van het Gemenebest te Mierlo. Het boekje is via de schrijver te bestellen en kost 12,95. Het is het eerste deel in een reeks over de graven op deze begraafplaats.
MIERLO - Op het Brits ereveld op adres Geldropseweg 68 wordt onderhoud gepleegd. De twee kapelletjes op het Mierlo War Cemetery worden gerestaureerd.
Afgelopen donderdag was de bevrijdingsherdenking bij het monument in Mierlo-Hout. De ochtend er voor bracht de adoptatieklas van de Odulfusschool een bezoek aan de begraaplaats in Mierlo om neer te leren over de bevrijding van Mierlo-Hout. Er werd onder andere stil gestaan bij het graf van Lieutenant John Bruce Millar, de Engelse tankcommandant die bij de spoorwegovergang waar het monument staat om het leven kwam. Uiteraard waren alle kinderen dezelfde avond ook aanwezig bij de herdenking bij het monument en plaatsten ze aldaar kaarsjes voor de oorlogsslachtoffers.
Na Weert en Valkenswaard trok de Liberation Task Force vandaag in vier verschillende colonnes verder naar het noorden. Eén van de colonnes kwam via Geldrop naar Mierlo, langs de daar gelegen oorlogsbegraafplaats. Voor een korte ceremonie werd daar even halt gehouden. De burgemeester van Geldrop-Mierlo, mevrouw Donders-de Leest, en schrijver Ad Hermens hielden o.a. een toespraak. Daarnaast werden er door leerlingen van het Strabrecht College bloemen gelegd bij alle graven. Na de kransleggingen trok de colonne verder via Helmond en Nuenen om vanavond te overnachten in Son.
© STIWOT, 1999-2025. Alle rechten voorbehouden. Privacyverklaring, cookies, disclaimer en copyright