Monument voor de oorlogsslachtoffers van Jutphaas.
Centraal staat een vrouwfiguur op een sokkel. De vrouw heeft een duif op haar rechterarm. De duif staat symbool voor de vrede. In haar rechterhand houdt zij een boek vast, symbool voor recht en rechtvaardigheid.
Het linkerpaneel toont drie vrouwen die een rouwkrans dragen. Zij staan symbool voor de oorlogsjaren. Het rechterpaneel toont drie dansende vrouwen, symbool voor de vrijheid.
Tekst op het monument:
1940 1945
STRIJDEND GEVALLEN
W.O.T. JANKOWSKI
POOLS VLIEGENIER G.D. RAF
TH.P.J. VAN GENDEREN
TH. HANSELAAR
L.C. KERKHOF
A. KROS
OORLOGSLACHTOFFERS
J. STREEFKERK
J.J. HOVELING
J.J.H.VAN EE
F.A. LUITEN
W. SPIES
Theo Hanselaar, Aart Kros, Jan Streefkerk, Frans Luiten en Willem Spies kwamen om het leven op 7 mei 1945. Luiten ligt begraven op het nabijgelegen Nicolaaskerkhof, de anderen op de gemeentelijke begraafplaats Kerkveld. Daar ligt ook Johan van Ee begraven.
Tadeusz Jankowski stortte neer nabij Plettenburg op 20 september 1944. Jopie Hoveling was slechts 8 jaar toen hij om het leven kwam door het neerstortend vliegtuig van Jankowski. Jopie werd begraven op het Nicolaaskerkhof. Daar werd de Poolse vlieger aanvankelijk ook begraven, maar hij werd herbegraven op het Poolse ereveld in Breda.
Bertus Kerkhof was dienstplichtig militair en raakt op 8 mei 1940 gewond bij de IJssellinie. Hij overleed drie dagen laten in Zutphen. Aanvankelijk lag hij begraven op het Nicolaaskerkhof, maar hij werd later herbegraven op Ereveld Loenen.
Thijmen van Genderen werkte als matroos op het koopvaardijschip s.s. Sembilan, dat op 17 april 1943 op de Indische Oceaan nabij het Zuidafrikaanse Durban werd getorpedeerd. Daarbij kwamen 85 mensen om het leven.
Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!