Deze kleine messing plaquettes (Stolpersteine of struikelstenen) herdenken:
* Fritz Rahkob, geb. 1885, gearresteerd 1943, 'voorbereiding op verraad', Politie Gevangenis Gelsenkirchen, strafgevang Muenchin-Stadelheim, vermoord 24-8-1944, Gevangenis Stuttgart.
* Rudolf Littek, geb. 1890, in verzet, gearresteerd 1943, Gevangenis Gelsenkirchen, 1945 Neuengamme, M.S. Thielbeck, dood 3.5.1945, Neustädter Bucht.
Fritz Rahkob sloot zich aan bij de verzetsgroep van Franz Zielasko. De groep werd verraden en in augustus 1943 werden bijna 50 antifascisten gearresteerd, onder wie Fritz Rahkob. De leider, Zielasko, werd doodgemarteld. De anderen kregen de doodstraf. Fritz Rahkob werd op 24 augustus 1944 onthoofd. De nazi's behielden zijn lichaam. Zijn vrouw Emma werd op dezelfde dag gearresteerd en stond op het punt naar een concentratiekamp te worden gedeporteerd, maar later bevrijdden de geallieerden haar uit de politiegevangenis van München. Uiteindelijk werd het lichaam van Frita Rahkob in 1947 gecremeerd en begraven.
In 1987 werd een stadsplein naar hem vernoemd: Fritz-Rahkob-Platz ligt aan de Munkelstrasse en de Eberstrasse. De stolpersteine voor hem op dit adres is in augustus 2011 geplaatst.
Rudolf Littek, een soldaat in de Eerste Wereldoorlog, trouwde in 1919 met Anna Muhlack. Ze kregen twee kinderen, van wie er één kort na de geboorte stierf. Rudolf werkte als chauffeur in het Ruhrgebied en kwam al snel in contact met de arbeidersbeweging in het gebied. Hij werd lid van de communistische partij in 1921 en in 1928 vertegenwoordigde hij hen in de gemeenteraad van Gelsenkirchen. Hij werd in augustus 1943 gearresteerd met de verzetsgroep Zielasko. In een proces door het Volksgerichtshof (volksrechtbank) werd hij vrijgesproken maar niet vrijgelaten. Hij werd overgebracht van de gevangenis van Gelsenkirchen naar een heropvoedingswerkkamp in de buurt van Petershagen an der Weser en vervolgens in 1945 naar het kamp Neuengamme.
Toen de nazi's in april 1945 voor de komst van de geallieerden kamp Neuengamme ontruimden, werden duizenden gevangenen op de Cap Arcona en de Thielbeck gezet, schepen die overvolle concentratiekampen werden zonder eten en zonder drinkwater. Deze drijvende concentratiekampen waren in het volle zicht verborgen tussen andere troepenschepen. Om te voorkomen dat de Duitsers per boot zouden ontsnappen, bombardeerden de Britten de schepen in de haven. Ongeveer 7.000 concentratiekampgevangenen kwamen om door brand of verdrinking, of werden op de kust door Duitsers neergeschoten. Rudolf Littek bevond zich op de Thielbeck. Vier dagen later tekenden de Duitsers een onvoorwaardelijke overgave van alle Duitse troepen aan de geallieerden.
Voor meer informatie en foto's over de Cap Arcona, zie Drijvende concentratiekampen in de baai van Lübeck.
Deze messing plaquettes zijn in de stoep te vinden voor de huizen waarvan de voormalige, meestal Joodse, bewoners vervolgd of vermoord zijn door de Nazi’s. In de kleine, koperen plaatjes zijn de namen en de datum en plaats (meestal een concentratiekamp) waar zij vermoord zijn ingestanst.
In veel andere steden, vooral in Duitsland maar ook in andere Europese landen, komen deze monumentjes ook voor, en hun aantal, nu al vele duizenden, neemt nog steeds toe. Vrijwel alle Stolpersteine zijn gelegd door de Duitse kunstenaar zelf, Gunter Demnig.
Voor meer informatie en foto's kunt u Stolpersteine Gelsenkirchen (in het Duits) bezoeken.
Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!