De kleinzonen van gevangene Roel Bleeker hebben een zelfgemaakt vliegtuigje en andere spullen geschonken aan Kamp Vught. Verzetsman Bleeker maakte deze in de oorlog toen hij daar vastzat.
VUGHT - Nationaal Monument Kamp Vught heeft dit jaar een recordaantal bezoekers getrokken. Afgelopen woensdag verwelkomde het herinneringscentrum de 90.000ste bezoeker: een leerling van groep acht van basisschool De Bussel uit Vlijmen.
Kamp Vught krijgt meer geld om volgend jaar door te komen. Die extra bijdrage is wel eenmalig, onderstreept verantwoordelijk staatssecretaris Vincent Karremans. Hoeveel het extraatje bedraagt, laat hij nog in het midden.
VUGHT – ,,Wat zich hier heeft afgespeeld, tart elk voorstellingsvermogen”, zei Jeroen van den Eijnde, directeur van Nationaal Monument Kamp Vught zondagmiddag tijdens een openbare herdenking op de fusilladeplaats. Waarom klonken daar in september 1944 zoveel salvo’s?
VUGHT- Niet 329 maar ruim 400 mensen zijn gefusilleerd op Kamp Vught tijdens de Tweede Wereldoorlog. Tot die zeer opvallende conclusie komt Ad van Liempt in het nieuwe boek Wraak op het verzet. Een ‘onmisbare toevoeging’, volgens het Nationaal Monument Kamp Vught.
De Bunkergevangenis in Vught blijft intact na fel verzet van Nationaal Monument Kamp Vught. Tot 2013 zaten er gedetineerden. Een verbouwplan zou ‘onherstelbare schade’ aanrichten.
Nationaal Monument Kamp Vught heeft een videotour junior in Nederlandse Gebarentaal (NGT) ontwikkeld. Met dit aanbod is het verhaal van Kamp Vught nu ook toegankelijk voor dove jongeren. De videotour junior NGT is een aanvulling op de succesvolle audiotour junior ‘Achter prikkeldraad’ waarmee kinderen vanaf 10 jaar op pad gaan in de vaste expositie en op het voormalig kampterrein.
Nationaal Monument Kamp Vught is verheugd over het besluit van minister Weerwind (Justitie en Veiligheid) om de voormalige bunkergevangenis van Kamp Vught te behouden. Het beladen oorlogsverleden is voor Weerwind doorslaggevend om dit gebouw niet te gebruiken voor uitbreiding van cellen.
Op zondagmiddag 9 juni is op het buitenterrein van Nationaal Monument Kamp Vught de openbare herdenking van de kindertransporten van juni 1943, in samenwerking met Stichting Sobibor. Op 6 en 7 juni werden bijna 1300 joodse kinderen gedeporteerd naar vernietigingskamp Sobibor in bezet Polen, waar zij vrijwel allen direct na aankomst werden vermoord. Zij werden vaak vergezeld door slechts één ouder: totaal 3014 mensen.
Ter afsluiting van de tournee langs ruim 70 theaters is de solovoorstelling ‘Sonny Boy’ op 14 en 15 juni te zien op het voormalig kampterrein van Nationaal Monument Kamp Vught. Acteur Tarikh Janssen speelt de solovoorstelling, gebaseerd op de bestseller van Annejet van der Zijl. Hij kruipt in de huid van Waldy Nods, de zoon van de in de Tweede Wereldoorlog omgekomen Nederlandse Rika van der Lans en de Surinaamse Waldemar Nods. Zij kwamen vanwege hun verzetswerk terecht in onder meer Kamp Vught. Sonny Boy was de koosnaam voor Waldy. De voorstelling van 14 juni is inmiddels uitverkocht.
Op het buitenterrein van Nationaal Monument Kamp Vught vindt op zaterdag 4 mei vanaf 14.00 uur de jaarlijkse dodenherdenking plaats. Aan de hand van bijdragen van onder anderen schrijver Annejet van der Zijl, oud-gevangene Elly Vleeschhouwer-Blocq en schrijver Femmetje de Wind wordt stilgestaan bij de mensen die omkwamen of werden vermoord in Kamp Vught en in andere concentratiekampen.
Vanaf 12 april is in Nationaal Monument Kamp Vught de tentoonstelling ‘Kruispunt Vught: 36 nationaliteiten achter prikkeldraad’ te zien. Deze expositie belicht de verhalen van de meer dan 1.800 gevangenen van Kamp Vught die een andere nationaliteit hadden dan de Nederlandse en die afkomstig waren van over de hele wereld. ‘De levenslijnen van duizenden mensen van over de hele wereld kwamen in die oorlogsjaren samen hier in Kamp Vught. Het maakt duidelijk hoe deze plek een van de knooppunten was in een wereldwijd netwerk van vervolging en terreur’, zegt directeur Jeroen van den Eijnde.
In de voorjaarsvakantie biedt Nationaal Monument Kamp Vught op 15 en 22 februari vanaf 19.00 uur een avondrondleiding aan over het voormalig kampterrein. Een deelnemer zei na afloop: ‘Het gevoel en de sfeer zijn ’s avonds heel anders; erg bijzonder en indrukwekkend.’ Om het buitenterrein in de donkere maanden te kunnen bezoeken, is de verlichting aangepast.
Op de internationale Holocaust Memorial Day (27 januari) vertelt Rosanne Kropman in Nationaal Monument Kamp Vught over haar boek 'Het donkerste donker: een geschiedenis van Sobibor'. In 2014 volgde zij de opgravingen bij de acht gaskamers in Oost-Polen. ‘Het werken aan dit boek was zwaar, en tegelijk voor een onderzoeksjournalist ook razend interessant. Een mix van emoties, van iets heel graag willen weten tot iets helemaal níet willen weten.’
In september verscheen 'De verliezers - Straf en heropvoeding in Kamp Vught 1944-1949' van Marijke Verduijn: het eerste boek over interneringskamp Vught. Omdat de lezingen in november al snel vol geboekt waren, verzorgt de auteur op zondag 14 januari een derde presentatie. Reserveren is noodzakelijk via nmkampvught.nl (Agenda).
In de kerstvakantie biedt Nationaal Monument Kamp Vught op 27 december en op 3 januari vanaf 19.00 uur een avondrondleiding aan over het kampterrein. Op de afgelegen plek waar Kamp Vught in januari 1943 in gebruik werd genomen, nodigt een bezoek in de stilte van de avond uit tot bezinning. Juist dan is een bezoek een bijzondere ervaring. De opzet van de rondleiding is hetzelfde als de rondleiding overdag op het kampterrein van het enige SS-concentratiekamp in Nederland. Een deelnemer zei hierover: ‘Het verhaal is hetzelfde, maar het gevoel en de sfeer zijn ’s avonds heel anders; erg bijzonder en indrukwekkend.’ Reserveren voor activiteiten is mogelijk via nmkampvught.nl (Agenda).Het museum is gesloten op 24, 25 en 31 december en 1 januari.
Voor het echtpaar Martine Letterie en Rinke Smedinga is de oorlog altijd aanwezig. Haar opa werd vermoord in kamp Neuengamme; de vader van Rinke was overtuigd nazi. Op zondag 10 december vertelt het echtpaar in Nationaal Monument Kamp Vught vanaf 14.00 uur over de impact van de Tweede Wereldoorlog op hun levens. Hun achtergrond verschilt, maar bindt hen in de ambitie om te leren van de oorlog.
In de herfstvakantie biedt Nationaal Monument Kamp Vught op 18 en 25 oktober een avondrondleiding aan over het kampterrein. Op de afgelegen plek waar Kamp Vught in januari 1943 in gebruik werd genomen, nodigt een bezoek in de stilte van de avond uit tot bezinning. Juist dan is een bezoek een bijzondere ervaring.
Al drie decennia dringt fotograaf Eddy van Wessel door tot het hart van de oorlog; de laatste jaren in Irak, Tsjetsjenië, Syrië en Oekraïne. Hij vertelt op 28 september in Nationaal Monument Kamp Vught aan de hand van foto's over zijn reizen, het meest recent naar Oekraïne. Van Wessel maakte de gevechten van dichtbij mee. En wat doen de oorlogen persoonlijk met hem? De lezing (20.00 uur) sluit aan op de foto-expositie 'Oekraïne: het pad naar vrijheid' die men vanaf 19.00 uur kan bezoeken. Reserveren is mogelijk via nmkampvught.nl (Agenda).
Op 5 en 6 september 1944 vond het laatste transport van gevangenen vanuit Kamp Vught naar het concentratiekamp Sachsenhausen plaats. In totaal hebben meer dan 1.400 Nederlandse gevangenen van ‘KZ Sachsenhausen’ in het Duitse Oranienburg de oorlog niet overleefd. Ieder jaar worden in september de Nederlandse slachtoffers van kamp Sachsenhausen in Vught herdacht. Gerdi Verbeet, oud-voorzitter van de Tweede Kamer, is op 8 september de hoofdspreker.
In september verschijnt bij Uitgeverij Balans 'De verliezers - Straf en heropvoeding in Kamp Vught 1944-1949' van Marijke Verduijn: het eerste boek over interneringskamp Vught. Na een snelle ontruiming door de bezetter rond Dolle Dinsdag werd Kamp Vught na de bevrijding eind oktober 1944 een interneringskamp voor collaborateurs. In de naoorlogse chaos zaten er ook kinderen en onschuldigen. De internering van collaborateurs was bedoeld om hen te straffen, te beschermen tegen de volkswoede en te ‘bewaren’ tot hun zaak voorkwam. Maar wie zaten er eigenlijk? En hoe was het om in Kamp Vught vast te zitten of te werken?
VUGHT – Het is een uniek stukje oorlogserfgoed: het voormalige SS-terrein op de Van Brederodekazerne in Vught. Alleen tijdens de zomervakantie vinden er enkele rondleidingen plaats. En die zijn dan razendsnel volgeboekt. ,,Vrije toegang zou geweldig zijn, maar is op dit moment niet mogelijk.”
“De groepen acht hebben vandaag een indrukwekkend bezoek gebracht aan Kamp Vught. Zodat nooit vergeten wordt wat niet meer mag gebeuren. Geschiedenisles wordt zo erg indrukwekkend”, schreef een docent uit Bergen op Zoom na de rondleiding op 7 juli. Het is een van de vele positieve bezoekersreacties over Nationaal Monument Kamp Vught. In het schooljaar 2022/2023 (tot en met 21 juli) ontving het herinneringscentrum 1342 schoolgroepen; dit zijn zo’n 27.500 leerlingen, scholieren en studenten.
Vanaf 17 juni is in Barak 1B van Nationaal Monument Kamp Vught de expositie ‘Persecution through their eyes’ te zien. Voor het eerst werkt het herinneringscentrum met andere Europese plekken van herinnering samen in een project dat gefinancierd wordt door de Europese Unie. Bijzonder is ook de samenwerking met de St. Joost School of Art & Design, die gevestigd is in Breda en in ’s-Hertogenbosch. Alle ruim 100 tweedejaarsstudenten van de opleiding Illustrated and Animated Storytelling hebben in twee- of drietallen een animatie gemaakt van een biografie uit de expositie.
Op zondag 4 juni herdenkt Nationaal Monument Kamp Vught de Kindertransporten van 6 en 7 juni 1943. Dit gebeurt in samenwerking met Stichting Sobibor. Twee leerlingen van Basisschool De Schalm in Vught interviewen op 4 juni Maarten van Oijen, staatssecretaris van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Ook zijn er bijdragen van nabestaande Sara de Vries, opperrabbijn Binyomin Jacobs en is er muziek van het Revesz Trio. Om 15.00 uur speelt Roestvrij Theater 'Sjiwwe voor Sobibor'. Om 16.00 uur is de boekpresentatie van ‘De lange schaduw van de Holocaust: een familiekroniek’. Het herinneringscentrum is geopend vanaf 12.00 uur en de entree is op 4 juni vrij. Belangstellenden zijn welkom bij een of meerdere onderdelen van deze speciale dag.
VUGHT/SCHIJNDEL - Het was de drukste dodenherdenking ooit op het terrein van Nationaal Monument Kamp Vught. Ruim 750 bezoekers luisterden donderdag naar indrukwekkende oorlogsverhalen. Iris Schoones (26) uit Schijndel mocht vertellen waarom zij aanwezig was.
Op het buitenterrein van Nationaal Monument Kamp Vught vindt op donderdag 4 mei vanaf 14.00 uur de jaarlijkse dodenherdenking plaats. Aan de hand van bijdragen van onder meer Natascha van Weezel, Gerard van Maasakkers en Yoka Verduin wordt stilgestaan bij de mensen die omkwamen of werden vermoord in Kamp Vught en in andere concentratiekampen.
September 1944, Duitsland. “Horen jullie dat? De vrouwen zingen!” verzuchtte componist Marius Flothuis tijdens een van de laatste gevangenentransporten vanuit Kamp Vught naar Ravensbrück en Dachau. Muziektheatergezelschap Da Vida ontwikkelde de voorstelling ‘Hoor de vrouwen zingen’, geïnspireerd door de getuigenissen van vier gevangenen van Kamp Vught. Met een combinatie van theater en muziek verbeelden de artiesten hoe gevangenen de moed erin wisten te houden, ondanks de vaak mensonterende omstandigheden. De voorstelling ging in september 2022 in première in Nationaal Monument Kamp Vught en gaat in reprise op vrijdag 7 en zaterdag 15 april.
VUGHT - Duizenden mensen kwamen in januari 1943 aan op station Vught. Gevangenen met als bestemming ‘Konzentrationslager Herzogenbusch’. Ze moesten een uur lopen naar het kamp. Vught wil deze historische route in beeld brengen.
VUGHT – Haar oma Henny moest in Kamp Vught knijpkatten maken en haar opa werkte in de bontwerkplaats. Kleindochter Deborah Kalkoene (42) kwam meer te weten over de gruwelijkheden die haar grootouders moesten doorstaan én kreeg een knijpkat overhandigd.
Anna (Ans) Heringa-Jongbloed (1901-1945) uit Amsterdam biedt in haar pension onderdak aan Joodse onderduikers. Na verraad worden bij een huiszoeking twee Joodse vrouwen gevonden. Anna wordt in april 1944 naar Vught gebracht. Ze maakt hier veel snuisterijen; dit fragiele kerstboompje met versiering is gemaakt van een takje en restjes materiaal.
In de kerstvakantie biedt Nationaal Monument Kamp Vught op 28 december en op 5 januari een avondrondleiding aan over het kampterrein; tevens op 13 januari. Op de afgelegen plek waar Kamp Vught in januari 1943 in gebruik werd genomen, nodigt een bezoek in de stilte van de avond uit tot bezinning. Juist dan is een bezoek een bijzondere ervaring.
VUGHT - Ze keken niet weg maar handelden. Met gevaar voor eigen leven. In Nationaal Monument Kamp Vught werden maandag postuum 13 hoge Israëlische Yad Vashem-onderscheidingen uitgereikt. Het leidde tot emotionele ontmoetingen.
De Museumvereniging heeft op 22 november bekend gemaakt dat Nationaal Monument Kamp Vught de titel Kidsproof ontvangt. De titel wordt toegekend aan musea die van minimaal zestig ‘museuminspecteurs’ een hoge waardering krijgen. In 2021 ontwikkelde het herinneringscentrum de audiotour junior ‘Achter prikkeldraad’. Dankzij dit aanbod hebben aanzienlijk meer gezinnen NM Kamp Vught bezocht.
Adolf Menko (1888-1963) kwam uit een Joods gezin met veertien kinderen en was na de oorlog de enige overlevende van zijn generatie. Twee broers waren een natuurlijke dood gestorven; alle andere broers en zussen en veel aangetrouwde familieleden en nakomelingen waren vermoord. Ook Adolfs eigen zoon Siegfried was omgekomen, in Mauthausen. Fred Menko (1951) is een kleinzoon van Adolf. Op zondag 6 november vertelt hij in Nationaal Monument Kamp Vught over zijn boek ‘Veertien kinderen. De oorlogsgeschiedenis van mijn Joodse familie’.
Nationaal Monument Kamp Vught neemt op 22 en 23 oktober deel aan de eerste editie van de Canondagen. Tijdens dit weekend organiseren verschillende Canonmusea uit het hele land activiteiten waarbij de vensters en de sleutelstukken uit de Canon van Nederland centraal staan. In Vught nemen rondleiders en een gastspreker de bezoekers mee terug naar de periode van Kamp Vught aan de hand van vier maquettes: ‘STILLLEVENS’. Centraal staan de verhalen van de Joodse danslerares Roosje Glaser, kampbewaker Suze Arts, de Joodse kinderen George en Ursula Levy en de familie Schute, een Bossche familie met Duitse wortels.
Op 27 september heeft boekingsplatform Tiqets de Regional Winners van de Remarkable Venue Awards 2022 bekendgemaakt. Nationaal Monument Kamp Vught is benoemd tot Best Onsite Experience in Nederland. Met de Remarkable Venue Awards reikt Tiqets onderscheidingen uit voor de beste musea en attracties in Frankrijk, Duitsland, Italië, Portugal, Spanje, Nederland, de Verenigde Arabische Emiraten, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. De andere genomineerden voor de categorie Best Onsite Experience in Nederland waren het Koninklijk Museum, Museum Het Rembrandthuis en het STRAAT Museum, allen in Amsterdam. Nationaal Monument Kamp Vught was ook genomineerd in de categorie ‘Best Landmark’; hier is de Keukenhof tot winnaar benoemd.
Op 5 en 6 september 1944 vond het laatste transport van gevangenen vanuit ‘Konzentrationslager Herzogenbusch’ (bekend als Kamp Vught) naar het concentratiekamp Sachsenhausen plaats. In totaal zouden meer dan 1.400 Nederlandse gevangenen van ‘KZ Sachsenhausen’ in het Duitse Oranienburg de oorlog niet overleven. Daarom worden ieder jaar in september de Nederlandse slachtoffers van kamp Sachsenhausen herdacht in Vught. Pieter Broertjes is op vrijdag 9 september een van de sprekers. Hij is journalist, oud-hoofdredacteur van de Volkskrant en oud-burgemeester van Hilversum.
Voor de foto-expositie ‘KNIL & Maluku’ portretteerde Ton Toemen een aantal oud-militairen van het Koninklijk Nederlands Indisch Leger (KNIL) en drie jongere generaties van de ‘Pembarisan Pasukan Pertahanan’ (line up verdedigingstroepen) uit Vught. Deze jongere generaties dragen tijdens ceremonies een uniform om eer te betonen aan de traditie en de KNIL-militairen.
Op zondagmiddag 12 juni is op het buitenterrein van Nationaal Monument Kamp Vught de jaarlijkse openbare herdenking van de kindertransporten van juni 1943, in samenwerking met Stichting Sobibor. Dit jaar is het 79 jaar geleden dat bijna 1300 joodse kinderen op transport moesten naar vernietigingskamp Sobibor, waar zij vrijwel allen direct na aankomst werden vermoord. Zij werden vaak vergezeld door slechts één ouder. Op verzoek van het herinneringscentrum spreken overlevende Evelyn Askolovitch-Sulzbach en Vera Bergkamp, Voorzitter van de Tweede Kamer.
Op het buitenterrein van Nationaal Monument Kamp Vught is op woensdag 4 mei vanaf 14.00 uur een publieke dodenherdenking, na twee jaren met virtuele herdenkingen. Na een welkomstwoord door directeur Jeroen van den Eijnde is het woord aan Antoine en Vincent de Kom. Zij zijn een kleinzoon en een achterkleinzoon van Anton de Kom (1898-1945), oud-gevangene van Kamp Vught. Zijn boek ‘Wij slaven van Suriname’, een aanklacht tegen racisme, uitbuiting en koloniale overheersing, is in 2020 opnieuw uitgegeven en belandde in de bestsellerlijst. In 2020 werd De Kom als eerste Surinamer opgenomen in de Nederlandse geschiedeniscanon. In een interview zei Antoine dat dit geen reden tot feest was. “Rondom mijn grootvader is weinig feestelijk. Er is voornamelijk leed, leegte, verlies.” Vincent en Antoine de Kom delen op 4 mei de oorlogsgeschiedenis van hun familie. Wat betekende dit verhaal voor de volgende generaties?
Ralph Polak en Miep Krant zijn verliefde tieners als ze in januari 1943 ontspannen lachend een Amsterdamse straatfotograaf tegemoet lopen. Ze dragen een jodenster op hun jas, maar stralen van verliefdheid. Hun gekreukte portret opent nu een nieuwe tentoonstelling in Nationaal Monument Kamp Vught. In honderden foto’s wordt daar het verhaal verteld van de jodenvervolging in Nederland.
Eind 2019 werd het herinneringscentrum van Nationaal Monument Kamp Vught na een grondige verbouwing heropend. De vaste tentoonstelling werd compleet vernieuwd. Tijdens de lockdowns gedurende de coronaperiode is het museum geruime tijd gesloten geweest voor bezoekers. Dat is nu gelukkig verleden tijd. Momenteel is in het voormalige SS-concentratiekamp de tijdelijke expositie ‘De Jodenvervolging in foto’s’ opgesteld. Reden te meer om een bezoek te brengen.
Mijn naam is Noortje van Campenhout en ik ben een vierdejaarsstudent internationaal toerisme management aan de Breda University of Applied Sciences. Voor mijn scriptie doe ik onderzoek naar de motieven en de beperkingen die personen hebben om het nationale monument van Kamp Vught te bezoeken. Hiervoor heb ik een enquête gemaakt.
In ‘De Blues van Dick Kattenburg’ verbeeldt acteur Harpert Michielsen het oorlogsverhaal van de Joodse componist Dick Kattenburg (1919-1944) en zijn leermeester Leo Smit (1900-1943). Op vrijdag 18 maart is deze intieme muziektheatervoorstelling te zien in Nationaal Monument Kamp Vught (18.30 uur, Lunettenlaan 600 in Vught).
CROMVOIRT/VUGHT - Tijdens Kerstmis wordt de fusilladeplaats in Vught wederom in het licht gezet. Samen met vrijwilligers steekt Vughtenaar Peter van Kaathoven 329 kaarsjes aan voor de mannen die hier zijn geëxecuteerd.
Twee historische goederenwagons, die tijdens de Tweede Oorlog onder meer voor jodendeportatie zijn ingezet, gaan maandag 21 en dinsdag 22 september met een dieplader naar Nationaal Monument Kamp Vught. Volgens directeur Jeroen van den Eijnde van Kamp Vught zijn de wagons “nog altijd een iconisch beeld van vervolging en deportatie”.
Nationaal Monument Kamp Vught herdenkt zondag de kindertransporten vanuit het kamp op 6 en 7 juni 1943. Bijna 1300 kinderen werden toen door de Duitse bezetters vanuit Vught naar vernietigingskamp Sobibor getransporteerd en daar na aankomst meteen vergast. De herdenking is vanwege de coronamaatregelen alleen op televisie en online te volgen.
Nu er nog altijd geen publiek bij mag zijn, maakt Nationaal Monument Kamp Vught dit jaar opnieuw een speciale herdenkingsuitzending. Een overlevende van het kamp heeft een bijzondere boodschap. Verder komt Joost Prinsen aan het woord, zingt kleinkunstenares Willemijn Smeet een speciaal lied en is er onder meer een kranslegging. De herdenking is dinsdagavond bij Omroep Brabant te zien.
Voor het tweede jaar zal Nationaal Monument Kamp Vught een fysieke 4 mei-herdenking vanwege de coronamaatregelen vervangen met een herdenkingsuitzending op televisie.
Nationaal Monument Kamp Vught is onlangs in het bezit gekomen van drie bijzondere foto’s. Een Duitse soldaat heeft ze in mei 1943 gemaakt tijdens een van de Jodentransporten vanaf het station in Vught. Directeur Jeroen van den Eijnde werd verrast door de vondst: “In ruim dertig jaar ben ik zelden op zulke bijzondere beelden gestuit en deze zijn onovertroffen.
Schaarste aan stof en ander materiaal maakte mensen in de Tweede Wereldoorlog creatief. Schoenen van touw of autobanden en een trouwjurk van parachute stof; het is binnenkort te zien in de expositie ‘Mode op de bon’ in Nationaal Monument Kamp Vught. Mode-studenten van het Koning Willem I College in Den Bosch lieten zich inspireren en hun ontwerpen krijgen ook een plekje in de bijzondere expositie.
“600 Belgische ex-gevangenen van het beruchte concentratiekamp Vught komen samen met hun Nederlandse lotgenoten om de gevallen kameraden te herdenken”. Dat is de eerste zin uit een Polygoon-journaal over een herdenking in Vught op 8 september 1946. Deze beelden waren nog niet bekend bij Nationaal Monument Kamp Vught.
Sjef Paijmans uit Oisterwijk sloot zich in de Tweede Oorlog aan bij het fascistische Nationaal Front. Na de oorlog werd hij opgesloten in Kamp Vught en daar onder de noemer ‘heropvoeding’ vreselijk vernederd en mishandeld. Hoe fout was hij? Wat is goed en wat is fout? Daarover gaat een vierdelige podcast, gebaseerd op Paijmans’ memoires.
Een van de belangrijkste geheime archieven die dit jaar openbaar worden gemaakt door het Brabants Historisch Informatie Centrum, komt van het Militair Gezag, waarin de gruwelen van 1945 voelbaar zijn. Uit vrijgekomen brieven komen noodkreten van geïnterneerde vrouwen uit Kamp Vught.
Als eerste museum in Noord-Brabant treedt Nationaal Monument Kamp Vught toe tot het netwerk van Canonmusea. Ingrid van Engelshoven, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, bracht 9 december een bezoek aan het museum en onthulde hier één van de vijf 'objecten van herinnering'. Dit deed zij samen met de nu 99-jarige oud-gevangene Marie Verbraeken die gevangen werd gehouden in Kamp Vught vanwege haar koerierswerk tijdens de oorlog. Zij ontmoetten tijdens het bezoek ook leerlingen van Basisschool Sint Jozef uit Geldrop bij het Kindermonument.
De 99-jarige Marie Verbraeken leidde woensdag minister Ingrid van Engelshoven rond door Nationaal Monument Kamp Vught. De oud-gevangene kwam er terecht toen ze 21 was en vertelde de bewindsvrouw alles over haar tijd in het concentratiekamp.
VUGHT - In het programma Soundtrack van de Bevrijding vertelt onder andere verzetsheldin Joke Folmer over hoe ze zichzelf en haar medegevangenen in de dodencel van SS-concentratiekamp Vught op de been hield. Ze zong Franse liedjes.
Op 13 maart was er in Nationaal Monument Kamp Vught nog een rondleiding, maar daarna werd het een half jaar heel stil in het herdenkingsmuseum. Woensdag meldde zich de eerste schoolklas weer. En daar zijn we heel blij mee, zegt directeur Jeroen van den Eijnde, want we zijn er toch voor een belangrijk deel om aan kinderen te laten zien hoe het was om hier gevangen te zijn.
Nationaal Monument Kamp Vught is weer te bezoeken sinds juni, na een sluiting van bijna drie maanden. Aansluitend op de corona-maatregelen is het herinneringscentrum alleen geopend voor individuele bezoekers. Andere jaren waren er verschillende rondleidingen in de zomervakantie, maar dat is tijdelijk niet mogelijk. De vaste expositie ’32.000 verhalen en zeven seizoenen’, de tijdelijke exposities ‘Kind onder Vuur’ en ‘Brabant: De Tweede Wereldoorlog in 50 foto’s’ bieden bezoekers een goed gevulde middag. Op woensdag en in het weekend is het bezoek te combineren met nevenlocatie barak 1B. Bezoekers dienen aansluitend op de RIVM-richtlijnen vooraf een ticket te reserveren via de website met een datum en tijd van aankomst naar keuze.
Van de Sonse burgemeester Schoepp achter het prikkeldraad van Kamp Vught tot een polonaise door de straten van Eindhoven na de bevrijding: de 50 indrukwekkendste foto’s van de Tweede Wereldoorlog in Noord-Brabant zijn deze zomer te zien bij Nationaal Monument Kamp Vught. Directeur Jeroen van den Eijnde is in zijn nopjes met de nieuwe pop-uptentoonstelling. “Deze foto’s brengen de oorlog echt dichterbij. In deze expositie worden we geconfronteerd met 50 gebeurtenissen die de impact van de oorlogsjaren op onze provincie verbeelden én samenvatten. Daarnaast is het fijn om de bezoekers, die gelukkig ook in deze tijden ons herinneringscentrum weten te vinden, iets extra’s te kunnen bieden.”
VUGHT - Ieder jaar op de eerste zondag van juni herdenkt Nationaal Monument Kamp Vught in samenwerking met Stichting Sobibor de kindertransporten van 6 en 7 juni 1943. Een fysieke herdenking was dit jaar vanwege corona niet mogelijk. Er werd wel een indrukwekkende video gemaakt.
De jaarlijkse herdenking van de kindertransporten in 1943 vanuit kamp Vught naar vernietigingskamp Sobibor in Polen is dit jaar alleen online en via televisie te zien. 77 jaar geleden werden op 6 en 7 juni bijna 1300 kinderen met de trein naar Sobibor gebracht. Daar werden ze bij aankomst vrijwel direct vergast.
Het is in juni 77 jaar geleden dat bijna 1.300 joodse kinderen, vaak begeleid door hun moeder, vanuit Kamp Vught werden gedeporteerd naar vernietigingskamp Sobibor. Daar werden ze bij aankomst direct vergast. Nationaal Monument Kamp Vught en Stichting Sobibor staan daar dit jaar bij stil met een online herdenking op zondag 7 juni.
Met een speciale herdenkingsuitzending op Omroep Brabant staat Nationaal Monument Kamp Vught op 4 mei stil bij de gebeurtenissen van de Tweede Wereldoorlog en met name de slachtoffers van Kamp Vught. Vanwege de coronavirusmaatregelen moest het herinneringscentrum enkele weken geleden een streep zetten door de publieke, inmiddels traditionele 4 meiherdenking in de middag. Directeur Jeroen van den Eijnde is verheugd de thuisblijvers via televisie en internet van Omroep Brabant een alternatief te kunnen bieden. “Op deze manier doen wij recht aan dit bijzondere moment waarmee wij één keer per jaar stilstaan bij het leed dat toen is geleden. We vinden het belangrijk daaraan vast te houden, óók in deze ingewikkelde tijden.”
Hoe is het om als kind op te groeien in tijden van oorlog? Wat als vrijheid niet vanzelfsprekend is en je huis en haard moet verlaten? Gelden er dan eigenlijk nog wel regels? En hoe pak je de draad weer op? Deze vragen staan centraal in ‘Kind onder Vuur, oorlog en vrijheid’, de nieuwe wisselexpositie van Nationaal Monument Kamp Vught die afgelopen donderdagmiddag 5 maart werd geopend.
Bij Nationaal Monument Kamp Vught is donderdag 5 maart 2020 de kunstinstallatie “Crossing Time” geopend. Rondom 75 jaar vrijheid laat Brabant remembers met 'De Kunst van Vrijheid' in een reeks tijdelijke kunstinstallaties op WOII-erfgoedlocaties niet alleen de impact van de Tweede Wereldoorlog toen zien, maar ook het belang voor nu en morgen.
VUGHT –In het kader van 75 vrijheid is de expositie Kind onder Vuur Oorlog en Vrijheid te zien bij Nationaal Monument Kamp Vught van 5 maart tot en met 31 augustus.
Koning Willem-Alexander opende op 27 november symbolisch het vernieuwde herinneringscentrum en kreeg een rondleiding door de nieuwe tentoonstelling ‘Kamp Vught: 32.00 verhalen en zeven seizoenen’.
Na tien maanden verbouwen en vernieuwen heropent Nationaal Monument Kamp Vught op donderdag 28 november 2019 zijn deuren voor het publiek. Naast een uitbreiding en herinrichting van het herinneringscentrum is vanaf dan ook een geheel nieuwe vaste expositie te zien: ‘Kamp Vught: 32.000 verhalen en zeven seizoenen’. Het vernieuwde herinneringscentrum wordt op woensdag 27 november geopend door Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander.
VUGHT (ANP) - Bij Nationaal Monument Kamp Vught worden zondag de dramatische gevolgen herdacht van Dolle Dinsdag, donderdag precies 75 jaar geleden. Vanwege Dolle Dinsdag joegen de Duitse SS'ers ruim 3500 gevangenen van het kamp in treinen naar de concentratiekampen Ravensbrück en Sachsenhausen. Velen overleefden daar de Tweede Wereldoorlog niet, aldus directeur Jeroen van den Eijnde van het nationaal monument.
Op zondag 8 september organiseert Nationaal Monument Kamp Vught een openbare herdenking van de ontruiming van het SS-concentratiekamp Vught in september 1944. Sinds 2004 herdenkt het herinneringscentrum elke vijf jaar deze ontruiming, waarmee een einde kwam aan ruim anderhalf jaar ‘Konzentrationslager Herzogenbusch’. De herdenking start om 13.15 uur vanaf de voorzijde van Nationaal Monument Kamp Vught met een stille tocht naar de voormalige fusilladeplaats, begeleid door tamboers van het Gilde Sint Catharina. De herdenking is een van de activiteiten, waarbij het thema ’75 jaar bevrijding’ landelijk extra aandacht krijgt in de periode 2019-2020.
VUGHT - Khadija Arib, voorzitter van de Tweede Kamer, spreekt zondag 8 september tijdens de vijfjaarlijkse openbare herdenking van de ontruiming van Kamp Vught. De herdenking wordt dit jaar gecombineerd met de Sachsenhausen-herdenking.
Een duivels dilemma. De pas 13-jarige George Levy moet in 1943 een keuze maken als zijn kinderverzorgster Florence ('Flo') op transport moet naar Duitsland. Met de strenge blik van een SS’er op zich gericht, staat George voor een afschuwelijke keuze, waarmee hij ongewild beslist over het lot van Flo. Het antwoord op de vraag die eigenlijk geen antwoord mag hebben, pijnigt hem de rest van zijn leven. Een verhaal uit de serie Brabant Remembers.
Vanaf zondag 7 juli verzorgt Nationaal Monument Kamp Vught elke zondag (t/m 1 september) rondleidingen over het voormalig SS-terrein van kamp Vught. Deelnemers passeren de authentieke gebouwen waarin tijdens de oorlog SS-bewakers werkten en verbleven; nu is dit terrein de Van Brederodekazerne.
Op zondagmiddag 2 juni is op het buitenterrein van Nationaal Monument Kamp Vught de jaarlijkse openbare herdenking van de kindertransporten van juni 1943, in samenwerking met Stichting Sobibor. Dit jaar is het exact 76 jaar geleden dat bijna 1300 joodse kinderen op transport moesten naar vernietigingskamp Sobibor, waar zij vrijwel allen direct bij aankomst werden vermoord. Zij werden vaak vergezeld door slechts één ouder. Op verzoek van het herinneringscentrum spreekt Holocaust-overlevende Zoni Weisz tijdens de herdenking.
Op 4 mei om 14:00 was de dodenherdenking in Kamp Vught. Het was een herdenking in in afwisselend regen en een stralende zon. Er waren toespraken, muziek en gedichten, maar het meest aangrijpende was het verhaal van Ernst Verduin. Hij zat in Kamp Vught gevangen, om daarna via Westerbork, Auschwitz in Buchenwald terecht te komen.
[HAARLEM] Beppie Ottenbros-Bosboom (92) overleefde Auschwitz en Ravensbrück en gaat ieder jaar, zolang het gaat, op 4 mei naar de jaarlijkse kranslegging in Vught. Buurtbewoner Jan Larsen maakte twee portretten van deze dame, die vanaf 2006 in de aanleunflat naast het Reinaldahuis in Haarlem woont.
VUGHT - 2700 bewaard gebleven oorlogsbrieven tonen de onbaatzuchtige toewijding van Eelkje Timmenga-Hiemstra, de Vughtse ‘Tante Ee’, ook wel de ‘moeder der gevangenen’ genoemd. Ze verrichtte haar ‘liefdeswerk’ in stilte.
Op het buitenterrein van Nationaal Monument Kamp Vught is op zaterdag 4 mei vanaf 14.00 uur de jaarlijkse openbare dodenherdenking. Na een welkomstwoord door directeur Jeroen van den Eijnde is het woord aan oud-gevangene Ernst Verduin (1927). Hij was in de oorlog gevangen in de kampen van Vught, Westerbork, Auschwitz en Buchenwald. Na zijn pensioen gaf hij honderden gastlessen aan scholieren en schreef het boek ‘Over leven’ over de oorlogsgeschiedenis van zijn familie. Hij verloor vele familieleden, onder wie zijn zusje Wanda die met de beruchte kindertransporten vanuit Kamp Vught naar Sobibor werd gedeporteerd.
Op 29 maart is in het Koning Willem I College in ‘s-Hertogenbosch en in en Nationaal Monument Kamp Vught het educatieve programma 'Plekken met een verhaal: WO2 en burgerschap' gepresenteerd voor mbo-docenten in het kader van het vak burgerschap. De conferentie werd georganiseerd in samenwerking met docenten en studenten van het Koning Willem I College. Eerder bezochten ruim veertig groepen van het KWIC het herinneringscentrum. Tijdens de workshops gingen docenten en medewerkers van musea uit het hele land aan de slag en met elkaar in gesprek over hoe je in het mbo kritische denkvaardigheden kunt ontwikkelen in educatieve programma’s over de Tweede Wereldoorlog – zowel in de klas als op een historische plek.
Op de vooravond van de dodenherdenking op 4 mei en Bevrijdingsdag speelt toneelvereniging Ka-Thé een reprise van de toneelvoorstelling ‘De ronde van ’43’ in theaterwerkplaats Novalis in Vught. De indringende toneelvoorstelling is een bewerking van het bekende Boekenweekgeschenk uit 1981 van Henri Knap. Lieke van Galen heeft de novelle bewerkt tot een toneelstuk onder regie van Wilma Brekelmans. De voorstelling is een onderdeel van de doorlopende vrijwilligersactie ‘Samen herdenken, meer ruimte schenken’ voor de vernieuwing van Nationaal Monument Kamp Vught. In november is de opening beoogd van een geheel vernieuwd herinneringscentrum.
Vandaag heeft Stichting Informatie Wereldoorlog Twee (STIWOT) het Bezema-archief op haar website online beschikbaar gemaakt. In 2010 ontving STIWOT onderstaande foto's van dhr. Klaas Bezema. De foto's werden gemaakt door zijn vader, Klaas Bezema sr., die als tuinman werkte bij de familie Van Beuningen in Vught. De foto's dateren uit 1943 of 1944 en komen uit een familiealbum. Vader Bezema was amateurfotograaf en bleef ook tijdens de oorlog foto's maken.
Op vrijdag 5 april is Marcel Haenen, auteur van ‘De bokser: het leven van Max Moszkowicz’ te gast in de monumentale Lambertuskerk (Helvoirtseweg 5) in Vught. Nationaal Monument Kamp Vught organiseert in samenwerking met het Lambertuspodium een gesprek met Haenen onder leiding van Twan van den Brand (oud-journalist Brabants Dagblad). Pieter Jongstra (voorzitter van het Lambertuspodium) opent de avond om 18.00 uur. Hierna houdt Jeroen van den Eijnde (directeur Nationaal Monument Kamp Vught) een welkomstwoord. Auteur Marcel Haenen introduceert de biografie en tijdens een gezamenlijke maaltijd kunnen bezoekers vragen bedenken voor het interview.
Op vrijdag 29 maart wordt tijdens de conferentie ‘Plekken met een verhaal: WO2 en burgerschap’ een nieuw lesprogramma gepresenteerd, dat met steun van het Ministerie van VWS is ontwikkeld voor het vak burgerschap op het mbo.
Het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht houdt op zaterdag 23 maart een concert in de Martinihal in Vught in het kader van de vrijwilligersactie ‘Samen herdenken, meer ruimte schenken’. De Gemeente Vught stelt hiervoor gratis de Martinihal beschikbaar. De solisten tijdens dit concert zijn Jeroen van den Berg en Maria Fernandez. In 2012 gaf het Orkest al een benefietconcert voor de renovatie van barak 1B, dat in 2013 na restauratie werd geopend als dependance van het hoofdgebouw.
Op zondagmiddag 31 maart verzorgt Vughtse Zang Vereniging Cantare een speciaal concert in de voormalige monumentale kerk DePetrus in Vught. Cantare heeft speciaal voor deze dag deels een nieuw repertoire. Voor het eerst zingt het koor liedjes van ‘Pooh en Piglet’, de bijnamen van de bekende verzetsvrouwen Hetty Voûte en Gisela Söhnlein die gevangen waren in Kamp Vught.
VUGHT - Terwijl het Jaar van Verzet net officieel is afgelopen, werd in Nationaal Monument Kamp Vught de expositie 'Palet van Verzet' geopend. Een expositie over moedige vrouwen in de tijd van de Tweede Wereldoorlog en in de tijd van nu. De officiële opening werd verricht door twee verzetshelden uit de oorlog, Joke Folmer en Selma van der Perre.
Je stem laten horen. Een vraag stellen. Nee zeggen. Protesteren. Met gevaar voor eigen leven anderen helpen. Onderdrukking bevechten. Documenten vervalsen. De vrouwen in de expositie ‘Palet van verzet, moedige vrouwen toen en nu’ doen al deze dingen, in en na de Tweede Wereldoorlog. Zij verschillen wellicht in hun overtuigingen en opvattingen maar hebben ook overeenkomsten in hun strijd voor een betere samenleving. Wat kunnen we van hen leren? Op 15 december wordt de expositie geopend in Nationaal Monument Kamp Vught.
De vernieuwing en uitbreiding van Nationaal Monument Kamp Vught is een grote stap dichterbij gekomen. Het Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg (vfonds) heeft, na de eerdere financiering van het ontwerpplan, onlangs een bijdrage van 400.000 euro toegezegd, met aanvullend een garantie van 400.000 euro. Het vfonds kende eerder al een grote bijdrage toe voor de restauratie van barak 1B, de nevenlocatie die in 2013 geopend werd met een vaste expositie over Kamp Vught tijdens en na de oorlog.
Twee vrijwilligers van Nationaal Monument Kamp Vught hebben het boekje ‘Kamp Vught in tekeningen’ gemaakt, waarvan de opbrengst bestemd is voor de uitbreiding van Nationaal Monument Kamp Vught. Vrijwilliger Liesbeth Sidler maakte een aantal tekeningen, geïnspireerd op de gebeurtenissen in Kamp Vught. Bert Oomen maakte hierbij korte verhalen die op een compacte manier een beeld geven van de geschiedenis van het kamp.
Op vrijdag 2 november organiseren de Kunststichting Vught, Nationaal Monument Kamp Vught en Theater de Speeldoos een filmmarathon. 2018 is het Jaar van Verzet en daarom is gekozen voor drie boeiende films waarin het verzet en de strijd voor rechtvaardigheid centraal staan.
De Gemeente Vught heeft in de raadsvergadering op 13 september besloten om een eenmalige bijdrage van 150.000 euro toe te kennen aan het vernieuwingsplan van Nationaal Monument Kamp Vught. Onlangs maakte het VSBfonds bekend een bijdrage van 100.000 te schenken voor dit plan. Hiermee komt een sluitende begroting een grote stap dichterbij.
Ze moesten allemaal weg, maar 75 jaar later zijn er weer kinderstemmen te horen op Kamp Vught. Tijdens de officiële herdenking van de kindertransporten zondagmiddag, lazen leerlingen van De Schalm de namen van hun overleden leeftijdsgenootjes voor.
Vanaf 8 juli verzorgt Nationaal Monument Kamp Vught elke zondag (t/m 2 september) rondleidingen over het voormalig SS-terrein van kamp Vught. Deelnemers passeren de authentieke gebouwen waarin tijdens de oorlog SS-bewakers werkten en verbleven; nu is dit terrein de Van Brederodekazerne.
Elk jaar lijkt de belangstelling voor de dodenherdenking ‘s middags in Nationaal Monument Kamp Vught groter te worden, met op 4 mei ruim 700 bezoekers. Dit jaar zorgden de hoofdsprekers, oud-gevangene Peter Molthoff en Ton Rombouts, voorzitter van stichting Crossroads 40-45 voor een inhoudelijk sterk programma.
VUGHT - De actie Niet Weggooien is een initiatief van musea die zich met de Tweede Wereldoorlog bezighouden. Ze willen dat voorwerpen en documenten uit de oorlogsjaren die nu nog bij mensen op zolder liggen bewaard worden voor de toekomst. In Nationaal Museum Kamp Vught zijn deze spullen ook te zien, waaronder de kurkpost van Jo Elsendoorn aan zijn geliefde Riek Snel.
VUGHT - Het zijn ongelofelijke verhalen die zaterdag verteld worden in Vught. Zoals dat van Jo van de Meerendonk, elektriciën en 'koerier' voor de gevangenen in kamp Vught. Hij smokkelde de briefjes in zijn gereedschap, met gevaar voor zijn eigen veiligheid.
Op het buitenterrein van Nationaal Monument Kamp Vught is op vrijdag 4 mei vanaf 14.00 uur de jaarlijkse openbare dodenherdenking. Na een welkomstwoord door directeur Jeroen van den Eijnde is het woord aan oud-gevangene Peter Molthoff (1923).
VUGHT - Boeken en films verschenen er over haar: het meisje met het rode haar. Ze is bekendste verzetsheldin van ons land. Tijdens de Tweede Wereldoorlog pleegde ze aanslagen op verraders. Maar dat deed ze niet alleen: ze kreeg hulp van twee zussen. Over deze drie is nu een expositie te zien, bij Nationaal Monument Kamp Vught.
[bOp 23 april 1945 en de daarop volgende dagen werden vele vrouwen uit het concentratiekamp Ravensbrück gered. Hieronder enige honderden Nederlandse vrouwen, waarvan een deel in Kamp Vught had gezeten. Deze reddingsactie maakte deel uit van een van de grootste reddingsacties uit de Tweede Wereldoorlog: het ‘witte bussen plan’. Dit plan werd uitgevoerd door het Zweedse Rode Kruis op verzoek van Noorwegen en Denemarken. Historicus Arie Wolfert reconstrueert in zijn boek ‘Met witte bussen naar de vrijheid: ook ex-gevangenen uit Kamp Vught reden mee’ deze gecompliceerde en risicovolle actie.
Op 23 april 1945 en de daarop volgende dagen worden vele vrouwen uit het concentratiekamp Ravensbrück gered. Hieronder enige honderden Nederlandse vrouwen, waarvan een deel in Kamp Vught heeft gezeten. Deze reddingsactie maakte deel uit van een van de grootste reddingsacties uit de Tweede Wereldoorlog: het ‘witte bussen plan’. Dit plan werd uitgevoerd door het Zweedse Rode Kruis op verzoek van Noorwegen en Denemarken. Historicus Arie Wolfert reconstrueert in zijn boek ‘Met witte bussen naar de vrijheid: ook ex-gevangenen uit Kamp Vught reden mee’ deze gecompliceerde en risicovolle actie. Op 7 april wordt zijn boek gepresenteerd in Nationaal Monument Kamp Vught.
Johanna ‘Hannie’ Schaft – bekend als ‘het meisje met het rode haar’ - en de zusjes Truus en Freddie Oversteegen behoren tot de bekendste verzetsheldinnen van Nederland. In de oorlog waren zij de drie meest gezochte vrouwen van Nederland. Hannie, Freddie en Truus zijn nog tieners als de Tweede Wereldoorlog uitbreekt. Zij raken al snel overtuigd dat zij moeten vechten voor hun idealen: solidariteit en gelijkheid.
Op vrijdag 29 september (19.30 uur) is het echtpaar Frits Barend en Marijke Barend-van Haeften te gast in de monumentale Lambertuskerk (Helvoirtseweg 5) in Vught. Nationaal Monument Kamp Vught organiseert in samenwerking met het Lambertuspodium een gesprek met het echtpaar Barend, dat samen het boek ‘Matzes en mie’ schreef. “De oorlog zit in ons DNA”, zei Frits Barend bij de presentatie van het boek in april. In het boek beschrijven zij de bijzondere geschiedenis van hun familie die zowel door de Holocaust als door de Japanse oorlogsterreur werd getroffen.
Op zaterdag 7 oktober is er een wildplukwandeling in Vught, gecombineerd met een bezoek aan de expositie ‘Eten in oorlogstijd’ in Nationaal Monument Kamp Vught. Samen met wildplukker Leoniek Bontje en voedingsdeskundige Yvet Noordermeer van ‘De buitenkeuken’ gaan deelnemers in de Vughtse bossen op zoek naar eetbare kruiden en gewassen. Vervolgens gaat de groep naar hotel-restaurant De Kruishoeve in Vught, waar van de oogst een lunch wordt gemaakt. Deelnemers leren hoe ze eetbare gewassen kunnen herkennen en waar ze op moeten letten bij het wildplukken. Wie de smaak van het wildplukken eenmaal te pakken heeft, loopt anders door de natuur dan voorheen, is de ervaring van Bontje en Noordermeer.
In de nacht van 5 op 6 september 1944 deporteerde de Duitse bezetter 3000 gevangenen vanuit kamp Vught naar concentratiekamp Sachsenhausen in Duitsland. Dit was, vlak na Dolle Dinsdag, het laatste transport vanuit het in grote haast ontruimde kamp Vught. Ruim de helft van de afgevoerde gevangenen zou de oorlog niet overleven. Omstreeks 5 en 6 september vindt daarom ieder jaar een openbare herdenking van de slachtoffers plaats in Vught. De herdenking wordt georganiseerd door Nationaal Monument Kamp Vught, Basisschool De Springplank en het Centraal Orgaan Voormalig Verzet en Slachtoffers (COVVS) en de Gemeente Vught.
Museum Bevrijdende Vleugels in Best is slechts 25 minuten rijden van Nationaal Monument Kamp Vught. De musea bieden sinds kort een combiticket aan waarbij de bezoeker 4 euro per kaartje bespaart. Het kaartje is geldig gedurende heel 2017, waarmee bezoek desgewenst over twee dagen verdeeld kan worden.
Van 1 juli 2017 t/m 7 januari 2018 is in Nationaal Monument Kamp Vught de tentoonstelling Eten in oorlogstijd te zien. Vijf bekende Nederlandse koks namen de uitdaging aan om een gerecht te creëren met ingrediënten uit de bezettingsjaren. De hoofdrollen zijn weggelegd voor Edwin Florès, Julius Jaspers, Bobby Rust, Angélique Schmeinck en Pierre Wind. De tentoonstelling geeft een verrassende kijk op de bezettingsperiode en haakt in op de voedingstrends van deze tijd. De expositie is ontwikkeld door het Verzetsmuseum Amsterdam.
Vanaf zondag 2 juli verzorgt Nationaal Monument Kamp Vught elke zondag t/m 3 september rondleidingen over het voormalig SS-terrein van kamp Vught. Deelnemers passeren de authentieke gebouwen waarin tijdens de oorlog SS-bewakers werkten en verbleven; nu is dit terrein de Van Brederodekazerne.
Op zondag 11 juni is vanaf 13.00 uur op het buitenterrein van Nationaal Monument Kamp Vught een openbare herdenking van de kindertransporten van juni 1943, in samenwerking met Stichting Sobibor. Voorafgaand aan de herdenking lezen kinderen van de Vughtse basisschool De Schalm (groep 7) namen van weggevoerde kinderen voor langs de route naar het kindermonument. Op dagen van herdenkingen is de entree tot het herinneringscentrum vrij (geopend vanaf 12.00 uur).
“Toen klonken voetstappen achter de bomen, zijn leege stoel keek mij stompzinnig aan.” Dit zijn de laatste twee regels van een gedicht van dichter Ed Hoornik. Regels die in Kamp Vught geschreven zijn voor een medegevangene toen de dichter, later naar Dachau gevoerd, hier gevangen zat.
Vanaf 11 mei is er elke tweede donderdag van de maand t/m september om 14.00 uur een speciale fietstocht langs plaatsen in Vught, die leidt langs plekken die een relatie hebben met Kamp Vught en/of de Tweede Wereldoorlog in Vught. Onder begeleiding van twee rondleiders van Nationaal Monument Kamp Vught passeren de deelnemers tal van zichtbare herinneringen aan de oorlog. De tocht duurt inclusief stops 2,5 uur en eindigt in het centrum van Vught.
Herdenking donderdag 4 mei Op het buitenterrein van Nationaal Monument Kamp Vught is op donderdag 4 mei vanaf 14.00 uur een openbare dodenherdenking. Na een welkomstwoord door directeur Jeroen van den Eijnde is het woord aan oud-gevangene Joop Onnekink (1936). Hij verbleef als gijzelaarskind vier maanden in Kamp Vught met zijn moeder en drie zusjes. De vader van Joop was rechercheur en actief in het verzet. Door het gezin te gijzelen, hoopte de Duitse bezetter dat vader zich zou melden. In december 1943 werd het gezin vrijgelaten, waarna zij op tijdelijke adressen verbleven omdat hun huis was gevorderd door de Wehrmacht. Het gezin zag vader pas terug in april 1945. Joop Onnekink vertelt zijn persoonlijke herinneringen aan die periode. Hierna draagt Marijn Sterre Huijers het gedicht ‘Laten we denken’ voor; zij is een van de winnaars van de wedstrijd ‘Dichter bij 4 mei’ van het Nationaal Comité 4 en 5 mei.
Op het buitenterrein van Nationaal Monument Kamp Vught is op donderdag 4 mei vanaf 14.00 uur een openbare dodenherdenking. Na een welkomstwoord door directeur Jeroen van den Eijnde is het woord aan oud-gevangene Joop Onnekink (1936). Hij verbleef als gijzelaarskind vier maanden in Kamp Vught met zijn moeder en drie zusjes.
Op 25 maart verschijnt bij Nationaal Monument Kamp Vught een nieuwe uitgave van het boek van Janneke de Moei over de kindertransporten vanuit SS-concentratiekamp Vught naar vernietigingskamp Sobibor in juni 1943. De vernieuwde omslag bevat een collage van portretfoto’s van jonge kinderen, die in 1943 vanuit Kamp Vught werden gedeporteerd naar Polen. In 1999 verscheen bij de onthulling van het ‘kindermonument’ met de namen van de vermoorde kinderen ook het standaardwerk van Janneke de Moei.
Van 1 tot en met 5 maart onderzoeken archeologen Ivar Schute en Jobbe Wijnen een strook grond op het terrein van Nationaal Monument Kamp Vught. Dit gebeurt op initiatief van en in samenwerking met Het Noordbrabants Museum in ’s-Hertogenbosch, waar de expositie ‘Opgegraven strijd. Archeologie van de oorlog’ te zien is (t/m 14 mei). De afgelopen jaren is er steeds meer interesse in de archeologie van moderne oorlogen. Als eerste museum in Nederland biedt Het Noordbrabants Museum uitgebreid aandacht aan deze boeiende tak van bodemonderzoek.
Opgegraven strijd. Archeologie van de oorlog is een expositie van Het Noordbrabants Museum in ‘s-Hertogenbosch, te zien t/m 14 mei 2017. Bezoekers aan de tentoonstelling Opgegraven strijd. Archeologie van de oorlog worden aan de hand van objecten en multimediale presentaties wegwijs gemaakt in de oorlogsarcheologie van de Steentijd tot de Koude Oorlog. Van 1 t/m 5 maart doen archeologen Ivar Schute en Jobbe Wijnen onderzoek op een deel van het kampterrein. Dagelijks geeft een van de onderzoekers een presentatie om 13.00 uur (toegang inbegrepen bij de entree tot het museum).
In 2016 heeft Nationaal Monument Kamp Vught 82.499 bezoekers ontvangen, opnieuw een record (74.227 in 2015). Het aantal bezoekers is de laatste jaren gestaag gegroeid. Ruim 37.000 kinderen en jongeren bezochten in 2016 het herinneringscentrum, vooral met een rondleiding in schoolverband. De stijging is mede te danken aan de Bankgiro Loterij Museumprijs 2016, de publieksprijs die het museum won in de categorie ‘oorlogs- en verzetsmusea’. Ook is het aantal bezoekers met de nationale Museumkaart gestegen, waarbij steeds meer mensen van buiten de provincie het museum bezoeken tijdens hun verblijf in Noord-Brabant.
In de kerstvakantie biedt Nationaal Monument Kamp Vught bijna elke dag een rondleiding voor individuele bezoekers: van zaterdag 24 december t/m zondag 8 januari om 14.00 uur (behalve 25 en 31 december, 1 en 2 januari); extra op 26 december om 13.00 uur.
In Nationaal Monument Kamp Vught nam Gedeputeerde Henri Swinkels op 21 november de ‘Merkgids Crossroads in Brabant, Life Changing Stories 40-45’ in ontvangst van Fabio Tat (namens VisitBrabant). Voor ‘Crossroads Brabant’ heeft een aantal Brabantse organisaties en instellingen de krachten gebundeld om de verhalen over de Tweede Wereldoorlog in Noord-Brabant breder bekend te maken.
“Lieve schatten, wij zijn op transport, waarschijnlijk Duitsland. Vol goede moed, alles prima. Moed en vertrouwen. Oneindig veel liefs jullie Hetty.” Hetty Voûte schreef dit in grote haast op een klein briefje vlak voor haar deportatie naar Ravensbrück.
Beeldresearcher Gerard Nijssen, bekend van programma’s zoals ‘Andere Tijden’, heeft diverse archieven en instellingen in het buitenland geraadpleegd op zoek naar nieuwe historische foto’s en films. Nijssen ging op pad namens Nationaal Monument Kamp Vught, Nationaal Monument Kamp Amersfoort en Herinneringscentrum Kamp Westerbork, waarbij het vfonds en het Mondriaan Fonds het onderzoek ‘In beelden gevangen’ financierden. De zoektocht leverde uiteenlopend nieuw beeldmateriaal en nieuwe informatie op.
‘Wie de f *** is oom Jo?’ is een intieme documentaire theatervoorstelling over een 18-jarige Joodse jongen, die met de dood op de hielen het leven ontdekt. Het is ook het persoonlijke verhaal van actrice Carolien van den Berg over haar zoektocht naar het bijzondere overlevingsverhaal van haar vader in de Tweede Wereldoorlog. Bijzonder is dat haar oom Jo en tante Dina beiden in Kamp Vught gevangen waren. “Dit is een ode aan mijn familie”, vat Carolien van den Berg de voorstelling samen. Op haar initiatief is de voorstelling nu voor het eerst te zien buiten Amsterdam, waar de voorstelling in première ging in april 2016.
In de nacht van 5 op 6 september 1944 deporteerde de Duitse bezetter 3000 gevangenen vanuit kamp Vught naar concentratiekamp Sachsenhausen in Duitsland. Dit was, vlak na Dolle Dinsdag, het laatste transport vanuit het in grote haast ontruimde kamp Vught. Ruim de helft van de afgevoerde gevangenen zou de oorlog niet overleven. Omstreeks 5 en 6 september vindt daarom ieder jaar een openbare herdenking van de slachtoffers plaats in Vught. De herdenking wordt dit jaar voor het eerst gezamenlijk georganiseerd door Nationaal Monument Kamp Vught, Basisschool De Springplank en het Centraal Orgaan Voormalig Verzet en Slachtoffers (COVVS). De herdenking wordt gefaciliteerd door de gemeente Vught.
Op zondag 21 augustus om 12.45 uur speelt verteller Marjo Dames de voorstelling ‘Anna’s oorlog’ in Nationaal Monument Kamp Vught. Anna is een meisje van 11 jaar en woont met haar ouders op een woonboot buiten het dorp. Ze is dolblij als ze in die verlaten uithoek een buurjongen van haar eigen leeftijd krijgt: Borre. Maar haar ouders verbieden haar om met Borre om te gaan. “Dat kun je beter niet weten. Dat vertellen we je nog wel eens”, zeggen ze.
De expositie ‘Waarom schrijf je me niet’ is van 1 augustus tot 12 september te zien in de ontvangsthal van Nationaal Monument Kamp Vught. De ondertitel ‘Post uit de vergetelheid’ zegt het al: deze expositie gaat over post, over brieven en kaarten uit getto’s en nazi-kampen. De tentoonstelling vertelt het verhaal van vervolging en vernietiging in de aanloop naar en tijdens de Tweede Wereldoorlog. De poststukken zijn de sporen die mensen op hun reis hebben nagelaten. Sommigen overleefden, velen niet. De expositie bevat verschillende verhalen over gevangenen van kamp Vught.
Nationaal Monument Kamp Vught biedt vanaf 7 juli een speciale audiotour aan voor bezoekers die meer informatie willen tijdens hun route door het museum en over het buitenterrein. Hiermee komt het herinneringscentrum tegemoet aan de vele vragen van individuele bezoekers. Vanaf begin augustus komt ook een Engelse en Duitse versie beschikbaar. NOS-journalist Maino Remmers spreekt een groot deel van de Nederlandse teksten in.
Vanaf 3 juli verzorgt Nationaal Monument Kamp Vught elke zondag (t/m 28 augustus) rondleidingen over het voormalig SS-terrein van kamp Vught. Deelnemers passeren de authentieke gebouwen waarin tijdens de oorlog SS-bewakers werkten en verbleven; nu is dit terrein de Van Brederodekazerne.
Op zondag 5 juni is om 13.00 uur op het buitenterrein van Nationaal Monument Kamp Vught een openbare herdenking van de kindertransporten van juni 1943, in samenwerking met Stichting Sobibor. Voorafgaand aan de herdenking lezen kinderen van de Vughtse basisschool De Schalm (groep 7) namen van weggevoerde kinderen voor langs de route naar het kindermonument (vanaf 12.45 uur).
In Nationaal Monument Kamp Vught is vanaf 15 april 2016 t/m 8 januari 2017 de expositie ‘Dansen met de vijand’ te zien over het levensverhaal van Roosje Glaser (1914-2000). Haar leven wordt gekenmerkt door één grote passie: dans.
Op donderdag 31 maart en vrijdag 1 april wordt de toneelvoorstelling ‘Sneeuw op het prikkeldraad’ van stichting Droomproducties opgevoerd in Nationaal Monument Kamp Vught. Het stuk is in 2015 speciaal ontwikkeld vanwege het 25-jarig bestaan van Nationaal Monument Kamp Vught en was daarna op meerdere locaties te zien.
‘Een groot verzoek’, schreef verzetsvrouw Lies Bueninck in 1944 vanuit kamp Vught aan haar moeder. ‘Wilt U a.u.b. een ansichtkaart van Joke naar me sturen als prentbriefkaart? Niet beschrijven dan komt hij gauw door. […] Ik ben zoo verlangend iets van mijn schattekind te hooren.’ Op haar gang door de concentratiekampen Vught, Ravensbrück en Dachau wist Lies de foto van haar dochtertje bij zich te houden. Soms verstopte ze die in haar ondergoed. De foto bood Lies en haar kampgenoten steun. ‘Wij allen genoten dagelijks van dat zonnige lieve kindergezichtje.’
Op zondag 24 januari verzorgt socioloog en emeritus hoogleraar Abram de Swaan de jaarlijkse Beschermerslezing voor Beschermers en relaties van Nationaal Monument Kamp Vught. De titel van zijn presentatie is ‘Weerbare democratie: over de sociale deugden van moed en barmhartigheid’. Hij plaatst kritische kanttekeningen bij het begrip moed.
Nationaal Monument Kamp Vught heeft in 2015 ruim 74.000 bezoekers ontvangen, opnieuw een record. Het aantal bezoekers is de laatste jaren gestaag gegroeid, ook na de invoering van een entreeprijs in 2014. Ruim 40.000 kinderen en jongeren bezochten in 2015 het herinneringscentrum, vooral met een rondleiding in schoolverband.
Op vrijdag 20 november is journalist en Ruslandkenner Alexander Münninghoff te gast in de Lambertuskerk in Vught, een gezamenlijke activiteit van Nationaal Monument Kamp Vught en het Lambertuspodium. Alexander Münninghoff (Poznán, 1944) is de tekstschrijver van de expositie die t/m 31 maart in Nationaal Monument Kamp Vught te zien is: ‘De Goelag. Terreur en willekeur in de Sovjet-Unie’, waaraan ook journalist Jelle Brandt Corstius medewerking heeft verleend.
De joodse Ben Bril (Amsterdam, 1912 – 2003) behaalde op 15-jarige leeftijd zijn eerste nationale titel als bokser en won achtmaal de Nederlandse titel in zijn gewichtsklasse. Van de 300 wedstrijden die hij heeft gebokst, verloor hij er slechts negen.
Speciaal voor kinderen ‘In het spoor van ooggetuigen' is een theatrale vertelling voor kinderen vanaf 8 jaar. Op zondag 18 oktober (13.00 en 15.00) kunnen kinderen op pad met ‘Joop’ en ‘Johanna’ uit de jaren veertig. Ontdek de geschiedenis van kamp Vught en ga mee in het spoor van deze ooggetuigen. Jaarlijks bezoeken tienduizenden scholieren in groepsverband het museum voor een rondleiding. ‘In het spoor van ooggetuigen’ is speciaal ontwikkeld voor kinderen die op zondag met hun ouders/verzorgers, opa of oma Nationaal Monument Kamp Vught bezoeken. Dit is een van de ruim 300 activiteiten tijdens de landelijke Rabo Museumkidsweek. In de herfstvakantie (24 oktober t/m 1 november) is er dagelijks een rondleiding om 14.00 uur, behalve maandag 26 oktober. Ook is barak 1B extra geopend van 12.00 tot 17.00 uur (behalve 26 oktober).
Ter afsluiting van het jaar waarin Nationaal Monument Kamp Vught 25 jaar bestaat, organiseert het herinnerings-centrum op donderdag 26 november het symposium ‘Omstanders: wegkijken of ingrijpen’. Aan de rand van het dorp Vught werd in 1942 een concentratiekamp gebouwd. Hoe reageerden de inwoners op de transporten die dagelijks aan hen voorbij trokken? Hielpen zij de slachtoffers of keken zij de andere kant op? En als zij dat laatste deden, zijn ze dan medeschuldig? Een dilemma dat vandaag de dag nog steeds zo actueel is als tijdens de Duitse bezetting.
Morgen, woensdag 9 september 2015, zal de Yad Vashem-onderscheiding ‘Rechtvaardigen onder de Volkeren’ postuum worden uitgereikt aan de heer Johannes Antonius Linders (Pater Sebaldus). De onderscheiding wordt tijdens een besloten plechtigheid in Nationaal Monument Kamp Vught uitgereikt door Haim Divon, de ambassadeur van Israël, in aanwezigheid van onder andere kardinaal Wim van Eijk en monseigneur Aldo Cavalli, de nuntius van de Heilige Stoel.
‘In het spoor van ooggetuigen' is een theatrale vertelling voor kinderen vanaf 8 jaar. Op zondag 6 en zondag 20 september (12.30 en 14.30) kunnen kinderen op pad met ‘Joop’ en ‘Johanna’ uit de jaren veertig. Ontdek de geschiedenis van kamp Vught en ga mee in het spoor van deze ooggetuigen. Jaarlijks bezoeken tienduizenden scholieren in groepsverband het museum voor een rondleiding. ‘In het spoor van ooggetuigen’ is speciaal ontwikkeld voor kinderen die op zondag met hun ouders/verzorgers, opa of oma Nationaal Monument Kamp Vught bezoeken.
Vanaf 26 juni is in Nationaal Monument Kamp Vught een nieuwe expositie met als onderwerp de Goelag-strafkampen in de voormalige Sovjet-Unie. Onbekend is het verhaal van de duizenden Nederlanders in de Goelag. Idealistische communisten, naïeve gelukszoekers en SS’ers; allen ondervonden zij de wreedheden van dit systeem van repressie, onderdrukking en angst. Ruslandkenners Jelle Brandt Corstius, Alexander Münninghoff en Nanci Adler van het NIOD verlenen medewerking aan de expositie.
Op zondag 7 juni is op het buitenterrein van Nationaal Monument Kamp Vught een openbare herdenking van de kindertransporten van juni 1943, in samenwerking met Stichting Sobibor. Bijzonder is dit jaar de bijdrage van Hella de Jonge, die op verzoek van NM Kamp Vught en Stichting Sobibor een overdenking houdt.
Onlangs is nieuw fotomateriaal ontdekt uit de periode van het SS-concentratiekamp Vught. Beeldresearcher Gerard Nijssen vond in de National Archives in Washington foto’s, die deels nog niet bekend waren bij Nationaal Monument Kamp Vught. Het betreft foto’s waarop delen van het voormalige kamp te zien zijn, zoals het crematorium. De afgebeelde personen zijn uit de grensstreek geëvacueerde Duitse burgers en vermoedelijk ook van collaboratie verdachte Nederlanders. De foto’s zijn gemaakt door geallieerde legerfotografen in de periode na de bevrijding van Vught en omstreken, eind oktober en november 1944.
Op donderdag 30 april gaat ‘Sneeuw op het prikkeldraad’ in première in Nationaal Monument Kamp Vught. Het herinneringscentrum bestaat op 18 april 25 jaar en vanaf die datum worden speciale activiteiten georganiseerd. Zo ontwikkelde Stichting Droomproducties uit Breda op verzoek van het herinneringscentrum de voorstelling, waarvoor Jan Smeets het scenario schreef. Eerder ontwikkelde de Stichting voor NM Kamp Vught met succes een toneelbewerking van het dagboek van Klaartje de Zwarte-Walvisch, ‘Alles ging aan flarden’.
© STIWOT, 1999-2025. Alle rechten voorbehouden. Privacyverklaring, cookies, disclaimer en copyright