TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Joods Monument Familie Heckscher Sleen

Het Monument herdenkt de omgekomen Joodse familie Heckscher en alle slachtoffers van de Holocaust.

De familie Heckscher was de enige Joodse familie in Sleen. Ze waren tot aan oktober 1942 woonachtig aan de Menso Altingstraat 16 te Sleen. Het gezin bestond uit vader Izaak, moeder Elsiena en de twee zonen Meijer en Rolf. De zonen zijn 11 en 7 jaar oud geworden. De familie had een manufacturenwinkel in Sleen. Vader Izaak was actief in de korfbalvereniging, de motorfietsclub en de muziek- en toneelvereniging en stond bekend om zijn bijzondere gevoel voor humor. Zoon Meijer (Meini genoemd) zat op de openbare school in Sleen, de jongste zoon Rolf was hiervoor nog te jong.

Toen de dreiging van deportatie steeds groter werd is de familie ondergedoken. Dit kon echter niet voorkomen dat zij werden ontdekt en op 25 januari vanuit Westerbork op transport werden gezet. Op 28 januari 1944 zijn moeder Elsiena en de twee zoons Meijer en Rolf in Auschwitz om het leven gekomen. Vader Izaak is op 31 maart 1945 omgekomen in Kdo Mühldorf.


Algemeen Politieblad, nr 40, 8 oktober 1942, 1142, bericht 2264:
De burgemeester van Sleen verzoekt namens de Sicherheitspolizei te Assen, opsporing, aanhouding en voorgeleiding van Elsiena Geertina Heckscher-Jozep. Zij werd ervan verdacht van woonplaats te zijn veranderd zonder de daartoe vereiste vergunning te hebben. Met deze omschrijving werden joden aangeduid die waren ondergedoken.


Op het Monument staat de onderstaande tekst in het Nederlands en Hebreeuws:

Ter herinnering
Izaak Salomon Heckscher 10 april 1904 - 31 maart 1945
Elsiena Geertina Heckscher-Jozep 7 februari 1906 - 28 januari 1944
Meijer Heckscher 13 november 1932 - 28 januari 1944
Rolf Heckscher 18 februari 1936 - 28 januari 1944

Moge hun zielen gebundeld worden in de bundel van het eeuwige leven.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

Gerelateerde boeken

Auschwitz
Hitlers Holocaust