Deze kleine koperen gedenkplaten (Stolpersteine of struikelstenen) herdenken:
* Fritz Michael Allen, geboren 1907, vluchtte naar Nederland 1937, geïnterneerd in Westerbork, gedeporteerd 1942 Auschwitz, vermoord 3 december 1942.
* Julia Allen née Silberberg, geboren 1907, vluchtte naar Nederland 1937, geïnterneerd in Westerbork, gedeporteerd 1942 Auschwitz, 1944 Ravensbrück, vermoord.
* Ruth Allen, geboren 1934, vluchtte naar Nederland 1937, geïnterneerd in Westerbork, gedeporteerd 1942 Auschwitz, vermoord.
* Evelyn Allen, geboren 1938 te Amsterdam, geïnterneerd in Westerbork, gedeporteerd 1942 Auschwitz, vermoord.
De vader van Fritz Michael Allen, Louis Allen, werd geboren in de VS en emigreerde naar Hamburg. Daar ontmoette hij zijn vrouw en werden hun 5 kinderen geboren. Fritz Michael, een koopman, en Julia Silberberg trouwden en verhuisden naar Wohlersallee 28. Het huis was van Julia's vader, die een groot slachthuis exploiteerde. De eerste dochter van Fritz en Julia, Ruth, werd geboren in 1934. Op 12 oktober 1937 vluchtten de drie naar Nederland, net als Fritz's broer Kurt (ook een zakenman). Twee maanden later ging Kurt naar Palestina. De tweede dochter van Fritz en Julia, Evelyn, werd het jaar daarop geboren.
In februari 1941 woonden Fritz, Julia en hun twee dochters in Amsterdam. Alle vier werden op 15 juli 1942 naar Westerbork gebracht en binnen enkele uren met de trein naar Auschwitz gedeporteerd, waar ze op 17 juli aankwamen. Volgens het Duitse federale archief zijn de twee meisjes en hun moeder bij aankomst vermoord. Maar de sponsor van Julia’s stolperstein kwam tot de conclusie dat ze in 1944 naar Ravensbrück was gedeporteerd, wat zou betekenen dat ze een van degenen was die waren uitgekozen voor slavenarbeid en vervolgens weer werd gedeporteerd. Ongeacht de data heeft geen van de vier Allens het overleefd.
Deze messing plaquettes zijn in de stoep te vinden voor de huizen waarvan de voormalige, meestal Joodse, bewoners vervolgd of vermoord zijn door de Nazi’s. In de kleine, messing plaatjes zijn de namen en de datum en plaats (meestal een concentratiekamp) waar zij vermoord zijn ingestanst.
In veel andere steden, vooral in Duitsland maar ook in andere Europese landen, komen deze monumentjes ook voor, en hun aantal, nu al vele duizenden, neemt nog steeds toe. Vrijwel alle Stolpersteine zijn gelegd door de Duitse kunstenaar zelf, Gunter Demnig.
Voor meer informatie en foto's kunt u Stolpersteine Hamburg bezoeken.
Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!