Nooit in het Anne Frank Huis geweest? Zeker doen. Maar deze oorlogsmusea en gedenkplekken zijn ook de moeite waard, aldus Ad van Liempt. De historicus deelt zijn 4 mei-tips met deze site. ,,Alsof je even terug in de tijd gaat, dat komt altijd harder binnen.”
Vier mannen die in de Tweede Wereldoorlog vanuit de gevangenis in Scheveningen op transport naar concentratiekamp Buchenwald werden gesteld zijn op een foto geïdentificeerd. Het zijn leden van de eerste Nederlandse verzetsgroep, De Geuzen.
Verzetsman Frits van der Schrieck schreef in 1942 een codebericht tijdens zijn eenzame opsluiting door de Duitse bezetter.
Interview met Bas von Benda-Beckmann over zijn nieuwe boek het Oranjehotel.
Verzetsstrijder Sientje Thalen-Dingstee (1917 - 2008) werd in de zomer van 1943 opgepakt toen zij en haar man Toon Thalen (1918 - 2006) op bezoek waren bij een kameraad in Apeldoorn. Sien werd via kamp Westerbork naar de beruchte Duitse gevangenis in Scheveningen gebracht. Haar man had geen idee waar ze was.
VIDEO - Menig bezoeker zal zich afgevraagd hebben wat er toch onder het stuclaagje zat in Doodencel 601 van het Oranjehotel in Scheveningen. Vier studenten hebben dat nu ontdekt.
Het Oranjehotel, de bijnaam voor de Scheveningse gevangenis tijdens de Tweede Wereldoorlog, opent op 7 september zijn deuren als herinneringscentrum. De gevangenis, waar tussen 1940 en 1945 ruim 25.000 Nederlanders werden opgesloten, veelal omdat ze in verzet kwamen tegen de Duitsers, was altijd onderdeel van de Penitentiaire Inrichting Haaglanden. Om die reden was het alleen toegankelijk tijdens de jaarlijkse herdenking. Vanaf 7 september zijn bezoekers welkom in het gerestaureerde cellencomplex. Een vaste tentoonstelling, dodencel 601, films en voorwerpen geven dan een beeld van de geschiedenis, de verschillende groepen gevangenen en het gevangenisleven in deze belangrijkste Duitse gevangenis op Nederlands grondgebied.
Het Oranjehotel, de bijnaam voor de Scheveningse gevangenis tijdens de Tweede Wereldoorlog, opent op 7 september zijn deuren als herinneringscentrum. De gevangenis, waar tussen 1940 en 1945 ruim 25.000 Nederlanders werden opgesloten, veelal omdat ze in verzet kwamen tegen de Duitsers, was altijd onderdeel van de Penitentiaire Inrichting Haaglanden.
Het 'Oranjehotel', het cellenblok in Scheveningen waar veel verzetsmensen in de Tweede Wereldoorlog werden opgesloten, gaat medio 2019 open als herinneringscentrum. De opening zou eerder zijn, maar de vondst van asbest heeft voor vertraging gezorgd, aldus Jilt Sietsma, bestuurslid van de stichting Oranjehotel.
Voor beperkt publiek opent vandaag de beroemde strafgevangenis ‘Oranjehotel’ in Scheveningen de deuren. Vanaf begin volgend jaar is dit oorlogserfgoed dagelijks te bezoeken. Wat is er na de restauratie te zien?
Nico van Hasselt, de oudste nog praktiserende huisarts van Nederland, is dinsdagnacht overleden. Hij is 93 jaar oud geworden, bevestigde een familielid na berichtgeving in Het Parool.
Het Oranjehotel blijft waarschijnlijk behouden. Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) streeft naar een oplossing waarbij het monument 'in ieder geval behouden' blijft.
© STIWOT, 1999-2025. Alle rechten voorbehouden. Privacyverklaring, cookies, disclaimer en copyright