TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Stolpersteine Brauhausstraße 1

Deze gedenkplaten (Stolpersteine ​​of struikelstenen) herdenken drie zusters:
* Elsa Hartmann, geboren 1885, gedeporteerd 1942, vermoord in Belzyce.
* Nani Hartmann, geboren 1879, gedeporteerd 1942, vermoord in Belzyce.
* Grete Hartmann, geboren 1883, gedeporteerd 1942, vermoord in Belzyce.

Arnold en Flora Hartmann kregen eind 19e eeuw vijf kinderen. De ouders stierven in de jaren twintig. Twintig jaar later werden alle vijf hun kinderen vermoord in de Holocaust.

Op dit adres woonden drie zussen - Nani, Grete en Elsa. De volledige naam van Nani Hartmann was Melanie Selma Hartmann. Fanny Margarrete heette Grete. Elsa was Elsa. Hun achternicht vertelde dat Nani een verkoopster was en dat Elsa en Grete huisvrouwen waren.

Alle drie werden op 10 mei 1942 in veewagons op dezelfde goederentrein gedeporteerd die vanuit Weimar / Leipzig vertrok en twee dagen later in Lublin aankwam. Passagiers liepen vervolgens 4-5 uur van het treinstation naar Belzyce. Door deze en andere deportaties is de joodse bevolking in Belzyce verdubbeld tot ongeveer 4.500. De barre omstandigheden van overbevolking en slecht voedsel en sanitaire voorzieningen zorgden ervoor dat velen stierven door ziekte en honger. De massadeportaties naar vernietigingskampen begonnen in 1942. Een jaar later waren er geen Joden meer in Belzyce.

Hun twee broers werden vermoord: Hans Hartmann (1888 - 1941 in Dachau) en Arthur Hartmann (1887 - 1941 in Ghetto Kowno in Litouwen). Gelukkig eindigde de familielijn niet. Met behulp van Kindertransport hebben Hans en Regina Hartmann hun zoons kunnen redden.

Over de levens van de drie zusjes Hartmann is geen andere informatie gevonden.

Stolpersteine ​​voor Hans en Regina Hartmann zijn ook in Chemnitz, op [towid] 40091, Hübschmannstraße 26 [/ towid].

Deze messing plaquettes zijn in de stoep te vinden voor de huizen waarvan de voormalige, meestal Joodse, bewoners vervolgd of vermoord zijn door de Nazi’s. In de kleine, messing plaatjes zijn de namen en de datum en plaats (meestal een concentratiekamp) waar zij vermoord zijn ingestanst.

In veel andere steden, vooral in Duitsland maar ook in andere Europese landen, komen deze monumentjes ook voor, en hun aantal, nu al vele duizenden, neemt nog steeds toe. Vrijwel alle Stolpersteine zijn gelegd door de Duitse kunstenaar zelf, Gunter Demnig.

Voor meer informatie en foto's kunt u Stolpersteine Chemnitz (in het Duits) bezoeken.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

50.827785, 12.923002