Op 3 december 1996 liepen Prins Bernhard en Prinses Juliana als eersten 'door' het Nationaal Dachaumonument, gelegen in het Amsterdamse Bos.
Op verzoek van enkele oud-gevangenen van het kamp ontwierp beeldend kunstenaar Niek Kemps ruim vijftig jaar na de bevrijding van Dachau een pad van 60 meter lang, links en rechts omgeven door een strakgeschoren taxushaag (zoals in Dachau, waar hoge populieren langs de Lagerstrasse staan), als Nationaal Dachaumonument.
Het pad is gemaakt van 2,35 meter breed Belgisch blauwsteen en niet helemaal strak; de kleine heuveltjes die er in het pad zitten symboliseren de moeilijkheden van de gevangenen met het lopen in Dachau. En al lopende over het pad (60 meter heen, 60 meter terug) komt men de 500 namen tegen van de belangrijkste kampen en buitencommando's uit de Tweede Wereldoorlog.
Ieder jaar tijdens de herdenking (die meestal rond 29 april 1945, de dag dat het kamp werd bevrijd, wordt gehouden) reiken kinderen van de Merkelbachschool uit Amsterdam, die het monument heeft geadopteerd, ieder die het monument binnenstapt een bloem aan. Inmiddels is het (spontaan) traditie geworden dat deze bloem in de taxushaag wordt gestoken, om de kleuren van de donkergroene haag te velevendigen.
Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!