TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Liberation Route Marker 120: Omsingeld in Uden

Omsingeld in Uden
Op het moment dat de voorhoede van een Amerikaans bataljon parachutisten op 22 september 1944 Uden bereikt, snijden Duitse troepen de weg achter hen af. Daardoor zijn deze para’s die dag omsingeld in Uden. De strijd om de opmarsroute ontbrandt bij Duifhuis. Daardoor is de weg naar Arnhem een dag lang geblokkeerd. Belangrijke bevoorrading loopt ernstige vertraging op. Operatie Market Garden dreigt te mislukken. Twee Amerikaanse strijdmakkers raken in de gevechten van elkaar gescheiden.

Op 18 september 1944, een dag na de grootscheepse luchtlandingen, kwam er even een Amerikaanse patrouille polshoogte nemen in Uden. Dit waren de eerste bevrijders, maar ze verdwenen weer naar Veghel. Eindelijk, op dinsdagmorgen 19 september verschenen de Britse grondtroepen. Een eindeloze stoet militaire voertuigen begon door Uden te trekken in de richting van Arnhem. Vanwege een verwachte Duitse aanval, kreeg een Amerikaans bataljon de opdracht om Uden en de opmarsroute, de Corridor genaamd, te beschermen.

Toen dit bataljon op 22 september de vroegere spoorwegovergang bij Duifhuis was gepasseerd, sneden Duitse troepen de weg af. Alleen de voorhoede van het bataljon bereikte Uden. De rest werd door een aanval van de Duitsers vanuit Erp bij Duifhuis tegengehouden. Een heftige strijd ontbrandde.

De Amerikanen en Britten wisten na een veldslag die een dag duurde, de Duitsers terug te drijven. De route was weer open, maar de bevoorrading voor de troepen in Nijmegen was een dag lang onderbroken geweest. Operatie Market Garden raakte in ademnood. Het plan om een corridor van België tot Arnhem open te houden om via die weg Duitsland aan te vallen, dreigde te mislukken.

Audiospot - Omsingeld in Uden



Liberation Route Europe is gecertificeerd als Cultural Route of the Council of Europe. Met honderden plekken en verhalen in negen verschillende Europese landen, verbindt de route de belangrijkste regio's langs dezelfde route van de geallieerden in 1943-1945.
Het gehele traject bestaat uit themaroutes die per fiets, te voet of per auto kunnen worden afgelegd.
Deze routes passeren tal van historische- en interessante locaties en vertellen verhalen vanuit een veelvoud aan perspectieven die belangrijk waren in de laatste fase van de Tweede Wereldoorlog.
Iedere route is voorzien van zogenaamde markers. Dit zijn grote keien of zuilen die zijn voorzien van tekst of mogelijkheden om de verhalen te beluisteren. Daarnaast zijn er vele ‘Vectors of Memory’ geplaatst, die aangeven dat de passant zich op een van de Liberation Routes begeeft.
De routes zijn terug te vinden op de website van Liberation Route Europe of in de app via welke ook veel verhalen te beluisteren zijn.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar & Liberation Route Europe
  • Foto's: Arjan Vrieze (1, 2), Liesbeth van Diggele (3)