TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Liberation Route Marker 119: Kasteel De Hattert

Kasteel De Hattert
Bijna niets is overgebleven van Kasteel De Hattert. In de buurt ervan vindt tussen eind september en half oktober 1944 een ongekende tankslag plaats. Eerst neemt een Amerikaanse pantserdivisie het op tegen de Duitsers. De weersomstandigheden zijn bar. Regen verandert het slagveld in een grote modderpoel waarin tanks slecht kunnen manoeuvreren. De Amerikanen leiden zware verliezen. Ze worden afgelost door een Britse pantser- en infanteriedivisie. Tijdens de slag wordt het kasteel volledig verwoest.

Na de mislukking van Operatie Market Garden probeerden de geallieerden de corridor die ze van België tot Nijmegen hadden veroverd te verbreden. In oostelijke richting stuitte men rond Overloon op zeer grote Duitse weerstand. Het gebied was door de vele kanaaltjes en beekjes moeilijk toegankelijk en een onophoudelijke regenval maakte manoeuvreren met zware tanks alleen maar moeilijker.

De 7e Amerikaanse tankdivisie kwam hier tegenover de 107e Duitse Panzerbrigade te staan. Er woedde een dagen durende tankslag. De Amerikanen leden hierbij zoveel verliezen dat ze op 8 oktober moesten worden afgelost door de Britse 11e Pantserdivisie en de 3e Infanteriedivisie. De Slag om Overloon duurde voort. Het verderop gelegen kasteel, Kasteel De Hattert, werd tijdens deze slag volledig verwoest.

Audiospot - Kasteel De Hattert



Liberation Route Europe is gecertificeerd als Cultural Route of the Council of Europe. Met honderden plekken en verhalen in negen verschillende Europese landen, verbindt de route de belangrijkste regio's langs dezelfde route van de geallieerden in 1943-1945.
Het gehele traject bestaat uit themaroutes die per fiets, te voet of per auto kunnen worden afgelegd.
Deze routes passeren tal van historische- en interessante locaties en vertellen verhalen vanuit een veelvoud aan perspectieven die belangrijk waren in de laatste fase van de Tweede Wereldoorlog.
Iedere route is voorzien van zogenaamde markers. Dit zijn grote keien of zuilen die zijn voorzien van tekst of mogelijkheden om de verhalen te beluisteren. Daarnaast zijn er vele ‘Vectors of Memory’ geplaatst, die aangeven dat de passant zich op een van de Liberation Routes begeeft.
De routes zijn terug te vinden op de website van Liberation Route Europe of in de app via welke ook veel verhalen te beluisteren zijn.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar & Liberation Route Europe
  • Foto's: Corin Gelderblom