TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Liberation Route Marker 103: Dankzij de ondergrondse

Dankzij de ondergrondse
Op 17 september 1944 worden boven dit gebied door het Duitse luchtafweergeschut vijf geallieerde vliegtuigen neergehaald. Een flink aantal parachutisten en bemanningsleden kunnen op tijd uit de brandende toestellen springen. Op de grond worden zij vrij snel opgevangen door mensen van de ondergrondse. Zij verbergen de Amerikanen en Britten voor de Duitsers hier in het bos. Dankzij de ondergrondse overleven deze militairen het en kunnen ze later worden ontzet.

Op zondag 17 september 1944 verscheen boven dit gebied een luchtvloot van geallieerde vliegtuigen onderweg naar de dropzones bij Veghel en Son. Parachutisten werden gedropt achter de Duitse linies. Men wilde met een razendsnelle luchtlandingsactie de route die liep vanuit België via Eindhoven en Nijmegen naar Arnhem vrijmaken voor het Britse grondleger.

Het Duitse geschut dat in deze omgeving stond opgesteld haalde een aantal vliegtuigen neer. De overlevenden van deze crashes werden onmiddellijk opgevangen door de ondergrondse.

Met gevaar voor eigen leven werden deze geallieerde soldaten verborgen en verzorgd. In het bos op het Heieind zaten tientallen militairen verborgen die door mensen van de boerderijen uit de omgeving van eten en drinken werden voorzien. Bij een actie van de Britten op 22 september konden de op dat moment twintig verborgen militairen zich weer bij hun eigen troepen voegen.

Audiospot - Dankzij de ondergrondse



Liberation Route Europe is gecertificeerd als Cultural Route of the Council of Europe. Met honderden plekken en verhalen in negen verschillende Europese landen, verbindt de route de belangrijkste regio's langs dezelfde route van de geallieerden in 1943-1945.
Het gehele traject bestaat uit themaroutes die per fiets, te voet of per auto kunnen worden afgelegd.
Deze routes passeren tal van historische- en interessante locaties en vertellen verhalen vanuit een veelvoud aan perspectieven die belangrijk waren in de laatste fase van de Tweede Wereldoorlog.
Iedere route is voorzien van zogenaamde markers. Dit zijn grote keien of zuilen die zijn voorzien van tekst of mogelijkheden om de verhalen te beluisteren. Daarnaast zijn er vele ‘Vectors of Memory’ geplaatst, die aangeven dat de passant zich op een van de Liberation Routes begeeft.
De routes zijn terug te vinden op de website van Liberation Route Europe of in de app via welke ook veel verhalen te beluisteren zijn.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar & Liberation Route Europe
  • Foto's: Joey Post