TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Liberation Route Marker 060: Verzetsgroep 'Old Putten'

Verzetsgroep 'Old Putten'
Door het mislukken van Operatie Market Garden kwamen er talloze geallieerden her en der op de Veluwe terecht, àchter de vijandelijke linies. Deze militairen wilden zo spoedig mogelijk terug naar hun eigen troepen aan de àndere kant van de Rijn en werden daarbij vaak geholpen door de lokale bevolking en door leden van het verzet. Rondom Elburg was verzetsgroep 'Old Putten' actief.

In Elburg was een verzetsgroep "Olde Putten", genoemd naar het landgoed van de familie Rambonnet. Na de mislukte Slag om Arnhem in september 1944 werden Britse militairen op "Olde Putten" opgevangen. Tijdens de operatie Pegasus 1 op 22 oktober waren 149 Britten over de Rijn naar het bevrijdde zuiden ontsnapt.

In november 1944 werd een tweede poging gewaagd. Twintig militairen werden verzameld bij de boerderij van Norel in Doornspijk om met een vrachtauto naar Lunteren gebracht te worden. De auto kwam die avond niet. De volgende avond werd verzameld in de villa Olde Putten. Met een auto, geleend van de organisatie Todt, ging men naar de boerderij Westenrode ten zuiden van de weg Ede-Otterlo om zich daar bij de overigen aan te sluiten. Men stapte echter te vroeg uit en miste de aansluiting. Toen ze in de verte hoorden schieten bleek de operatie mislukt. De groep verstopte zich en werd vervolgens door het verzet op diverse plaatsen ondergebracht. Een aantal van hen kwam in de volgende maanden via de Biesbosch alsnog naar het bevrijdde Zuid-Nederland.

Audiospot - Verzetsgroep 'Old Putten'



Liberation Route Europe is gecertificeerd als Cultural Route of the Council of Europe. Met honderden plekken en verhalen in negen verschillende Europese landen, verbindt de route de belangrijkste regio's langs dezelfde route van de geallieerden in 1943-1945.
Het gehele traject bestaat uit themaroutes die per fiets, te voet of per auto kunnen worden afgelegd.
Deze routes passeren tal van historische- en interessante locaties en vertellen verhalen vanuit een veelvoud aan perspectieven die belangrijk waren in de laatste fase van de Tweede Wereldoorlog.
Iedere route is voorzien van zogenaamde markers. Dit zijn grote keien of zuilen die zijn voorzien van tekst of mogelijkheden om de verhalen te beluisteren. Daarnaast zijn er vele ‘Vectors of Memory’ geplaatst, die aangeven dat de passant zich op een van de Liberation Routes begeeft.
De routes zijn terug te vinden op de website van Liberation Route Europe of in de app via welke ook veel verhalen te beluisteren zijn.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar & Liberation Route Europe
  • Foto's: Arjan Vrieze