TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Liberation Route Marker 057: De Man met Twee Hoeden

De Man met Twee Hoeden
Het Nationaal Canadees monument in Apeldoorn heet: "De Man met Twee Hoeden". In Ottawa staat een tweeling monument. De twee beelden geven uiting aan de verbondenheid tussen de twee landen. De twee hoeden staan ook voor: oorlog en vrede, onderdrukking en bevrijding, dood en leven, vreugde en verdriet. Veel Nederlanders beschouwen de Canadezen als de échte bevrijders van Nederland.

Apeldoorn heeft een bijzondere relatie met Canada, omdat aan het eind van de Tweede Wereldoorlog, in het paleis, het laatste Canadese hoofdkwartier gevestigd was. Hoewel Nederland is bevrijd door militairen van vele nationaliteiten zoals Britten, Amerikanen, Fransen, Belgen, Polen en Noren zijn het overwegend Canadezen die in onze herinnering de bevrijders zijn. Na 5 mei 1945 blijkt het niet mogelijk alle geallieerde troepen in ons land snel te repatriëren. Daardoor blijven grote aantallen Canadezen noodgedwongen nog ruim een half jaar in Nederland. Gedurende die tijd is er een nauw contact met de burgerbevolking. Ondanks een ontmoedigingsbeleid trouwen veel Nederlandse meisjes met Canadezen.

De Canadezen zijn als bevrijders ingehaald, maar op den duur nemen de spanningen tussen beide bevolkingsgroepen toe. Als op 7 januari 1946 de laatste Canadese militairen ons land verlaten, blijven 5706 doden achter. De meerderheid is bijgezet op de Canadese oorlogsbegraafplaatsen in Bergen op Zoom, Holten en Groesbeek, Op 2 mei 2000 is tegenover Paleis Het Loo het Nationaal Canadees bevrijdingsmonument geplaatst "De man met Twee Hoeden". Eenzelfde monument is op 11 mei 2002 in Ottawa onthuld. Beide monumenten samen vormen een blijvend symbool van de verbondenheid tussen de twee landen.

Audiospot - De Man met Twee Hoeden



Liberation Route Europe is gecertificeerd als Cultural Route of the Council of Europe. Met honderden plekken en verhalen in negen verschillende Europese landen, verbindt de route de belangrijkste regio's langs dezelfde route van de geallieerden in 1943-1945.
Het gehele traject bestaat uit themaroutes die per fiets, te voet of per auto kunnen worden afgelegd.
Deze routes passeren tal van historische- en interessante locaties en vertellen verhalen vanuit een veelvoud aan perspectieven die belangrijk waren in de laatste fase van de Tweede Wereldoorlog.
Iedere route is voorzien van zogenaamde markers. Dit zijn grote keien of zuilen die zijn voorzien van tekst of mogelijkheden om de verhalen te beluisteren. Daarnaast zijn er vele ‘Vectors of Memory’ geplaatst, die aangeven dat de passant zich op een van de Liberation Routes begeeft.
De routes zijn terug te vinden op de website van Liberation Route Europe of in de app via welke ook veel verhalen te beluisteren zijn.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar & Liberation Route Europe
  • Foto's: Arie van Wijngaarden (1, 2, 4), Jan Hoppe (3)