TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Liberation Route Marker 054: De ongelooflijke patrouille

De ongelooflijke patrouille
Amerikaans inlichtingenofficier Hugo Sims krijgt in oktober 1944 met zijn bataljon opdracht om zoveel mogelijk Duitse krijgsgevangenen te maken. Na twee mislukte acties besluit Sims zèlf de opdracht uit te voeren. Samen met vijf vrijwilligers steekt hij in het donker de Rijn over en gaat ver het vijandelijk gebied in. Soms helpen geluk en toeval een handje.

In oktober 1944 lag de 101 US Airborne divisie in de Betuwe. Men had informatie over de Duitsers op de Veluwe nodig. Op 30 oktober staken zes mannen de Rijn over op weg richting Ede. 's Ochtends vroeg kwamen ze bij een huisje bij de Ginkelse heide bij Ede. Twee slapende Duitse officieren werden krijgsgevangen gemaakt. Een aantal burgers die langs kwamen kregen huisarrest. In de loop van de ochtend werden nog vier Duitsers krijgsgevangen gemaakt. Tegen de avond werd het tijd voor de terugtocht. Een Duitser werd gedwongen om een wagen aan te houden, een truck met 13 SS-ers in de laadbak. Ze gaven zich snel aan de para's over, evenals een SS kapitein die later passeerde. Kort daarna ging men op pad. Bij het tracé van Rijksweg 12 bleef de wagen steken. Lopend ging men via Renkum naar de Rijndijk. Daar stonden schildwachten die ook gevangen werden genomen. Vervolgens werd de Rijn overgestoken. De commandant meldde zich terug met 32 krijgsgevangenen. "Incredible!" (ongelofelijk) was het commentaar.

Audiospot - De ongelooflijke patrouille



Liberation Route Europe is gecertificeerd als Cultural Route of the Council of Europe. Met honderden plekken en verhalen in negen verschillende Europese landen, verbindt de route de belangrijkste regio's langs dezelfde route van de geallieerden in 1943-1945.
Het gehele traject bestaat uit themaroutes die per fiets, te voet of per auto kunnen worden afgelegd.
Deze routes passeren tal van historische- en interessante locaties en vertellen verhalen vanuit een veelvoud aan perspectieven die belangrijk waren in de laatste fase van de Tweede Wereldoorlog.
Iedere route is voorzien van zogenaamde markers. Dit zijn grote keien of zuilen die zijn voorzien van tekst of mogelijkheden om de verhalen te beluisteren. Daarnaast zijn er vele ‘Vectors of Memory’ geplaatst, die aangeven dat de passant zich op een van de Liberation Routes begeeft.
De routes zijn terug te vinden op de website van Liberation Route Europe of in de app via welke ook veel verhalen te beluisteren zijn.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar & Liberation Route Europe
  • Foto's: Arjan Vrieze