TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Liberation Route Marker 050: Dierenpark ontruimd!

Dierenpark ontruimd!
Wanneer na de mislukte opmars naar Arnhem, de operatie Market Garden, in september 1944 de geallieerde opmars tot stilstand komt, wordt de Rijn de frontlijn. Ten zuiden van de rivier zijn de geallieerde troepen en ten noorden de Duitsers. Rhenen ligt dan, evenals in 1940, weer in de frontlinie en daarmee ook Ouwehands Dierenpark.

Wanneer in september 1944 de geallieerde opmars bij de Rijn tot stilstand komt, ligt Rhenen in de frontlinie. De stad werd door de geallieerden zwaar beschoten en daarom moesten in oktober de meeste bewoners hun woning verlaten. Enkele mensen mochten op Ouwehands dierenpark de achtergebleven dieren verzorgen. In november schoten de Duitsers alle wilde dieren dood, omdat ze bang waren dat deze ontsnapten.

Op 16 februari 1945 moest het dierenpark worden ontruimd. De volgende dag vertrok een bonte stoet naar Veenendaal. Onderweg ontsnapten verschillende dieren. In Veenendaal werden ze ondergebracht in de Panter sigarenfabriek. De achtergebleven olifanten en het nijlpaard werden door de Duitsers doodgeschoten. Vanuit Veenendaal ging men in februari naar Doorn waar de dieren tot mei 1945 verbleven. Pas in juni 1945 konden de bewoners van het zwaar getroffen Rhenen naar hun huizen terugkeren. Bijna alle leegstaande huizen bleken geplunderd. Een groot deel van de zuidelijke binnenstad lag in puin waaronder de spoorbrug over de Rijn en de Cunerakerk, het symbool van de stad.

Audiospot - Dierenpark ontruimd!



Liberation Route Europe is gecertificeerd als Cultural Route of the Council of Europe. Met honderden plekken en verhalen in negen verschillende Europese landen, verbindt de route de belangrijkste regio's langs dezelfde route van de geallieerden in 1943-1945.
Het gehele traject bestaat uit themaroutes die per fiets, te voet of per auto kunnen worden afgelegd.
Deze routes passeren tal van historische- en interessante locaties en vertellen verhalen vanuit een veelvoud aan perspectieven die belangrijk waren in de laatste fase van de Tweede Wereldoorlog.
Iedere route is voorzien van zogenaamde markers. Dit zijn grote keien of zuilen die zijn voorzien van tekst of mogelijkheden om de verhalen te beluisteren. Daarnaast zijn er vele ‘Vectors of Memory’ geplaatst, die aangeven dat de passant zich op een van de Liberation Routes begeeft.
De routes zijn terug te vinden op de website van Liberation Route Europe of in de app via welke ook veel verhalen te beluisteren zijn.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar & Liberation Route Europe
  • Foto's: Arjan Vrieze (1, 3), Arjan Vrieze (2)