TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Liberation Route Marker 044: Geen stenen voor de vijand!

Geen stenen voor de vijand!
In 1941 weigert de eigenaar Kruitwagen van de Panoven stenen voor de bouw van de Atlantic Wall aan de Duitsers te leveren, waarna de fabriek wordt stilgelegd. November 1944; De Slag om Arnhem is gestreden. Zevenaar ligt onder zwaar geallieerd vuur en tientallen vluchtelingen vinden onderdak in de steenfabriek.

Tijdens en na de Slag om Arnhem ligt vanuit de overkant van de Rijn het gebied rond Zevenaar onder zwaar geallieerd vuur. Vanuit Arnhem en omgeving komt een grote stroom van vluchtelingen op gang. Velen vinden voor kortere of langere tijd onderdak in de ovens van de fabriek samen met mensen die aan de Duitse stellingen moeten werken. In November 1944 moet iedereen uit Zevenaar evacueren.

Op 2 april 1945 wordt een verwoest Zevenaar door de Canadezen bevrijd. Daarbij sneuvelt bij de spoorwegovergang de korporaal Fergusen. Een gewonde Nederlandse militair die vrijwilliger bij de Canadezen is wordt nog een maand in de Panhoven verzorgd voor hij zich weer bij zijn eenheid kan voegen.

Nederland begint aan de wederopbouw. De gedroogde stenen uit 1941 worden alsnog afgebakken. Met een banklening kunnen de benodigde kolen gekocht worden.

Audiospot - Geen stenen voor de vijand!



Liberation Route Europe is gecertificeerd als Cultural Route of the Council of Europe. Met honderden plekken en verhalen in negen verschillende Europese landen, verbindt de route de belangrijkste regio's langs dezelfde route van de geallieerden in 1943-1945.
Het gehele traject bestaat uit themaroutes die per fiets, te voet of per auto kunnen worden afgelegd. Deze routes passeren tal van historische- en interessante locaties en vertellen verhalen vanuit een veelvoud aan perspectieven die belangrijk waren in de laatste fase van de Tweede Wereldoorlog.
Iedere route is voorzien van zogenaamde markers. Dit zijn grote keien of zuilen die zijn voorzien van tekst of mogelijkheden om de verhalen te beluisteren. Daarnaast zijn er vele ‘Vectors of Memory’ geplaatst, die aangeven dat de passant zich op een van de Liberation Routes begeeft.
De routes zijn terug te vinden op de website van Liberation Route Europe of in de app via welke ook veel verhalen te beluisteren zijn.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar & Liberation Route Europe
  • Foto's: Arjan Vrieze