TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Liberation Route Marker 038: Vliegende bommen over Rozendaal

Vliegende bommen over Rozendaal
Oktober 1944. De bezetter vuurt V1 en V2 wapens af op de Antwerpse haven. Menig 'vliegende' bom' stort vroegtijdig neer in en rond Rozendaal. De heer Slempkes beschreef de ravage en angst na inslag. Een van de dorpskinderen, nu op hoge leeftijd, weet het nog als de dag van gisteren.

Reeds voor de Tweede Wereldoorlog experimenteerde Duitsland met raketten. Door het leger werd de V2 ontwikkeld, een raket met een reikwijdte van 450 kilometer. De luchtmacht maakte de goedkopere V1 die vanaf een vaste lanceerinrichting weggeschoten werd. Het was een vliegende bom en een onbetrouwbaar wapen; ongeveer 25% weigerde. De lanceerinrichtingen stonden ook in de Overijsselse bossen bij Lettele en Rijssen. Vanaf hier vlogen de bommen over Rozendaal richting Antwerpen.

Op 16 december 1944 stortte voor het eerst een V1 in de bossen bij Rozendaal neer. Een paar dagen later explodeerde een vliegende bom in het centrum en richtte grote schade aan.

Wanneer in april 1945 de bevrijders Rozendaal naderen, vermoedden de Britten dat er nog Duitse eenheden aanwezig zijn. Het dorp werd zwaar beschoten met enorme materiële schade. In april 1945 werd een verwoest dorp bevrijd.

Audiospot - Vliegende bommen over Rozendaal



Liberation Route Europe is gecertificeerd als Cultural Route of the Council of Europe. Met honderden plekken en verhalen in negen verschillende Europese landen, verbindt de route de belangrijkste regio's langs dezelfde route van de geallieerden in 1943-1945.
Het gehele traject bestaat uit themaroutes die per fiets, te voet of per auto kunnen worden afgelegd.
Deze routes passeren tal van historische- en interessante locaties en vertellen verhalen vanuit een veelvoud aan perspectieven die belangrijk waren in de laatste fase van de Tweede Wereldoorlog.
Iedere route is voorzien van zogenaamde markers. Dit zijn grote keien of zuilen die zijn voorzien van tekst of mogelijkheden om de verhalen te beluisteren. Daarnaast zijn er vele ‘Vectors of Memory’
geplaatst, die aangeven dat de passant zich op een van de Liberation Routes begeeft.
De routes zijn terug te vinden op de website van Liberation Route Europe of in de app via welke ook veel verhalen te beluisteren zijn.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar & Liberation Route Europe
  • Foto's: Arjan Vrieze