TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Liberation Route Marker 023

Liberation Route Europe is gecertificeerd als Cultural Route of the Council of Europe. Met honderden plekken en verhalen in negen verschillende Europese landen, verbindt de route de belangrijkste regio's langs dezelfde route van de geallieerden in 1943-1945.
Het gehele traject bestaat uit themaroutes die per fiets, te voet of per auto kunnen worden afgelegd.
Deze routes passeren tal van historische- en interessante locaties en vertellen verhalen vanuit een veelvoud aan perspectieven die belangrijk waren in de laatste fase van de Tweede Wereldoorlog.
Iedere route is voorzien van zogenaamde markers. Dit zijn grote keien of zuilen die zijn voorzien van tekst of mogelijkheden om de verhalen te beluisteren. Daarnaast zijn er vele ‘Vectors of Memory’
geplaatst, die aangeven dat de passant zich op een van de Liberation Routes begeeft.
De routes zijn terug te vinden op de website van Liberation Route Europe of in de app via welke ook veel verhalen te beluisteren zijn.

De hel van Ellecom
Landgoed Avegoor heeft alles in zich; idyllisch, comfortabel, luxueus. En toch voldeed het in 1941 niet aan de eisen van Hauptsturmführer Brendel. Hij kreeg hier de leiding over de school die de bakermat van de Nederlandse SS kan worden genoemd. Joodse onschuldige mannen werden onder onmenselijke omstandigheden gedwongen de uitbreidingen uit te voeren.

Op het oude landgoed ten noordoosten van Arnhem was sinds 1941 een 'school van het kwaad' gevestigd: de 'SS-Schule Avegoor'. Voor de 139 Joden die er gedurende enkele maanden onder erbarmelijke omstandigheden moesten werken, was het de 'Hel van Ellecom'.

Het landgoed in Avegoor dateert uit 1356. Het landhuis werd gebouwd in 1847. Op 1 mei 1941 vestigde er een school van de Nederlandse SS. Vanaf oktober van dat jaar was de leiding ervan in handen van de voormalige bevelhebber van de SS-Wachbataillon Nord-West, Hauptsturmführer Alfons Brendel. De destijds 29-jarige Brendel was afkomstig uit Beieren en had voor de oorlog geschiedenis en filosofie gestudeerd. Ook had hij sportlessen gegeven bij de SS. Hij hechtte veel waarde aan een paramilitaire opleiding voor Nederlandse vrijwilligers, die in groepen meerdere weken in het onderwijsinstituut van de SS verbleven. Ze leerden omgaan met wapens en kregen levensbeschouwelijk onderwijs. Ze leerden ook hoe ze moesten omgaan met de 139 Joden die vanuit Amsterdam, Rotterdam en Den Haag naar Ellecom waren gebracht, en die volgens de nazi-ideologie 'niet-arisch' waren.

Audiospot - De hel van Ellecom

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar & Liberationroute.com
  • Foto's: Arjan Vrieze