Liberation Route Europe is gecertificeerd als Cultural Route of the Council of Europe. Met honderden plekken en verhalen in negen verschillende Europese landen, verbindt de route de belangrijkste regio's langs dezelfde route van de geallieerden in 1943-1945.
Het gehele traject bestaat uit themaroutes die per fiets, te voet of per auto kunnen worden afgelegd. Deze routes passeren tal van historische- en interessante locaties en vertellen verhalen vanuit een veelvoud aan perspectieven die belangrijk waren in de laatste fase van de Tweede Wereldoorlog.
Iedere route is voorzien van zogenaamde markers. Dit zijn grote keien of zuilen die zijn voorzien van tekst of mogelijkheden om de verhalen te beluisteren. Daarnaast zijn er vele ‘Vectors of Memory’ geplaatst, die aangeven dat de passant zich op een van de Liberation Routes begeeft.
De routes zijn terug te vinden op de website van Liberation Route Europe of in de app via welke ook veel verhalen te beluisteren zijn.
Duitse trein ontsnapt door bevrijd gebied
Na het begin van de geallieerde luchtlandingen begon onmiddellijk een Duits evacuatieplan. Op het NS-station van Nijmegen werden treinen volgepropt met gestolen goederen en voorraden. De Arnhemse brug was inmiddels opgeblazen, dus moest evacuatie via de spoorlijn Groesbeek-Kranenburg plaatsvinden. Maar dat was al grotendeels bevrijd gebied! Toch besloot de verantwoordelijke Duitse instantie het erop te wagen.
In de nacht van 17 op 18 september 1944 wilden de Duitsers Nijmegen, waar nog volop werd gevochten, verlaten. Vanuit de stad wilden zij evacueren via een trein door gebied dat al in Amerikaanse handen was. Het plan was om goederentreinen van het station in Nijmegen via Arnhem naar 'Reichsgebiet' te laten rijden. Maar omdat de spoorbrug bij Arnhem al de eerste dag van Operation Market Garden door Duitse troepen was opgeblazen, moest er een alternatieve route worden gezocht.
De alternatieve route zou dwars door vijandelijk gebied lopen, via Groesbeek en Kranenburg naar Kleef. De Amerikanen van het 505th Regiment van de 82nd Airborne Division waren totaal verrast toen de eerste trein voorbij reed. Met die brutale mogelijkheid hadden ze geen rekening gehouden en niemand zag kans de om de onbekende trein tegen te houden. Een half uur later passeerde een tweede trein. Deze keer waren de Amerikanen voorbereid. Bij de Hooghe Hoenderberg tussen Nijmegen en Groesbeek werd een versperring opgeworden op de rails. Op de naderende trein werd een bazooka afgevuurd. De trein kwam tot stilstand en de spoorlijn werd bestormd. De Duitsers vluchtten de wagons uit en verstopte zich in het nabij gelegen bos. Het kostte de Amerikanen een hele dag om alle Duitsers te arresteren.
Audiospot - Duitse trein ontsnapt door bevrijd gebied
Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!