Op 4 mei 's morgen kwam de groep Britse veteranen in Groesbeek en werd daar getrakteerd op een optreden van een Canadese Pipes and Drum Band.
Vandaag verschijnt er een boek over de mensen die werden bestempeld als 'asociaal' tijdens de Tweede Wereldoorlog. Wie waren deze mensen en waarom werden zij gedeporteerd?
GROESBEEK - Het Vrijheidsmuseum in Groesbeek houdt vrijdag 3 september een speciale ‘We Can Do It!’ dag. Op deze dag eert het museum alle vrouwen die een bijdrage geleverd hebben aan de Amerikaanse oorlogsindustrie tijdens de Tweede Wereldoorlog.
GROESBEEK - Ineens luidde de noodklok. Crowdfunding moest helpen het Groesbeekse Vrijheidsmuseum overeind te houden. Hoe kon het succesvolle museum zó snel aan de rand van de afgrond belanden?
GROESBEEK - Het nieuwe geavanceerde dak van het Vrijheidsmuseum in Groesbeek is in de nacht van zaterdag op zondag bezweken onder het gewicht van de sneeuw. Medewerkers van het museum ontdekten zondagochtend rond 07.30 uur dat het luchtdrukdak aan de voorkant was ingestort. Collectie en inrichting hebben echter geen schade opgelopen, omdat het dak wel waterdicht is gebleven.
Al zolang oorlogen bestaan, wordt er geplunderd. Het zal daarom niemand verbazen dat ook geallieerde soldaten tijdens de Tweede Wereldoorlog zich aan plundering schuldig maakten. Maar waarom deden ze dat op het grondgebied van een bevriende natie? Onderzoek naar wat zich afspeelde in de regio Nijmegen, leidt tot een confronterende conclusie: met name in de geëvacueerde gebieden van de gemeenten Ubbergen, Millingen, Groesbeek, Mook en Middelaar, Ottersum en Gennep blijken vrijwel alle gebouwen leeggehaald. Geallieerde troepen – Amerikanen, Britten en Canadezen – roofden niet alleen uit woonhuizen, maar ook uit fabrieken, hotels, banken, kloosters en kerken.
In de zomer van 2019 sloot het Nationaal Bevrijdingsmuseum te Groesbeek haar deuren. In september ging het weer open onder de naam Vrijheidsmuseum. In een nieuw gebouw heeft de collectie een metamorfose ondergaan en is weer helemaal 'van deze tijd'. Buiten wordt er nog volop gewerkt om het oude gebouw te slopen en het terrein opnieuw in te richten. Binnen is alles klaar.
Op zondag 1 september 2019 opent het gloednieuwe Vrijheidsmuseum (het voormalige Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945) in Groesbeek om 12.00 uur de deuren voor het grote publiek. Het is daarmee het eerste WO2 museum dat in het officiële herdenkingsjaar van 75 Jaar Vrijheid na een bouwperiode (her-)opent. De ingebruikname van het Vrijheidsmuseum zal worden gemarkeerd door een betekenisvolle symbolische handeling en een muzikale entourage.
Ruim dertig jaar lang heeft het pand aan de Wylerbaan zijn werk gedaan, maar het Nationaal Bevrijdingsmuseum is toe aan een nieuw onderkomen. In dat kader gaat het museum in Groesbeek na woensdag een maand lang dicht, zodat het gloednieuwe, naastgelegen pand afgebouwd en ingericht kan worden.
Vandaag, 9 mei 2019, werd in Groesbeek tijdens een speciale persconferentie de nieuwe naam bekend gemaakt van het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945. Vanaf het moment dat het nieuwe museum de deuren opent in september 2019 zal de naam gewijzigd worden in ‘Vrijheidsmuseum’.
Foto: Anne Frank Stichting
De directeur van het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek is nog steeds in zijn nopjes over de vondst. Tientallen blikken en potten die als noodvoorraad in de Tweede Wereldoorlog waren verstopt in een holle ruimte. Samen met een aantal conservatoren komt Wiel Lenders ze donderdag persoonlijk ophalen.
De jaarlijkse Kristallnachtherdenking van het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 in Groesbeek, op 9 november a.s., staat in 2018 in het teken van het joods verzet in de periode 1940-1945. Dr. Ben Braber (historicus en Honorary Research Fellow in de School of Humanities, University of Glasgow) zal een boeiende publiekslezing rondom dit onderwerp verzorgen. Dr. Braber is gespecialiseerd in de integratie van immigranten in moderne West-Europese samenlevingen en joods verzet. Hij heeft diverse publicaties over dit laatstgenoemde onderwerp op zijn naam staan, waaronder Waren mijn ogen een bron van tranen. Een joods echtpaar in het verzet, 1940-1945 (2015) en This Cannot Happen Here. Integration and Jewish resistance in the Netherlands, 1940-1945 (2013).
Concert in het teken van ‘vrijheid en vrede’: 100 jaar einde WOI
Voor jong en oud worden er de gehele maand oktober verschillende activiteiten georganiseerd in het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 in Groesbeek. Kinderen kunnen een spionagetraining of een parachutistenworkshop volgen, leren over het leven van Anne Frank of luisteren naar de oorlogsverhalen van oma’s en opa’s. Verder organiseert het Bevrijdingsmuseum in samenwerking met LiberationTour een battlefieldtour in een historisch voertuig (Dodge). Rij mee en ontdek de historische plaatsen van operatie Market Garden en het Rijnlandoffensief in de omgeving van Groesbeek.
Het Nationaal Bevrijdingsmuseum in Groesbeek (Gemeente Berg en Dal) maakt zich op voor de toekomst. De gewenste nieuwbouw kan beginnen, het licht staat op groen. Het nieuwe moderne WO2 museum zal groeien in omvang van 2.250 m˛ naar 3.000 m˛ en zal innovatie en moderne presentatietechnieken combineren met authenticiteit, historische objecten en verhalen. Het museum zal een forse internationaliseringsslag maken en zich daarmee ook sterk op Duitsland gaan richten. Centraal staat het verhaal van oorlog en vrijheid zonder grenzen: multiperspectief, kritisch, spannend en inspirerend, mede in relatie tot de actuele thema’s rond vrijheid, democratie en mensenrechten.
Het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 in Groesbeek organiseert op zondag 16 september a.s. wederom een Bevrijdingsfestival met diverse activiteiten voor jong en oud! Het festival met de kleurrijke kindervrijmarkt is de gehele dag doorlopend van 10.30-16.30 uur. De entree bedraagt slechts €3,- per persoon (dit is incl. museumbezoek, festiviteiten en parkeren). Jongeren t/m 17 jaar hebben gratis toegang. De Museumkaart is geldig.
Burgers in oorlogstijd. Dat is het centrale thema van de tweede editie van de special Remember September. Deze krant verschijnt, na de succesvolle eerste editie in 2017, aan de vooravond van de herdenkingsmaand september. De special biedt ook een vooruitblik naar 2019. Dan is het exact 75 jaar geleden dat enkele ingrijpende gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog plaatshadden. Zoals het bombardement op Nijmegen op 22 februari 1944 en de operatie Market Garden in september van dat jaar.
Beeldbeschrijving: Shared History Congres op 27 juni 2018 in het voormalige klooster Roepaen te Ottersum (NL) met projectpartners en historici uit de twee buurlanden Duitsland en Nederland.
In de zomermaanden organiseert het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 in Groesbeek diverse activiteiten voor het hele gezin. Ervaar bijvoorbeeld het historische landschap van WO2 tijdens een battlefieldtour in een historisch voertuig (georganiseerd door LiberationTour of Grateful Generation Tours) of proef wat er op het menu stond tijdens de oorlogs- en bevrijdingstijd.
In het kader van de aanstaande nieuwbouw is het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 in Groesbeek het afgelopen half jaar al druk bezig geweest met de voorbereidingen op de nieuwe permanente expositie. Om deze reden zijn de filmzaal, het diorama van de Waaloversteek en de Maquette van Operatie Market Garden vernieuwd. Deze gemoderniseerde presentatie-units zullen straks worden meegenomen naar het nieuwe Bevrijdingsmuseum. Authenticiteit en beleving zijn de sleutelwoorden.
Het communistisch verzet kent een turbulente geschiedenis. De communisten kwamen als eersten in Nederland in verzet tegen het fascisme en al vroeg in de jaren ’30 deden zij illegaal werk ter ondersteuning van het verzet in Duitsland. Direct na de Duitse bezetting van Nederland schakelde de Communistische Partij van Nederland (CPN) om naar een verzetsorganisatie. Het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 in Groesbeek vertelt dit bewogen verhaal in de boeiende tijdelijke tentoonstelling De Communisten. In Verzet tegen Fascisme en Kapitaal, te zien van 2 mei t/m 28 oktober 2018. Op zaterdag 19 mei 2018 organiseert het museum een symposium over deze unieke geschiedenis.
GROESBEEK – Het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 in Groesbeek heeft een bijzondere ontdekking gedaan: in de rug van drie Nederlandse edities van Adolf Hitler’s “Mijn Kamp” werden Duitse tekstfragmenten aangetroffen van een door de nazi’s verboden boek van de beroemde antifascistische auteur Thomas Mann.
De SS is één van de beruchtste organisaties uit de geschiedenis. De naam SS roept vrijwel onmiddellijk beelden op van blonde Ariërs, meedogenloze kampbewakers en doodseskaders. Dit beeld is echter incompleet. Wie wist bijvoorbeeld dat de SS archeologische expedities naar o.a. Tibet organiseerde, kruidentuinen aanlegde in concentratiekampen en dat de Waffen-SS één van de meest multiculturele organisaties op aarde was?
Het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 in Groesbeek bestaat dit jaar in mei 30 jaar. Dit jubileum wordt gevierd tijdens het Bevrijdingsfestival op 5 mei a.s. Van 10.00-16.30 uur is er een feestelijk programma in en rondom het museum.
Vivace zangvereniging Millingen, het saxofoon ensemble Fanfare St. Cecilia en het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 organiseren op zaterdag 29 april a.s. om 19.30 uur een Bevrijdingsconcert in de Protestantse Kerk te Groesbeek. Het thema is ‘Vrede en Vrijheid’.
‘Rosie the Riveter’ is de naam die symbool werd voor de Amerikaanse vrouwen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in fabrieken gingen werken. Zij vulden de arbeidstekorten op die ontstonden doordat mannen naar het front gingen.
In februari en maart 2017 organiseert het Nationaal Bevrijdingsmuseum in Groesbeek weer filmvertoningen van de Duitstalige film 'Krieg am Niederrhein' over het zinderende Rijnlandoffensief in februari 1945 (geen Nederlandse ondertiteling, incl. pauze).
Zondag 13 november en zondag 11 december verzorgt het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek open rondleidingen door de tijdelijke tentoonstelling 'De Goelag. Terreur en willekeur in de Sovjet-Unie'.
Op woensdag 28 september wordt in het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek de indrukwekkende filmdocumentaire 'Ageless Friends' (Tijdloze vrienden) van Marijn Poels vertoond. Deze documentaire vertelt het verhaal van Maarten Vossen, die in 2002 als 13-jarige het graf van James E Wickline adopteerde. Deze Amerikaanse soldaat sneuvelde op 17 september 1944 bij Groesbeek tijdens operatie Market Garden. Vossen ging op zoek naar de achtergrond van zijn soldaat. Voorafgaand verzorgd het Bevrijdingsmuseum een inleiding.
Vanaf 8 september is in het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 een nieuwe expositie te bezichtigen met als onderwerp de Goelag-strafkampen in de voormalige Sovjet-Unie. De Goelag beslaat een voor velen nog onbekend, groter verhaal over een systeem dat kan wedijveren met dat van Nazi-Duitsland. Historische foto’s en objecten zijn afkomstig uit archieven en instellingen uit Tsjechië, Polen en natuurlijk Rusland.
Op zondag 18 september organiseert het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek weer het jaarlijkse bevrijdingsfestival. Dit jaar viert dit festival zijn 25-jarig jubileum. Programma van 10.30-16.30 uur met kleurrijke kindervrijmarkt rond de Koepel. Jongeren t/m 17 jaar gratis. Entreeprijs volwassenen € 3,00 per persoon (inclusief museumbezoek, festiviteiten en parkeren).
Vanaf 6 juni t/m 31 augustus 2016 is de inmiddels internationaal befaamde tentoonstelling 'Routes of Liberation. European Legacies of the Second World War' te zien in het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek. Eerder was de expositie al te zien in dit museum, maar deze komt wegens succes opnieuw in de schijnwerpers te staan.
Het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 in Groesbeek organiseert in februari en maart van dit jaar weer voorstellingen van de film 'Krieg am Niederrhein'. De nog in prima staat verkerende Duitse film ‘Krieg am Niederrhein’, aangevuld met beelden van geallieerde oorlogscorrespondenten, verbeeldt op zinderende wijze de aanval op het Rijnland.
Op 17 januari 2016 verzorgt het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 te Groesbeek open rondleidingen om 14.00 uur en om 15.00 uur door de tijdelijke tentoonstelling 'De Polen. Bevrijders in Ballingschap', gegeven door één van de conservatoren.
Waar begin je met het onderzoek naar een gesneuvelde soldaat? Hoe vind je alle puzzelstukjes van het verleden? De Amerikaanse historisch onderzoekster Jennifer Holik publiceerde een groot aantal boeken op het gebied van onderzoek naar de Tweede Wereldoorlog. Er zijn veel meer bronnen en archieven dan de meeste mensen kennen, benadrukt ze.
Bevrijdingsfestival op 20 september a.s. van 10.30-16.30 uur met kleurrijke kindervrijmarkt rond de Koepel van het Bevrijdingsmuseum, Wylerbaan 4, 6561 KR Groesbeek. Entreeprijs € 3,- pp (is incl. museumbezoek, festiviteiten en parkeren).
Vanaf 31 mei a.s. zetten het Bevrijdingsmuseum en de LiberationTour, een organisatie die battlefieldtours verzorgt in historische legervoertuigen, een volgende stap in de samenwerking om het historische landschap rond Groesbeek nog dichter bij het publiek te brengen. De muren van het museum worden geslecht rond Operatie Market Garden en het Rijnlandoffensief. De museale setting wordt verknoopt met het slagveld van destijds, een slagveld waar de grootste luchtlanding uit de geschiedenis plaatsvond en de grootste geallieerde aanval in Noord-West Europa tijdens WO2.
Het Bevrijdingsmuseum vertoont in februari en maart 2015 een reeks filmvoorstellingen van de klassieker 'Krieg am Niederrhein'. Dit jaar is het precies 70 jaar geleden dat het Rijnlandoffensief van start ging: de grootscheepse aanval van de geallieerden op de Niederrhein vanuit het Rijk van Nijmegen. Van de start van Operatie Veritable op 8 februari 1945 tot en met de oversteek van de Rijn bij Wesel op 23/24 maart 1945.
Het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek is in het bezit gekomen van een bijzondere aanwinst: het familie-archief van verzetsman Jan van Hoof. Het betreft de nalatenschap van een naast familielid van Jan van Hoof. De collectie is door het kantoor Hekkelman Avocaten & Notarissen te Nijmegen aan het Bevrijdingsmuseum overhandigd. Het gaat om ruim 250 archiefstukken: o.a. brieven, verklaringen, onderzoeksrapporten, afschriften, foto’s, schriftjes en ansichtkaarten.
Hoe ontstond de grootste hit uit de Tweede Wereldoorlog? Wie was Lili Marleen werkelijk en waarom raakt het lied nog steeds iedereen recht in zijn hart? Op deze en andere vragen geeft een speciale Lili Marleendag op zondag 28 oktober a.s. in het Bevrijdingsmuseum antwoord.
Op zondag 23 september a.s. organiseert het Bevrijdingsmuseum een groot Bevrijdingsfestival ter gelegenheid van de 68ste verjaardag van Operatie Market Garden en de bevrijding van het Rijk van Nijmegen. Dit wordt herdacht en gevierd met het programma ‘Remember September’ in en rond het Bevrijdingsmuseum van 10.30 tot 17.00 uur.
Het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 te Groesbeek bestaat vandaag precies 25 jaar. Reden genoeg voor het museum om een compleet feestweek te organiseren. Vandaag was er onder andere veel muziek, salonorkest 'Die Flegel', Doeldelzakspeler Mc Spearburgh, Bill Baker's Big Band en het Smartlappenkoor ''t mag geen naam hebben'. Daarnaast was er een veiling van kunstwerken ten behoeve van het museum. Er waren re-enactors aanwezig en een tent vol zend- en ontvangstapparatuur uit de oorlogsjaren.
© STIWOT, 1999-2025. Alle rechten voorbehouden. Privacyverklaring, cookies, disclaimer en copyright