TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Liberation Route Marker 033: Uittocht

Uittocht
De Millingse bevolking kan het zich niet voorstellen dat zij misschien ook moet evacueren. De dorpelingen zijn er dan ook totaal niet op voorbereid als op 18 oktober 1944 het Duitse bevel tot evacuatie komt en iedereen binnen 24 uur zijn spullen moet pakken en huis en haard moet achterlaten. Waar kunnen ze heen en wie zorgt er voor het vee? Hoe lang zullen ze wegblijven?

Gedurende de geallieerde snelle opmars door Frankrijk en België in de zomer van 1944 was het niet mogelijk om de burgerbevolking van een gebied te evacueren. Ze zouden namelijk door de opmars ingehaald worden. Maar toen de fronten stabiliseerden begonnen de strijdende partijen aan beide kanten van de frontlijn burgers te evacueren. Dat deed men om uiteenlopende redenen: om de burgerbevolking te beschermen, om geen rekening te hoeven houden met de burgers en hun verlangens en om eventuele pottenkijkers (spionnen) uit het operatiegebied te verwijderen.

Vaak kregen mensen maar weinig tijd om hun eigendommen te pakken en konden zij alleen meenemen wat zij zelf konden dragen of in een kar vervoeren. Na hun vertrek konden evacués tientallen kilometers verder terechtkomen. In feite kwam de bevolking van Millingen in het noorden van Nederland terecht en sommige inwoners van Groesbeek, die door de geallieerden werden geëvacueerd, kwamen zelfs in West-Vlaanderen in België terecht.

Audiospot - Uittocht



Liberation Route Europe is gecertificeerd als Cultural Route of the Council of Europe. Met honderden plekken en verhalen in negen verschillende Europese landen, verbindt de route de belangrijkste regio's langs dezelfde route van de geallieerden in 1943-1945.
Het gehele traject bestaat uit themaroutes die per fiets, te voet of per auto kunnen worden afgelegd.
Deze routes passeren tal van historische- en interessante locaties en vertellen verhalen vanuit een veelvoud aan perspectieven die belangrijk waren in de laatste fase van de Tweede Wereldoorlog.
Iedere route is voorzien van zogenaamde markers. Dit zijn grote keien of zuilen die zijn voorzien van tekst of mogelijkheden om de verhalen te beluisteren. Daarnaast zijn er vele ‘Vectors of Memory’
geplaatst, die aangeven dat de passant zich op een van de Liberation Routes begeeft.
De routes zijn terug te vinden op de website van Liberation Route Europe of in de app via welke ook veel verhalen te beluisteren zijn.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar & Liberation Route Europe
  • Foto's: Arjan Vrieze