TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Liberation Route Marker 042: Gehuld in Vlammen en Rook

Gehuld in vlammen en rook
De inwoners van Huissen hebben het zwaar te verduren tijdens de laatste oorlogsjaren. Zware geallieerde bombardementen vernielen het stadje en er vallen honderden doden en gewonden. De meeste slachtoffers vinden hun laatste rustplaats in een massagraf. Pure noodzaak; hout voor zoveel lijkkisten is in die tijd van schaarste niet voorhanden. Het leed is onbeschrijfelijk.

Op die mooie zomerse 17 september 1944 start Operatie Market Garden. Rond half twaalf laat een geallieerd vliegtuig zijn dodelijke last vallen aan het Looveer en maakt tientallen slachtoffers.

Na het mislukken van operatie Market Garden ligt de frontstad Huissen ingeklemde tussen de twee brandpunten Arnhem en Nijmegen. Op 1 oktober worden Duitse tanks in het stadje opgemerkt door Britse verkenningsvliegtuigen.

De volgende dag, op 2 oktober komen geallieerde vliegtuigen vanuit de richting Arnhem aangevlogen en laten hun allesvernietigende last vallen in de hoop daarmee de Duitse tanks uit te schakelen. De tanks zijn dan allang vertrokken.

Het Dominicanenklooster werd een post voor de plaatselijke ambtenarij, Rode Kruis, Luchtbeschermingsdienst en de Voedselvoorziening. Honderden vluchtelingen vonden onderdak in de gangen van het klooster. Gedurende die tijd was het klooster een lazaret, waar werd geopereerd, mensen stierven en baby’s het levenslicht aanschouwden.

De slachtoffers worden overgebracht naar het massagraf. Eén man werd pas later bijgezet. Het was pastoor-deken Th. van Wijk. Hij bezweek enkele uren nadat hij uit het puin van de zwaar getroffen pastorie was gehaald in het Dominicanenklooster. Hij werd aanvankelijk bijgezet in het priestergraf van het klooster. In 1945 kreeg hij alsnog een laatste rustplaats in het massagraf.

Na de oorlog werd de kloostertuin een tijdelijke rustplaats voor gesneuvelde militairen. De hulp vanuit het klooster ging voort. In 1945 was de gaarkeuken voor velen van levensbelang.

In 2013 is een informatiepaneel onthuld bij de Kloosterkapel. Het vertelt in woord en beeld het verhaal van het Dominicanenklooster.

Audiospot - Gehuld in vlammen en rook



Liberation Route Europe is gecertificeerd als Cultural Route of the Council of Europe. Met honderden plekken en verhalen in negen verschillende Europese landen, verbindt de route de belangrijkste regio's langs dezelfde route van de geallieerden in 1943-1945.
Het gehele traject bestaat uit themaroutes die per fiets, te voet of per auto kunnen worden afgelegd. Deze routes passeren tal van historische- en interessante locaties en vertellen verhalen vanuit een veelvoud aan perspectieven die belangrijk waren in de laatste fase van de Tweede Wereldoorlog.
Iedere route is voorzien van zogenaamde markers. Dit zijn grote keien of zuilen die zijn voorzien van tekst of mogelijkheden om de verhalen te beluisteren. Daarnaast zijn er vele ‘Vectors of Memory’ geplaatst, die aangeven dat de passant zich op een van de Liberation Routes begeeft.
De routes zijn terug te vinden op de website van Liberation Route Europe of in de app via welke ook veel verhalen te beluisteren zijn.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar & Liberation Route Europe
  • Foto's: Jeroen Koppes