TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Stolpersteine Kreuzstraße 10

Deze kleine messing plaquettes (Stolpersteine of struikelstenen) herdenken:

* Isidor Löb, geb.1866, vluchtte 1939 België, geïnterneerd Mechelen, gedeporteerd 1942, vermoord in Auschwitz.
* Karoline Löb, geb. 1872, vluchtte 1939 België, geïnterneerd Mechelen, gedeporteerd 1942, vermoord in Auschwitz.
* Salomon Lehmann, geb. 1868, vluchtte 1939 België, geïnterneerd Mechelen, gedeporteerd 1942, vermoord in Auschwitz.
* Mina Lehmann, geb. Leon 1871, vluchtte 1939 België, dood 26.8.1941 in Brussels.
* Amalie Herz, geb. 1859, vluchtte 1939 België, dood 1941 in Brussels.

Achtergrond

Isidor en Karoline Löb (geboren Maier) hadden een boerderij. Samen met zijn zoon Leopold had Isidor ook een veehandel. In 1905 bouwde Isidor Löb een huis van 3 verdiepingen aan de Kreuzstrasse 10. In mei 1939 ontvluchtten Isidor, Karoline en andere leden van de familie Löb Duitsland op de St. Louis. De passagiers van de St. Louis (de meesten waren Joden) werden de toegang geweigerd door Cuba (hun visa werden geannuleerd), de Verenigde Staten en Canada. Het schip keerde in juni terug naar Europa met bijna alle passagiers, die uitstapten in Groot-Brittannië, Frankrijk, België of Nederland. Isidor en Karoline gingen van boord in Antwerpen en bleven in België, waar ze in Brussel woonden. Hun kinderen en kleinkinderen verlieten België voor de Duitse bezetting. Isidor en Karoline werden naar het kamp Mechelen gebracht en vervolgens op 26 september 1942 gedeporteerd naar Auschwitz, waar ze werden vermoord.

Salomon en Mina Lehmann, de ouders van Isidor en Karoline's schoondochter, hadden een slagerij. Ze werden gedwongen om de winkel te verkopen en op 5 maart 1938 verhuisden ze naar het Löb huis, samen met Salomon's stiefzus, Amalie Herz. Ook zij gingen met de St. Louis mee en gingen uiteindelijk van boord in België. Mina Lehmann en Amalie Herz stierven beiden in 1941 in Brussel. Salomon Lehmann werd geïnterneerd in Mechelen en vervolgens in 1942 naar Auschwitz gedeporteerd en daar vermoord.

"Stolpersteine" is een kunstproject in Europa van Gunter Demnig ter herdenking van slachtoffers van het Nationaal-Socialisme (nazisme). Stolpersteine (struikelstenen) zijn kleine, 10x10cm messing plaquettes geplaatst in de stoep voor de laatste vrijwillige residentie van (meestal Joodse) slachtoffers die zijn vermoord door de nazi's. Elke plaquette is gegraveerd met de naam van het slachtoffer, de geboortedatum en de plaats (meestal een concentratiekamp) en de datum van overlijden. Op deze manier geeft Gunter Demnig een individueel gedenkteken aan elk slachtoffer. Eén steen, één naam, één persoon. Hij citeert de Talmoed: "Een mens wordt alleen vergeten als zijn of haar naam wordt vergeten."
Deze koperen plaquettes zijn in de stoep te vinden voor de huizen waarvan de voormalige, meestal Joodse, bewoners vermoord zijn door de Nazi’s. In de kleine, koperen plaatjes zijn de namen en de datum en plaats (meestal een concentratiekamp) waar zij vermoord zijn ingestanst.

In veel andere steden, vooral in Duitsland maar ook in andere Europese landen, komen deze monumentjes ook voor, en hun aantal, nu al vele duizenden, neemt nog steeds toe. Vrijwel alle Stolpersteine zijn gelegd door de Duitse kunstenaar zelf, Gunter Demnig.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

48.881224, 8.335785