TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Stolpersteine Jonker Fransstraat 19

Deze Stolpersteine (ook wel Struikelstenen genoemd) herdenken:

Bernard Roos (geb. 1883, vermoord in Auschwitz op 19-10-1942)
Sara Betje Roos-Abas (geb. 1886, vermoord in Auschwitz op 19-10-1942)

Bernard Roos was opticien. Hij werd geboren als Barend, maar noemde zich Bernard. Hij en zijn vrouw Sara Betje Roos-Abas hadden een winkel in de Weste Wagenstraat, in het oude centrum van Rotterdam. Ze verkochten brillen - die hij zelf sleep - breukbanden, voorbehoedsmiddelen en andere "medische hulpmiddelen".

Op 14 mei 1940 werd Rotterdam gebombardeerd. Bernard en Sara Betje waren tijdig gevlucht, maar van hun huis en alles wat ze hadden restte slechts puin.

Bernard Roos begon een nieuwe winkel in de Jonker Fransstraat 19, net buiten het verwoeste gebied. Daar werden ze begin oktober 1942 gearresteerd, waarschijnlijk door de Rotterdamse politie. 2 Ze werden naar het concentratiekamp Westerbork in Drente getransporteerd. Vandaar vertrokken ze met de trein van 16 oktober 1942 naar Auschwitz. Die reis duurde drie dagen, dus ze kwamen aan op 19 oktober. Het waren oudere mensen, ongeschikt voor zware slavenarbeid. Als ze de reis al hadden overleefd zijn ze ongetwijfeld diezelfde dag vermoord.

Hun dochter overleefde de oorlog. Van haar kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen hebben er vier Bernard als tweede naam.

---

Deze koperen plaquettes zijn in de stoep te vinden voor de huizen waarvan de voormalige, meestal Joodse, bewoners vermoord zijn door de Nazi’s. In de kleine, koperen plaatjes zijn de namen en de datum en plaats (meestal een concentratiekamp) waar zij vermoord zijn ingestanst.

In veel andere steden, vooral in Duitsland maar ook in andere Europese landen, komen deze monumentjes ook voor, en hun aantal, nu al vele duizenden, neemt nog steeds toe. Vrijwel alle Stolpersteine zijn gelegd door de Duitse kunstenaar zelf, Gunter Demnig.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Fedor de Vries & Martijn B. Katan
  • Foto's: TracesofWar (1), Martijn B. Katan (2, 4), Archief Westerbork (via Martijn B. Katan) (3, 5)

Gerelateerde boeken

Hitlers Holocaust
Auschwitz

51.92833, 4.486413