TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Stolperstein Schönhauser Allee 130

Deze kleine koperen gedenkplaat (Stolperstein of struikelsteen) herdenkt
* Georg Streiter, geboren 1884, gearresteerd op 1 november 1944 voor het helpen van krijgsgevangenen, Ravensbrück, doodgeschoten 1945.

Georg Streiter werd geboren in Berlijn. Toen hij nog een tiener was, sloot hij zich aan bij een christelijke jongerenvereniging voor maatschappelijk werk. Daarna werd hij verpleger. In april 1907 trouwde hij met Elisabeth Mauss, ook een verpleegster. Later dat jaar werd hij gekozen tot president van de christelijk-Duitse verpleegstersvakbond en drie jaar later schreef hij een paper over de situatie van verpleegsters in Duitsland. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd hij onderscheiden voor zijn werk met het Rode Kruis in oorlogsgebieden. Daarna was hij een van de oprichters van de Duitse Volkspartij (DPV) in 1918. Het jaar daarop werd hij gemeenteraadslid. Bij al zijn werk probeerde hij het verpleeg- en welzijnswerk te verbeteren. Zijn verzorgingszorgvereniging, opgericht in 1927, werd vijf jaar later echter door de nazi's verboden. In 1935 keerde hij terug naar het Rode Kruis en vanaf 1940 was hij verantwoordelijk voor Poolse en Franse krijgsgevangenen (POW's). In 1944 werd hij aangeklaagd en gearresteerd in zijn Rode Kruis-kantoor, om onduidelijke redenen - het illegaal versturen van brieven voor krijgsgevangenen? medailles sturen naar krijgsgevangenen?

Na de oorlog hoorde zijn zoon van de collega van zijn vader dat hij waarschijnlijk was neergeschoten in een concentratiekamp bij Berlijn. Het Rode Kruis gaf geen informatie over zijn lot. Een bron stelt dat hij in februari 1945 werd overgebracht naar Ravensbrück, voornamelijk een vrouwenkamp, ​​90 km ten noorden van Berlijn. George Streiter, humanitair en nazi-tegenstander, werd op 61-jarige leeftijd geëxecuteerd.

Deze messing plaquettes zijn in de stoep te vinden voor de huizen waarvan de voormalige, meestal Joodse, bewoners vermoord zijn door de Nationaal-Socialisten. In de kleine, messing plaatjes zijn de namen en de datum en plaats (meestal een concentratiekamp) waar zij vermoord zijn ingestanst.

In veel andere steden, vooral in Duitsland maar ook in andere Europese landen, komen deze monumentjes ook voor, en hun aantal, nu al vele duizenden, neemt nog steeds toe. Vrijwel alle Stolpersteine zijn gelegd door de Duitse kunstenaar zelf, Gunter Demnig.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)