Deze anti-tank muur, wat een onderdeel was van de Westwall, is nog steeds in een erg goede conditie. De muur is ongeveer 450 meter lang en er zitten drie schietgaten in. Ook is er enige schade van granaten.
Verdere achtergrond
In de omgeving van Vaals en Aken ligt de Schneeberg, een heuvel op Duits grondgebied. De witte en gele kalkgrond rondom de berg vallen meteen op. Die witte en gele kalkstenen stammen uit de Laat-Krijtperiode, een geologisch tijdperk met een ouderdom van plusminus 73 tot 66 miljoen jaar. De Schneeberg heeft een hoogte van 257 meter boven NAP. Aan de voet van de heuvel stroomt de Selzerbeek. Op het plateau op de Schneeberg werden tijdens de Tweede Wereldoorlog antitankhindernissen aangelegd. Vanaf de Schneeberg konden Duitse troepen de omgeving goed in de gaten houden. Tussen 1938 en 1939 werd een versterkte verdedigingsmuur aangelegd, onderdeel van de Westwall, op de Schneeberg. Die muur loopt parallel aan de ''Schneebergweg''. De Duitsers maakten bij de constructie gebruik van beton en prikkeldraad. Nabij de Schneeberg is de muur driehonderdvijftig meter lang en heeft een hoogte van plusminus 3.70 meter. In de muur werden verschillende kijkvensters voor machinegeweren geïnsta lleerd. Tegenwoordig zijn openingen voor die machinegeweren nog steeds te zien. Nabij de muur bevindt zich tevens een bunker (Bunkertyp 108b). Op het wandelpad in de berm is een een klein informatiebord bevestigd. Rechts naast de muur zijn verschillende betonnen obstakels te zien. Duitse eenheden die in de omgeving van de Westwall bij Schneeberg gestationeerd waren in 1944, omvatten de 116de Pantserdivisie, het Fallschirm-Jagdkommando en het Panzer-Aufklärungs-Battalion 116.
De eerder genoemde Westwall (of Siegfriedlinie), waar de muur onderdeel van is, was een Duitse verdedigingslinie die vlak voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog werd gebouwd. Genoemde linie loopt van Kleef, aan de Nederlandse grens, tot aan de Zwitserse grens. In totaal heeft de Westwall een lengte van zeshonderddertig kilometer. Bunkers, betonnen tankversperringen, militrailleurnesten, prikkeldraadversperringen en mijnenvelden waren onderdeel van de linie. Tussen 1936 en 1945 werd gebouwd aan de Westwall. Ingenieur Fritz Todt had de leiding. De Duitse linie was een reactie op de Franse Maginotlinie, een gigantisch fortenstelsel. Aan het eind van de oorlog werd de Siegfriedlinie grotendeels geruimd. Tegenwoordig zijn op sommige plaatsen nog objecten zoals antitankobstakels en bunkers te zien.
Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!