TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Liberation Route Marker 104: Een biertje op de Bevrijding

Een biertje op de Bevrijding
Al op 11 september zijn er Britse verkenners in de buurt. Ze racen door het Brabantse landschap in snelle wagens. Hun taak is om te zien of de brug over de Dommel tanks kan dragen. Bij dit café, dat toen de naam Rustoord droeg, worden ze uitgenodigd een biertje te drinken op de bevrijding.

De geallieerden stuurden op 11 september 1944 verkenningstroepen vooruit om te zien of de brug over de Dommel bij Valkenswaard nog intact was. Het was belangrijk om te weten of er tanks overheen zouden kunnen. De vier verkenners raceten in twee Daimler verkenningswagens op volle snelheid langs de Duitse troepen die zo verbluft waren dat ze geen tijd hadden om te reageren.

Bij dit café, dat toen café Rustoord heette, stonden de Britten stil. Vervolgens waagde één scout car zich nog wat verder om de brug te kunnen zien. Korporaal Brook, die in die wagen zat, zag een Duitse tank die precies op de brug stopte. De korporaal wist daardoor dat de brug sterk genoeg was en reed terug naar dit café. Na een kort oponthoud in het café keerden de verkenners zo snel als ze gekomen waren terug naar België.

De informatie over de brug was voor Generaal Horrocks, bevelhebber van het XXXe legerkorps, van groot belang bij het voorbereiden van operatie Garden. Horrocks heeft deze verkenningstocht later de meest gewaagde van de Tweede Wereldoorlog genoemd.

Audiospot - Een biertje op de Bevrijding



Liberation Route Europe is gecertificeerd als Cultural Route of the Council of Europe. Met honderden plekken en verhalen in negen verschillende Europese landen, verbindt de route de belangrijkste regio's langs dezelfde route van de geallieerden in 1943-1945.
Het gehele traject bestaat uit themaroutes die per fiets, te voet of per auto kunnen worden afgelegd.
Deze routes passeren tal van historische- en interessante locaties en vertellen verhalen vanuit een veelvoud aan perspectieven die belangrijk waren in de laatste fase van de Tweede Wereldoorlog.
Iedere route is voorzien van zogenaamde markers. Dit zijn grote keien of zuilen die zijn voorzien van tekst of mogelijkheden om de verhalen te beluisteren. Daarnaast zijn er vele ‘Vectors of Memory’ geplaatst, die aangeven dat de passant zich op een van de Liberation Routes begeeft.
De routes zijn terug te vinden op de website van Liberation Route Europe of in de app via welke ook veel verhalen te beluisteren zijn.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar & Liberation Route Europe
  • Foto's: Liesbeth van Diggele (1, 2, 3), Herma de Vries (4)