TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Liberation Route Marker 114: De brug of je leven!

De brug of je leven!
Na een succesvolle dropping op de heide ten noorden van Son op zondagmiddag 17 september, gaan Amerikaanse parachutisten onmiddellijk op weg naar de brug over het Wilhelminakanaal. De Amerikanen moeten die veroveren en dan doorstoten naar Eindhoven. Duitse kanonnen vuren onophoudelijk op hen, maar toch weten ze in de buurt van de brug te komen. Dan blazen de Duitsers de brug op.

Op zondagmiddag 17 september 1944 landden er meer dan 4500 Amerikaanse parachutisten van het 502e en 506e regiment van de 101e Luchtlandingsdivisie op de heide ten noorden van Son. Het 506e moest onder andere de brug over het Wilhelminakanaal veroveren en dan doorstoten naar Eindhoven. De Amerikanen ondervonden hevige weerstand en kwamen onder mitrailleur- en kanonvuur te liggen. Toen ze de brug bereikten werd die voor hun ogen opgeblazen door de Duitsers, die zich vervolgens terugtrokken. In de nacht van maandag 18 op dinsdag 19 september bouwden Britse genisten met alle macht aan een Baileybrug. Die was in de vroege dinsdagochtend gereed en toen konden tanks en ander zwaar materieel het kanaal weer oversteken.

Bij een aanval van 8 Duitse Panthertanks ging het nog bijna mis. Een Duitse tank wist de Baileybrug tot op 150 meter te naderen. Hij werd echter uitgeschakeld door een antitank geschut dat net van de landingszone was gearriveerd. De Duitsers moesten zich terugtrekken.

Audiospot - De brug of je leven!



Liberation Route Europe is gecertificeerd als Cultural Route of the Council of Europe. Met honderden plekken en verhalen in negen verschillende Europese landen, verbindt de route de belangrijkste regio's langs dezelfde route van de geallieerden in 1943-1945.
Het gehele traject bestaat uit themaroutes die per fiets, te voet of per auto kunnen worden afgelegd.
Deze routes passeren tal van historische- en interessante locaties en vertellen verhalen vanuit een veelvoud aan perspectieven die belangrijk waren in de laatste fase van de Tweede Wereldoorlog.
Iedere route is voorzien van zogenaamde markers. Dit zijn grote keien of zuilen die zijn voorzien van tekst of mogelijkheden om de verhalen te beluisteren. Daarnaast zijn er vele ‘Vectors of Memory’ geplaatst, die aangeven dat de passant zich op een van de Liberation Routes begeeft.
De routes zijn terug te vinden op de website van Liberation Route Europe of in de app via welke ook veel verhalen te beluisteren zijn.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)