Dit aansprekende monument herdenkt 10 mannen die hier zijn doodgeschoten op 18 februari 1945. Daarnaast herdenkt het de 18 inwoners van Heinenoord die zijn omgekomen in de Tweede Wereldoorlog. Bij het monument staan 10 bomen, die de gefusilleerde slachtoffers vertegenwoordigen.
Op 17 februari 1945 werd de NSB burgemeester M.A. Simonis door enkele leden van de 'Knokploeg (KP) Zinkweg' geliquideerd en in de sloot gegooid. De KP was in de veronderstelling dat represailles van Duitse kant uit zouden blijven, omdat het geen Duitse militair betrof. Dat bleek helaas een verkeerde inschatting. Het lijk van de burgemeester werd al op dezelfde middag door een plaatselijke politieman uit het water gehaald. Juist toen hij dat deed, reed er een auto met twee leden van de Sicherheitsdienst (SD) voorbij. Zij informeerden direct hun chef en die maakte daarop een lijst met tien namen van illegale werkers die opgesloten waren in de strafgevangenis te Scheveningen. Deze 'Todeskandidaten' werden met een vrachtwagen naar Heinenoord gebracht.
In de vroege ochtend van 18 februari 1945 werden zij, op de plaats waar de liquidatie van burgemeester Simonis had plaatsgevonden, door de Duitsers gefusilleerd. Op last van de bezetter moesten de lijken, onder bewaking van de politie, tot 's avonds 8 uur blijven liggen. Bij de lichamen werden twee borden geplaatst waarop stond vermeld dat deze mensen wegens het plegen van terroristische daden waren gedood.
De tien illegale werkers die werden gefusilleerd waren:
Albert Jappe Alberts (1893, Arum). Was getrouwd en tandarts van beroep. Gaf hulp aan (Joodse) onderduikers.
Machiel Wilhelm Prohn (1897, Rotterdam). Was vader van vijf kinderen en werkzaam als bankbediende. Was aangesloten bij de LO en de illegale pers.
Pieter van der Wallen (1900, Brielle). Gehuwd en ingenieur van beroep. Maakte deel uit van de Ordedienst op Voorne-Putten.
Emanuel Hamburger (1901, Nijkerk). Gehuwd en leraar van beroep. Was als Joodse onderduiker actief in de illegale pers en de hulp aan onderduikers.
Henderik Duvaloois (1912, Rotterdam). Vader van twee kinderen en werkzaam als portier. Was instructeur van de Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten (NBS).
Wouter Wilhelmus Cornelis Verkerk (1915, Amsterdam), Vader van één kind en marechaussee van beroep. Maakte deel uit van de Ordedienst op Voorne-Putten.
Etienne de Bouter (1919, Rotterdam). Was verloofd en werkzaam als kantoorbediende. Was aangesloten bij de LO/LKP.
Cornelis Pieter Nonner (1919, Rotterdam). Was getrouwd en werkzaam als monteur.
Carel August Filipson (1924, Amsterdam), Was leerling van de Kweekschool van de Zeevaart.
Teunis Kooij (1925, Amsterdam). Was leerling van de Kweekschool van de Zeevaart.
Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!