TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Liberation Route Marker 052: De Duitse capitulatie

De Duitse capitulatie
In de eerste week van mei 1945 werden onderhandelingen gevoerd tussen de geallieerden en de Duitsers. De Duitsers stonden voedseltransporten toe, maar waren nog niet bereid tot overgave. Het einde van de oorlog kwam plotseling dichterbij na het nieuws over de zelfmoord van Adolf Hitler. Op 6 mei tekende de Duitse generaal Blaskowitz de overgave in Wageningen.

Op 4 mei 1945 accepteerde veldmaarschalk Montgomery in zijn hoofdkwartier op de Lüneburgerheide in Duitsland, de officiële overgave van het Duitse leger in Noordwest-Europa. Een dag later besloot generaal Foulkes, commandant van het 1e Canadese leger, een apart overgavedocument op te stellen voor het Duitse leger in Nederland. Hij ontbood de Duitse generaal Blaskowitz in Hotel de Wereld in Wageningen om de capitulatie te tekenen.

Generaal Blaskowitz stuurde eerst zijn stafchef, luitenant-generaal Reichelt. Dat volstond niet, Blaskowitz diende zelf te komen. Die middag, om vier uur, verscheen Blaskowitz in het hotel. Commandant der Binnenlandse Strijdkrachten, Prins Bernhard was ook aanwezig samen met een groep journalisten en camera’s. De generaal kreeg een gedetailleerd overgavedocument onder ogen.

Hij vroeg om 24 uur uitstel om te kijken of hij aan alle voorwaarden van de capitulatie kon voldoen. De volgende dag, 6 mei, keerde Blaskowitz terug om de overgave van alle Duitse troepen in Nederland te tekenen. Na vijf jaar bezetting was het land bevrijd.

Alhoewel de oorlog officieel voorbij was, vonden er nog een paar wrange incidenten plaats. Sommige Duitse eenheden weigerden hun wapens neer te leggen en vochten met de Binnenlandse Strijdkrachten of het verzet. In Amsterdam leidde dat nog tot de dood van 19 burgers.

Audiospot - De Duitse capitulatie



Liberation Route Europe is gecertificeerd als Cultural Route of the Council of Europe. Met honderden plekken en verhalen in negen verschillende Europese landen, verbindt de route de belangrijkste regio's langs dezelfde route van de geallieerden in 1943-1945.
Het gehele traject bestaat uit themaroutes die per fiets, te voet of per auto kunnen worden afgelegd.
Deze routes passeren tal van historische- en interessante locaties en vertellen verhalen vanuit een veelvoud aan perspectieven die belangrijk waren in de laatste fase van de Tweede Wereldoorlog.
Iedere route is voorzien van zogenaamde markers. Dit zijn grote keien of zuilen die zijn voorzien van tekst of mogelijkheden om de verhalen te beluisteren. Daarnaast zijn er vele ‘Vectors of Memory’ geplaatst, die aangeven dat de passant zich op een van de Liberation Routes begeeft.
De routes zijn terug te vinden op de website van Liberation Route Europe of in de app via welke ook veel verhalen te beluisteren zijn.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar & Liberation Route Europe
  • Foto's: Arjan Vrieze

51.964693, 5.665654