TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Koninklijke Crypte Laken

In de Onze-Lieve-Vrouwekerk van Laken ligt Koning Leopold III begraven. Leopold III nam tijdens de Achttiendaagse Veldtocht de leiding van het leger over. Op 28 mei 1940 gaf hij zich over. Hij verbleef na de overgave in het Kasteel van Laken als krijgsgevangene. Op 19 november 1940 ging hij voor een onderhoud met Hitler naar Berchtesgaden. Na de Tweede Wereldoorlog leidde de Koningskwestie tot de val van Koning Leopold III.

De koninklijke crypte is de begraafplaats van alle regerende Belgische vorsten en hun echtgenotes, alsook van sommige leden van de Belgische Koninklijke Familie. Het was de wens van de eerste koningin Louise Marie in Laken begraven te worden.

De Koninklijke Crypte bevindt zich in de Onze-Lieve-Vrouwekerk van Laken, een ontwerp van de hand van architect Joseph Poelaert. Het gaat om een neogotisch gebouw met achter het koor een koninklijke kapel en een crypte.
De kerk werd in 1872 in gebruik genomen, maar raakte pas in 1907 afgewerkt.
Twee trappen aan beide zijden achter het hoofdaltaar, maken het mogelijk de crypte te betreden. Aan de voeten van de trappen bevindt zich een mozaïek met de negen wapensschilden van de Belgische provincies.
Boven de bronzen deuren zijn gemozaïekte timpanen te zien.
In de grafkelder zelf ligt een wit-zwarte marmeren vloer.
Het plafond, bestaande uit verschillende kruisgewelven, wordt ondersteund door grote zuilen met pilasters met Korinthische kapitelen.
De verdekt opgestelde lampen zorgen voor een lichteffect in deze koepel.

In het midden van de crypte is het grote, witte grafmonument van Leopold I en zijn tweede vrouw koningin Louise Marie, met daarop een koningskroon. Rondom dit monument zijn de tombes van zijn opvolgers als koning der Belgen en hun vrouwen.
De nissen in de muur herbergen de verschillende andere leden van de koninklijke familie, zoals ook de regent van België, Prins Karel en andere prinsen en prinsessen.

Het beheer van de praalgraven valt onder het directe bevel van de koning, die eigenhandig de crypte beheert namens de leden van het koninklijk huis.
Er is steeds een erewacht aanwezig die de koninklijke tombes bewaakt.
Op bepaalde dagen is de crypte toegankelijk voor het publiek.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Jente de Roust + Marie-Christine Vinck
  • Foto's: Wikimedia Commons (1, 2, 3, 4), Marie-Christine Vinck (5)