Reliëf in wit natuursteen van Johannes Franciscus Swint, geboren te Groningen op 9-1-1895 en overleden op 1-1-1944 te Groningen.
Swint was betrokken bij de aanslag op Anne Jannes Elsinga, chef van de bijzondere recherche die de SD hielp. Al binnen enkele uren na de aanslag werd een Silbertannelijst gemaakt. Op deze lijst stond ook Johannes Swint, verzekeringsagent en actief in het communistisch verzet.
Op 1 januari 1944, rond half één 's nacht, het nieuwe jaar was net begonnen, toen werd er bij Swints woning aangebeld. Swint en zijn vrouw lagen reeds in bed. Aan de deur stonden drie mannen die Swint dwongen mee te lopen. Aan het Linneausplein werd Swint met drie kogels doodgeschoten door B. van Wijnen. Zijn lichaam werd door kameraden uit het Academisch Ziekenhuis ontvreemd en in stilte naar crematorium Westerveld gebracht, waar op 6 januari 1944 de crematieplechtigheid plaats vond.
De andere slachtoffers waren:
Leo Bohemen, een vertegenwoordiger uit Groningen,
Pieter van Dooren, directeur van de Groninger MTS,
Dirk Bos, stationschef op het rangeerterrein Onnen,
Bront Bossinga, directeur van de Groningse Nutsspaarbank,
Freerk Zigterman, middenstander en eigenaar van een meubelzaak.
Van de ruim 180.000 Nederlandse slachtoffers hebben er 130.000 geen aanwijsbare laatste rustplaats. Voor hen kon dus geen graf worden ingericht. Om te voorkomen dat de namen van deze slachtoffers worden vergeten, heeft de Oorlogsgravenstichting deze opgetekend in een serie gedenkboeken, de naam van Johannes Franciscus Swint staat in Gedenkboek 43.
Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!