TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Liberation Route Marker 037: Sinterklaas op Mariaoord

Sinterklaas op Mariaoord
In de laatste maanden van 1944 is de Gennepse burgerbevolking al geëvacueerd, maar zijn er nog zo'n 800 patiënten en verzorgers in de twee sanatoria van het stadje. Er ontstaat steeds meer gebrek aan alles. Dagelijks worden er strooptochten in de omgeving gehouden om voedsel te zoeken. En dan komt ook nog eens 5 december dichterbij.

In de twintigste eeuw maakte de ziekte tuberculose ook in Nederland slachtoffers. Om voor deze patiënten te zorgen werd in 1918 te Gennep het sanatorium Mariaoord geopend. In de jaren die er op volgden groeide het uit tot een kuuroord met meer dan honderd bedden en voor nazorg kwam er een na-kuuroord 'Zon-licht-heide'. Toen eind september 1944 de fronten verstarden werden burgers geëvacueerd en de inwoners van Gennep moesten in de week van 15 oktober vertrekken.

Uit angst voor besmetting en een gecompliceerde ontruiming hoefden Mariaoord en 'Zon-licht-heide' nog niet ontruimd te worden. Dit werden twee eilandjes met burgers in het verlaten Gennep. Er werden zelfs (tijdelijk) evacués uit de omgeving opgevangen. Omdat de frontlijn in de buurt lag, vielen er soms Britse granaten. Zo kreeg op 30 oktober onder andere de kleuterzaal een voltreffer. Na de sinterklaasviering werden beide instellingen eind december alsnog geëvacueerd. De reis ging naar Winterswijk.

Audiospot - Sinterklaas op Mariaoord



Liberation Route Europe is gecertificeerd als Cultural Route of the Council of Europe. Met honderden plekken en verhalen in negen verschillende Europese landen, verbindt de route de belangrijkste regio's langs dezelfde route van de geallieerden in 1943-1945.
Het gehele traject bestaat uit themaroutes die per fiets, te voet of per auto kunnen worden afgelegd.
Deze routes passeren tal van historische- en interessante locaties en vertellen verhalen vanuit een veelvoud aan perspectieven die belangrijk waren in de laatste fase van de Tweede Wereldoorlog.
Iedere route is voorzien van zogenaamde markers. Dit zijn grote keien of zuilen die zijn voorzien van tekst of mogelijkheden om de verhalen te beluisteren. Daarnaast zijn er vele ‘Vectors of Memory’
geplaatst, die aangeven dat de passant zich op een van de Liberation Routes begeeft.
De routes zijn terug te vinden op de website van Liberation Route Europe of in de app via welke ook veel verhalen te beluisteren zijn.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar & Liberation Route Europe
  • Foto's: Arjan Vrieze

51.702767, 5.968258