Sinterklaas op Mariaoord
In de laatste maanden van 1944 is de Gennepse burgerbevolking al geëvacueerd, maar zijn er nog zo'n 800 patiënten en verzorgers in de twee sanatoria van het stadje. Er ontstaat steeds meer gebrek aan alles. Dagelijks worden er strooptochten in de omgeving gehouden om voedsel te zoeken. En dan komt ook nog eens 5 december dichterbij.
In de twintigste eeuw maakte de ziekte tuberculose ook in Nederland slachtoffers. Om voor deze patiënten te zorgen werd in 1918 te Gennep het sanatorium Mariaoord geopend. In de jaren die er op volgden groeide het uit tot een kuuroord met meer dan honderd bedden en voor nazorg kwam er een na-kuuroord 'Zon-licht-heide'. Toen eind september 1944 de fronten verstarden werden burgers geëvacueerd en de inwoners van Gennep moesten in de week van 15 oktober vertrekken.
Uit angst voor besmetting en een gecompliceerde ontruiming hoefden Mariaoord en 'Zon-licht-heide' nog niet ontruimd te worden. Dit werden twee eilandjes met burgers in het verlaten Gennep. Er werden zelfs (tijdelijk) evacués uit de omgeving opgevangen. Omdat de frontlijn in de buurt lag, vielen er soms Britse granaten. Zo kreeg op 30 oktober onder andere de kleuterzaal een voltreffer. Na de sinterklaasviering werden beide instellingen eind december alsnog geëvacueerd. De reis ging naar Winterswijk.
Audiospot - Sinterklaas op Mariaoord
Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!