Op 23 september 1944 krijgt het 7e bataljon The Hampshire Regiment de opdracht om de Neder-Rijn tussen Heteren en Driel te beveiligen. In dit gebied ligt een grote uiterwaarde van ongeveer 500 meter vanaf de Drielse Rijndijk tot aan de rivier. In deze uiterwaarde stond de steenfabriek de Korevaar. De Duitsers maakten geregeld de oversteek vanuit hun posities in Renkum om deze steenfabriek en de uiterwaarden te bezetten. Dit leidde tot verschillende confrontaties met de Hampshires. Beide zijden leden hierbij grote verliezen; aan Britse zijde sneuvelden 42 manschappen en raakten er 111 gewond. Op 3 oktober werd het bataljon afgelost door eenheden van de 101e Amerikaanse Luchtlandingsdivisie.
Op de voorkant van het monument staat:
"TO COMMEMORATE THOSE MEN OF THE
7TH BATTALION THE HAMPSHIRE REGIMENT
WHO GAVE THEIR LIVES FOR THE CAUSE OF
FREEDOM IN THIS AREA
FROM 23RD SEPT 1944 TO 4TH OCT 1944"
Daaronder staat de "ROLL OF HONOR" met de namen van 42 gesneuvelde mannen van het bataljon.
Het monument is een ontwerp van Hampshire-veteraan Charles Reeves (1924-2015). Na de oorlog is hij jarenlang werkzaam geweest op de Canadese Oorlogsbegraafplaats in Holten. Het monument is voor een groot deel opgetrokken uit gemetselde stenen, afgewerkt met elementen van natuursteen. Aan de voorkant is een paneel van impala graniet ingebracht. Op dit paneel is het embleem van The Hampshire Regiment aangebracht en tevens de namen van 42 gesneuvelden mannen van het bataljon. Het monument is 2,47 meter hoog en evenzo breed. Vrij snel na de onthulling bleek het paneel echter kleurverschil te vertonen en was de tekst grotendeels vervaagd. Men heeft toen voorafgaand aan de herdenking in mei 1994 maatregelen genomen.
Tegenover het monument - aan de andere kant van de Drielse Rijndijk - ligt steenfabriek de Korevaar. Manschappen van het 7e bataljon The Hampshire Regiment vochten hier van 23 september tot en met 3 oktober 1944.
Tijdens een ceremonie op woensdag 4 mei 1988 vond de onthulling van dit monument plaats. Dit gebeurde in het bijzijn van veteranen van het 7e bataljon The Hampshire Regiment en andere genodigden, onder wie de gastgezinnen waar de veteranen waren ondergebracht, de burgemeester van de gemeente Heteren, de heer Steven Buddingh en de laatste Brigadier van The Royal Hampshire Regiment*, Robert Long. The Royal Hampshire Regiment is in 1992 opgegaan in de Princess of Wales's Royal Regiment.
De aanzet voor dit monument was een bezoek van veteranen van The Hampshire Regiment tijdens de herdenkingen van operatie Market Garden in 1985. Een groep van ongeveer 20 veteranen bezocht het gevechtsterrein. Zij waren tijdens hun bezoek enigszins teleurgesteld over het feit dat er voor hun aandeel in de gevechten nog geen monument aanwezig was, temeer omdat zij één van de eerste eenheden waren die Heteren binnentrok. Er volgde daarom een verzoek van één van de Hampshire veteranen, Charles Reeves, aan de gemeente Heteren voor het plaatsen van een monument voor de manschappen - en in het bijzonder aan hen die het lieven lieten - van The Hampshire Regiment. Dit voorstel vond ook gehoor bij de plaatselijke bevolking en daarom werd het Comité Herdenkingsmonument Hampshire Regiment opgericht. Ondersteund door de gemeente Heteren gingen zij aan het werk om de benodigde financiële middelen bij elkaar te krijgen die nodig waren om het monument te realiseren. Er werd onder meer een dialezing georganiseerd, waar om een vrijwillige donatie werd gevraagd. Via deze en andere donaties van particulieren, middenstanders, het bedrijfsleven, verenigingen en andere organisaties, werden de benodigde gelden uiteindelijk bij elkaar gevonden.
Na de onthulling is het monument overgedragen aan de gemeente Heteren, thans gemeente Overbetuwe. Jarenlang werd hier jaarlijks een herdenking georganiseerd. Toen het aantal veteranen minder werd kwam hier een einde aan. In 2010 heeft Stichting Never Forget Them echter het initiatief genomen de jaarlijkse herdenking nieuw leven in te blazen. Tot zijn dood in 2015 gebeurde dit steevast in het bijzijn van Charles Reeves.
Voor actuele informatie over de jaarlijkse herdenking kijkt u op de website van de Stichting Never Forget Them.
(*in 1946 verkreeg het regiment het predicaat 'koninklijk', waarbij het regiment verder ging als The Royal Hampshire Regiment. Dit gebeurde als blijk van waardering voor de verdiensten van het regiment tijdens de Tweede Wereldoorlog.)
Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!