TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Crashlocatie Lancaster EE132

Op 3 september 1943 stortte de Lancaster EE132 neer op ongeveer 1.000 meter achter de boerderij van Zwijnenburg. Het vliegtuig, behorende tot het RAAF 460th squadron, was vertrokken uit Binbrook en nam deel aan een missie naar Berlijn.

Lancaster EE 132 vertrok op 3 september 1943 om 1940 uur vanaf RAF Binbrook om Berlijn aan te vallen. Na het opstijgen werd niets meer van het vliegtuig gehoord en het keerde niet terug naar de basis. Na de oorlog werd vastgesteld dat het vliegtuig op 3 september neerstortte en bij inslag explodeerde nabij het dorp Benschop, dat ongeveer 50 kilometer ten zuiden van Amsterdam ligt.

Het vliegtuig was bedoeld om het Nederlandse luchtruim bij Egmond aan Zee binnen te gaan, maar door het slechte weer kwam het vliegtuig het Nederlandse luchtruim bij Scheveningen binnen en werd waarschijnlijk aangevallen door een Heinkel 219 van Hauptmann Hans-Dieter Frank (1./NJG1). EE132 stortte om 23.40 uur neer bij Benschop (Benedeneind) achter de boerderij van
Zwijnenburg.

Vijf bemanningsleden kwamen daarbij om het leven. Twee overleefden.

Tegenwoordig zijn er slechts 17 Lancaster-bommenwerpers in de wereld, waarvan er slechts twee kunnen vliegen. Ter ere van de gesneuvelde bemanning maakte op 4 mei 2011 een BBMF (Battle of Britain Memorial Flight) Lancaster een vlucht over de boerderij.

De omgekomen bemanningsleden zijn:
Robert McPhan, kapitein, 30 jaar, Australië
Michael Simpson, navigator, 28 jaar, Engeland
John Spence, bommenwerper, 31 jaar oud, Australië
Robert Freeman, radio-operator, 22 jaar, Engeland
Thomas McGulloch, boordwerktuigkundige, Schotland

Twee bemanningsleden, beiden kanonniers, wisten zichzelf te redden met een parachute en werden krijgsgevangenen:
Ian Hilton, Schotland,
Bert Stobart, Australië

Bert Stobart woont nog steeds in Melbourne en heeft tot op de dag van vandaag contact met de mensen van Lopik, die trots zijn op het werk dat ze doen voor de families van verloren vliegeniers in hun district.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Bart Verhulst
  • Foto's: Dick de Bruijne (1), Arjan Vrieze (2, 3, 4)

Gerelateerde boeken

Avro Aircraft since 1908
Avro Lancaster 1945-1965
The Avro Lancaster, Manchester and Lincoln
Jane's Fighting Aircraft of World War II
The World’s Greatest Military Aircraft
Avro Lancaster - Handley Page Halifax - Short S.29 Stirling