Het Bunkerpad is een fiets/wandelroute langs de verschillende bunkers van het Stützpunkt Krimhild, een gedeelte van het Landfront Vlissingen. Het Landfront Vlissingen loopt van Groot-Valkenisse via Koudekerke en Abeele naar Fort Rammekens.
Startend bij de brandweerkazerne aan de Stromenweg in Middelburg zijn er zes bunkers en een kabelschaltstelle langs het Bunkerpad te zien:
Aan het eind van het Bunkerpad gaat de route over in een gewone B-weg en loopt o.a. richting West-Souburg waar men vlakbij de luchtdoelbatterij Vrijburg "Batterie Nord" of Marineflakbatterie Nord van Stp. Fichte in West-Souburg aan de Vrijburgstraat terecht komt of men kan verder rijden in de richting van Koudekerke/Vlissingen.
Er is tevens nog een bunker van het type 629 in Stp. Krimhild, deze staat op privé-terrein en is niet toegankelijk voor publiek.
Een stukje van de beschrijving op het informatiebord aan het begin van het Bunkerpad bij de Stromenweg te Middelburg.
De verdediging van Abeele.
De ruggengraat van het landfront werd gevormd door kazematten voor mitrailleur; een geducht wapen wat haar intrede deed in de Eerste Wereldoorlog. De effectiviteit maakte dat de Duitsers de mitrailleur ook veelvuldig toepasten in de Atlantikwall. Abeele vormde een belangrijke positie op korte afstand van het Kanaal door Walcheren. Eind 1942 werden aan de Nieuwe Vlissingseweg, de Abeelseweg en langs de Vlissingse watergang bunkers en gevechtskazematten gebouwd. Het betrof hier een commandobunker, vier kazematten voor mitrailleur, een geschutsbunker en een garagebunker voor een stuk antitankgeschut. De gevechtsbunkers lagen allen op het vlakke boerenland en werden gecamoufleerd met grondtaluds. Hierdoor hadden ze het uiterlijk van een terp. De commandobunker en de garagebunker bij de Piramidehoeve werden gecamoufleerd als huis om ze te laten opgaan in de nabijgelegen bebouwing. De bunkers waar u zich nu bevindt, zijn mitrailleurkazematten van het type 630. De offiële benaming is "Schartenstand für MG’. De buitenmuren en het dak van de bunkers zijn uitgevoerd in twee meter dik gewapend beton, de zijmuur aan de zijde van de gracht was verzwaard uitgevoerd tot drie meter. Hiermee waren het bomvrije bouwwerken die elk meer dan 700m3 beton verslonden. De mitrailleur was geplaatst achter een enorm zwaar en kostbaar pansterschild met een gewicht van twintig ton. De verhouding tussen de kostprijs van de mitrailleur en de bouwkosten voor de bunkeropstelling lijkt hiermee tamelijk uit het lood.
Foto 5: Een foto van het informatiebord hoe de mitrailleuropstelling in de bunker eruit zag.
Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!