Bij het monument Kapelsche Veer is gisteren herdacht dat tachtig jaar geleden de geallieerden een Duits bruggenhoofd nabij Capelle veroverden. In die vijf weken durende strijd vielen naar schatting duizend slachtoffers, van wie 450 met dodelijke afloop. ,,Het ging om eer, meer niet”, aldus historicus Jack Didden.
“Letters die je niet kunt lezen hebben geen waarde”, stelt Piet Pruijssers van de Heemkundevereniging Sprang-Capelle. Bij de historische vereniging zijn meerdere klachten binnengekomen, over de onleesbaarheid van de plaquettes op het monument Kapelsche Veer. Het in 2018 vernieuwde monument herinnert aan de bloedige veldslag, die aan het eind van de Tweede Wereldoorlog bij het Kapelsche Veer plaatsvond.
Hoge militairen en ambassadeurs uit Canada, Polen, België, Noorwegen, Engeland en Nederland hebben vrijdag de Slag om het Kapelsche Veer herdacht. 75 jaar geleden kwam er een einde aan het laatste grote gevecht in Brabant, waarbij honderden doden vielen aan geallieerde en Duitse zijde. Bekijk de indrukwekkende beelden in de video hierboven.
Het is een bloedig hoofdstuk en een zwarte bladzijde uit de geschiedenis van Brabant in de Tweede Wereldoorlog. 75 jaar geleden kwam er een einde aan het laatste grote gevecht in Brabant: de Slag om Kapelsche Veer. Het meest zinloze offensief in onze provincie, volgens experts.
Het is vroeg in de ochtend, koud en donker als Dennis en Michael aan komen rijden in de polder bij Kapelsche Veer. Michael - bijna 60 jaar -, draagt een origineel Canadees legeruniform. Met pet en emblemen van een majoor. Dennis draagt burgerkleren, maar wel een mini-klaproos, als symbool van herinnering.
In de vroege ochtend van 26 januari 1945 begon een massale aanval op Kapelsche Veer. Een enorme geallieerde troepenmacht viel van alle kanten het ‘Duitse’ eiland aan. Dat werd gezien als een gevaar voor de veiligheid van de geallieerden (in Brabant) en moest opgeruimd worden: koste wat het kost.
75 jaar geleden vielen commando’s Kapelsche Veer aan. Britse en Noorse elitetroepen bestormden het eiland bij Sprang-Capelle. Een van de mannen was luitenant Ian William Adam, een 19-jarige student uit een plattelandsstadje in de buurt van Brighton. Hij had besloten om te gaan vechten en belandde in Brabant.
Op 7 januari 1945 braken hevige gevechten uit rond Kapelsche Veer. 75 jaar geleden gingen de Polen in de aanval tegen het Duitse bruggenhoofd daar. Voor de tweede keer in een week tijd probeerden ze de vijand voor eens en voor altijd uit te schakelen.
“Het is een magazine om te lezen en om te bewaren”, zegt Daniëlle van Drongelen. Ze is één van de drijvende krachten achter het magazine ’75 jaar Vrede & Vrijheid’. Het door scholieren gemaakte magazine over de Tweede Wereldoorlog wordt deze week huis-aan-huis verspreid in onder meer de gemeenten Waalwijk, Altena en Heusden.
Precies 75 jaar kwam geleden kwam de oorlog terug in Brabant. Na wekenlange relatieve rust, bulderden de kanonnen weer en ratelden de machinegeweren. Bij Kapelse Veer openden Poolse militairen in de vroege uren van oudjaarsdag de aanval op Duitse posities.
Vanmiddag plantte de gemeente enkele loten van de oude monumentale treurwilg bij het onlangs vernieuwde monument Kapelsche veer.
© STIWOT, 1999-2025. Alle rechten voorbehouden. Privacyverklaring, cookies, disclaimer en copyright