De verspreide kennis over de deportatietransporten is samengebracht en aangevuld met nieuwe informatie uit recent onderzoek. Dat geeft een genuanceerder en completer beeld van de transporten.
Opnieuw zijn er mensen geïdentificeerd in gerestaureerde beelden uit de Westerborkfilm uit 1944. Het gaat om drie personen die dankzij het gerestaureerde en gedeeltelijke kleurenbeeld zijn herkend.
Vanuit Kamp Westerbork zijn vanmorgen 115 vrouwen te voet vertrokken naar de stad Groningen. 76 jaar eerder maakten 116 vrouwen gedwongen door de Duitse bezetter dezelfde tocht. Zij waren bang dat ze aan het einde van de tocht zouden worden gefusilleerd.
Het is niet zeker of de trein in de Tweede Wereldoorlog is gebruikt voor deportaties van mensen van Westerbork naar vernietigingskampen.
Alijda Jacobs (1917-2005) is rond de twintig als de oorlog uitbreekt. Ze is verliefd op Simon Bachrach, een joodse jongen uit de Atjehstraat in Arnhem. Alijda woont bij haar ouders op de Alexanderstraat en werkt als dienstmeisje bij de familie Mogendorff in de Frombergdwarsstraat. Als niet-joodse kan ze daar op den duur niet langer in dienst blijven. Ze gaat zich met gevaar voor eigen leven inzetten voor Joodse onderduikers, onder wie haar verloofde Simon en diens familie.
Een holocaustoverlevende heeft zichzelf herkend op filmopnames van Kamp Westerbork uit 1944. Op de beelden, vandaag precies 77 jaar geleden gemaakt, is te zien hoe de dan 3-jarige Marcus Degen wordt weggevoerd naar concentratiekamp Bergen-Belsen. Het voelt als een erkenning. Ik ben dat jongetje achter dat glas.
De opera 'Ludmilla, of lijken aan de lopende band' wordt 4 mei opgevoerd in het Wilminktheater en Muziekcentrum Enschede. De satirische voorstelling werd in juni 1944 eenmalig gespeeld door Joodse gevangen van kamp Westerbork. De tekst en het piano-uittreksel zijn pas enkele jaren geleden herontdekt.
Op 12 april 1945 kwam met de bevrijding van kamp Westerbork een einde aan de gevangenschap van enkele honderden mensen die nog in het kamp verbleven. Morgen is dat 76 jaar geleden. De herdenking vandaag in Westerbork staat in het teken van hen die het kamp hebben overleefd. Twee van die vrouwen die het kamp en de oorlog hebben overleefd, zijn de zussen Brilleslijper.
Het is 12 april 76 jaar geleden dat het Canadese leger 876 Joodse gevangenen in Kamp Westerbork bevrijdde. Dit jaar wil Herinneringscentrum Kamp Westerbork hoe dan ook herdenken, nadat er vanwege corona vorig jaar ook al een streep ging door de plannen. Dit gebeurt morgen in de aanwezigheid van enkele (kamp)overlevenden, maar zonder publiek. De herdenking wordt vanaf 10.50 uur live uitgezonden op NPO1.
In 1942, ’43 en ’44 verlieten ruim 100.000 joodse gevangenen Westerbork per trein, met als bestemming een buitenlands concentratie- of vernietigingskamp. Een paar honderd gedetineerden onttrokken zich aan deportatie door het Durchgangslager in Drenthe te ontvluchten. Maar wie waren dat?
Herinneringscentrum Kamp Westerbork stelde de 75e herdenking van de bevrijding van het kamp vorig jaar tweemaal uit vanwege de coronamaatregelen. De directie wilde dat bijzondere moment graag samen met de laatste overlevenden en hun nabestaanden markeren. Maar nu de beperkingen wegens corona voortduren, is besloten op 11 april toch een herdenking te houden, die rechtstreeks op televisie te zien is.
Kamp Westerbork: iedereen kent deze naam van de vreselijke gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog. Veel minder mensen weten dat de locatie vanaf 1951 ‘Schattenberg’ werd genoemd. Tientallen Molukse gezinnen werden ondergebracht in de barakken uit de oorlog: oud-KNIL-soldaten met hun vrouwen en kinderen. Het was de bedoeling dat ze er hoogstens zes maanden zouden blijven, het werd 20 jaar.
In 1944 werden in doorgangskamp Westerbork filmopnamen gemaakt over het dagelijks leven in het kamp. Daarin werd ook een voetbalwedstrijd vastgelegd. Helaas is onbekend welke mensen we hierop zien. Tips en reacties zijn daarom welkom – hier.
Vanaf februari 2020 tot en met heden loopt FOK!-redacteur Monique Verlind in 30 etappes het Westerborkpad. Voor de nieuwssite en online gemeenschap doet ze verslag van elke etappe met veel foto's en interessante wetenswaardigheden. Op deze pagina begint haar verslaggeving. Onderaan de pagina staan links naar alle reportages.
Vanaf 1 juni zijn mensen ook weer welkom om een bezoek te brengen aan Kamp Westerbork. Het leek medewerkers van het herinneringscentrum van het kamp een goed idee om de eerste bezoekers een bloemetje aan te bieden. En dat schiet veel mensen in het verkeerde keelgat.
Van 15 februari tot en met 11 oktober 2020 is in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork de tentoonstelling Het Verdriet van de Bevrijding te zien.
Ze is hét gezicht van de Jodenvervolging in Nederland. Het meisje met de witte hoofddoek die vlak voor het vertrek van de transporttrein nog even naar buiten kijkt. Jarenlang werd gedacht dat ze een Joods meisje was. Aad Wagenaar deed onderzoek en vond een Brabantse link.
Zes dagen en vijf nachten: zo lang duurt het eer alle 102.000 namen van vervolgingsslachtoffers zijn voorgelezen op het terrein van Kamp Westerbork. Van woensdag 22 januari tot en met maandag 27 januari lezen overlevenden, nabestaanden, scholieren, bewindslieden, bekende Nederlanders en andere geïnteresseerden in ruim 118 uur de namen van alle gedeporteerde en vermoorde Joden, Sinti en Roma. Het noemen van de namen doet ervaren dat 102.000 niet een getal is, maar dat het gaat om 102.000 keer een vader, een moeder, een oma, een broer, een nicht, een vriend.
In 2019 hebben bijna 600 groepen Herinneringscentrum Kamp Westerbork bezocht, waarmee de stijgende lijn van de afgelopen jaren is voortgezet. Het museum ontving vorig jaar ruim 168.000 bezoekers, waarmee Herinneringscentrum Kamp Westerbork tot een van de best bezochte musea van Noord-Nederland behoort. De belangstelling voor de Tweede Wereldoorlog blijft onverminderd groot.
Wie zitten er achter de bedreigingen aan het adres van directeur Dirk Mulder van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork, waardoor hij zich gedwongen zag een sponsorloop voor vluchtelingen af te blazen? Zijn het ten dele Joden, zoals Mulder in diverse media heeft verklaard? En wat dreef hen tot hun verregaande actie?
Na bijna 34 jaar neemt Dirk Mulder binnenkort afscheid van Herinneringscentrum Kamp Westerbork. De Nacht van de Vluchteling – een sponsorloop, komend weekeinde – had ook hier zullen starten, maar na bedreigingen zag Mulder daar van af. Een dieptepunt, zegt hij, maar het mag niet zijn herinneringen verpesten.
Volgens het herinneringscentrum is de informatie die nu gegeven wordt vaak gericht op kinderen van 10 jaar en ouder.
De jaarlijkse wandeltocht tijdens de Nacht van de Vluchteling begint dit jaar niet eenmalig in Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Aanleiding om d...
Een Schiedammer, die wordt verdacht van het beledigen van de joodse gemeenschap, kreeg vandaag in Den Haag 120 uur werkstraf, waarvan 60 voorwaardelijk tegen zich geëist. Een bijzondere toevoeging is dat hij een bezoek moet brengen aan Herinneringscentrum Kamp Westerbork.
Op zondag 10 maart 2019 was in het Herinneringscentrum van Kamp Westerbork een bijzondere bijeenkomst. De presentatie van het boek 'Het zwijgen verbroken' door oorlogsveteraan Felix C. Bakker.
In deze podcast van Radio Westerbork staan de Sinti en Roma tijdens de Tweede Wereldoorlog centraal. Van overal uit Nederland werden ze in het jaar 1944 vanuit Westerbork naar Auschwitz gedeporteerd. We praten erover met de dochters van twee overlevenden: Bluma Meinhardt en Anjes Driessen. Daarnaast plaatst Bas Kortholt, historicus van Herinneringscentrum Kamp Westerbork, dit in de geschiedenis. Tot slot hebben we een column van Jose Martin over problemen die je tegenkomt bij bronnenonderzoek.
Je hebt het beeld vast weleens gezien: het jonge Sinti-meisje met een witte hoofddoek, dat uit een wagon kijkt. Een wagon die haar naar Auschwitz brengt. Daar waar de dood op haar wacht.
In deze podcast van Radio Westerbork staan kinderen van Joodse gezinnen tijdens de Tweede Wereldoorlog centraal. Rozette Kats werd in 1942 geboren in Amsterdam. Haar ouders besluiten onder te duiken, maar ze worden verraden. Ze overleven de oorlog niet. Ook Monica van Rijn is te gast. Zij werd na de oorlog geboren als dochter van Joodse ouders. Haar ouders overleefden bij elkaar meer dan 15 concentratiekampen waaronder Auschwitz. Van Rijn vertelt over het leven na de oorlog. Ook horen we Guido Abuys conservator van het Herinneringscentrum. Hij vertelt onder meer over de tentoonstelling over Auschwitz in Westerbork. We sluiten af met een column van commissaris van de koning Jetta Klijnsma.
Assen - Tijdens de jaarlijkse dodenherdenking bij het Nationaal Monument Westerbork brengt Stef Bos een eerbetoon aan de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Het monument is gelegen op het terrein van Kamp Westerbork bij Hooghalen.
Een deel van de Joodse gemeenschap vindt de organisatie van een sponsortocht vanuit het kamp een vreemd gebruik van de Holocaust.
Journalist en schrijver Ad van Liempt komt met een biografie van Albert Konrad Gemmeker, tijdens de Tweede Wereldoorlog commandant van kamp Westerbork.
De joodse juriste en schrijfster Etty Hillesum heeft tijdens de Tweede Wereldoorlog geholpen enkele kinderen te laten ontsnappen uit Kamp Westerbork. Dat blijkt uit onderzoek van literatuurwetenschapper Betinne Siertsema.
Hoe was het om te rijden op de trein die naar de vernietigingskampen voerde? Er was geen één die het rechte ervan wist.
Bijna alles weet ze van haar opa, maar één klein puzzelstukje ontbreekt nog. Want wie was toch die boer die haar opa hielp na z'n ontsnapping? Via Twitter probeert Mirjam Wolder het antwoord te vinden.
Dit jaar is het precies tachtig jaar geleden dat de Kristallnacht plaatsvond. Radio Westerbork, een samenwerking tussen Herinneringscentrum Westerbork en RTV Drenthe, staat daarom komende zondag geheel in het teken van deze gebeurtenis.
Directeur van Herinneringscentrum Kamp Westerbork, Dirk Mulder, maakte woensdagochtend bekend dat hij in juli stopt met werken. De geboren Oost-Groninger heeft dan de pensioenleeftijd bereikt en wil het stokje doorgeven.
Herinneringscentrum Kamp Westerbork is langere tijd op zoek naar originele wagons die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn gebruikt voor het transport van Joden naar de vernietigingskampen in het oosten van Europa. Deze speurtocht heeft tot nu toe vijf goederenwagons en een personenrijtuig opgeleverd. Twee daarvan zijn inmiddels gerestaureerd en staan op het kampterrein.…
De tot nu toe onbekende bevrijdingsactie staat beschreven in het vandaag gepubliceerde dagboek van Arnold Douwes.
„Dit verhaal móét worden gemaakt”, zegt acteur en scenarioschrijver Edwin de Vries. Hij doelt op het leven van zijn vader Rob de Vries (1918-1969), die tijdens de Tweede Wereldoorlog binnendrong in kamp Westerbork om zijn liefde te bevrijden.
Vanavond liepen er 5300 mensen mee in de Stille Tocht van de jaarlijkse Dodenherdenking, georganiseerd door het Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Zo'n 7500 mensen brachten vandaag een bezoek aan het museum en terrein van Kamp Westerbork. In het programma van de Dodenherdenking speelden kampoverlevenden en jongere generaties een belangrijke rol. De muzikale bijdragen kwamen dit jaar van Douwe Bob.
Het Herinneringscentrum Kamp Westerbork maakt het programma van de jaarlijkse Dodenherdenking bij het Nationaal Monument Westerbork bekend. Dit jaar is het 75 jaar geleden dat de Jodenster is ingevoerd in Nederland, als een van de reeks anti-Joodse maatregelen. Die zorgden ervoor dat Joden werden gesignaleerd, geïsoleerd en vervolgens gedeporteerd. Eerst naar kamp Westerbork, vervolgens naar vernietigingskampen in het oosten. In het programma van de 4 mei herdenking spelen kampoverlevenden en jongere generaties een belangrijke rol. Dé ster Op 4 mei 2017 spreekt Alphons Katan een overdenking uit. Na mei 1940 werd hij opeens Joods genoemd. Alphons’ vader en moeder verzetten zich hiertegen en weigerden de ster te dragen. Toen de ouders van Alphons in 1942 werden opgepakt, werd hij bij een bevriend Joods echtpaar ondergebracht. Hij herinnert zich nog levendig dat hij met onmiddellijke ingang dé ster moest dragen. Alphons kwam in kamp Westerbork terecht, maar werd vrijgelaten en overleefde de oorlog. Zijn ouders trof een ander lot. Alphons’ moeder werd in Auschwitz vermoord, zijn vader werd het slachtoffer van medische experimenten in een nevenkamp van Mauthausen.
Uit nieuw onderzoek voor de website bevrijdingsportretten.nl is gebleken dat Joodse gevangenen van kamp Westerbork tijdens de Tweede Wereldoorlog mogelijk zijn ingezet als spion van de nazi's. Het zou gaan om een groep van ongeveer 15 personen waarvan een aantal voor de oorlog lid was van de NSB. Hoofd van de “spionagedienst” in kamp Westerbork zou de Duits-Joodse vluchteling Heinz Todtmann (1908) zijn geweest. Op 12 april 1945 werd Heinz Todtmann door de Canadese bevrijders in hechtenis genomen.
Theatergroep Toneel Overdag speelt op zondag 5 maart om 14.00 uur het toneelstuk De Scheikundige in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Het stuk gaat over het leven van de Duits-Joodse scheikundige Frits Haber. Deze wetenschapper was verantwoordelijk voor de ontwikkeling van zowel kunstmest als van het insecticide Zyklon-B, dat tussen 1942 en 1944 werd gebruikt als gifgas in de vernietigingskampen.
Op zondag 18 december aanstaande vertelt Bertien Minco, directeur van het Jeugdcultuurfonds, over haar autobiografische boek Liever niet op reis in het museum van Kamp Westerbork. Minco’s grootmoeder Bertha Henriette Denneboom overleefde als enige van haar Joodse gezin de oorlog, maar sprak daar nooit over. Sinds een aantal jaren doet Minco onderzoek naar haar familiegeschiedenis. Liever niet op reis is haar debuutroman.
Jarenlang heeft Hélène Petter-Egger haar mond gehouden over haar oorlogservaringen. Nadat ze op een goed moment besloot dat ze “niet dood wilde met een hoofd vol oorlog”, kwam er van alles in beweging. Haar dochter Debby schreef een boekje over de oorlogservaringen van haar moeder onder de titel Ik ben er nog en maakte er een theaterstuk over. Op zondag 11 december 2016 zijn beide vrouwen te gast in het museum van Kamp Westerbork.
Op zondag 27 november aanstaande vertelt mevrouw Hans Dresden om 14.00 uur in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork over haar onderduikervaringen en haar verblijf in kamp Westerbork. De jonge Hans komt enkele weken ná de bevrijding in het kamp terecht. Ze wordt dan, samen met haar zusje, herenigd met haar ouders.
Op zondag 30 oktober aanstaande om 14.00 uur vertelt Lida Prins-van der Kar in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork over haar gevangenschap in kamp Westerbork en de periode die ze in onderduik doorbracht. Het verlies van familie en de katholieke omgeving waar ze als onderduikstertje werd opgevangen hebben een grote stempel gedrukt op haar verdere leven.
Op 21 oktober 2016 is de expositie over de organisatie en de bewaking van kamp Westerbork geopend in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Tegelijkertijd werd het onderzoek van historicus Frank van Riet gepresenteerd. Over kamp Westerbork zijn talrijke boeken verschenen en exposities gemaakt. De bewakers van het kamp bleven hierin echter onderbelicht. Luitenant-generaal Harry van den Brink van de Koninklijke Marechaussee nam samen met Westerbork-overlevenden Bartha en Maurits Valk het eerste exemplaar van het boek in ontvangst.
Op vrijdag 21 oktober 2016 wordt het onderzoek van historicus Frank van Riet naar de organisatie en de bewaking van kamp Westerbork gepresenteerd in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Over kamp Westerbork zijn talrijke boeken verschenen. De bewakers van het kamp bleven hierin echter onderbelicht. Op de bijeenkomst zal ook de tentoonstelling De bewakers van Westerbork geopend worden met een performance van verhalenverteller Eric Borrias. Luitenant-generaal Harry van den Brink van de Koninklijke Marechaussee zal samen met een Westerbork-overlevende het eerste exemplaar van het boek in ontvangst nemen.
Hilversum - De Westerbork-film, afkomstig uit de NIOD-collectie en beheerd door het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, is genomineerd voor het UNESCO Memory of the World Register voor documentair erfgoed. De film, gemaakt door Rudolf Breslauer, is uniek. Er is geen andere film bekend die het dagelijks leven in een doorgangs- of concentratiekamp op deze manier in beeld brengt. Beeld en Geluid heeft de voordracht in samenwerking met het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies en het Herinneringscentrum Kamp Westerbork voorbereid.
Zaterdag 10 september 2016 organiseert het Herinneringscentrum Kamp Westerbork een wandeling die langs de laatste etappe van het Westerborkpad voert. De route begint bij het voormalige station in Hooghalen, waar de wandelaars met een pendelbus afgezet worden en eindigt bij het monument De Tekens, aan het begin van het kampterrein. Wandelaars kunnen onderweg luisteren naar verhalen, verteld door een gids van Kamp Westerbork.
Op zondag 28 augustus 2016 vertelt Henny Dormits in het museum van Kamp Westerbork over haar ervaringen als Joods meisje in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ze was dertien jaar toen ze met haar ouders gevangen werd gezet in kamp Westerbork. “Het was een schijnkamp, maar dat wist ik als 13-jarig meisje uiteraard niet”, vertelt Henny.
Op zondag 31 juli vertelt onderduik overlevende Jack de Lange over zijn oorlogservaringen in het museum van Kamp Westerbork. “Het is niet gemakkelijk om na te vertellen hoe het voelt om ondergedoken te zijn. Altijd in spanning en angstig om ontdekt te worden.” De Joodse Jack is geboren in 1930 te Amsterdam. Vanaf 1942 duikt het gezin onder en moet Jack andere namen zoals Bob of Hans gebruiken om niet op te vallen. Hij verblijft gedurende de Tweede Wereld-oorlog op 16 verschillende onderduikadressen van Amsterdam tot aan Gasselternijveen in Drenthe.
Tijdens de Dodenherdenking, georganiseerd door het Herinneringscentrum Kamp Westerbork, speelden persoonlijke verhalen van kampoverlevenden en jongere generaties een belangrijke rol. Duits-Joodse vluchtelingen Eddy Mannheim en Micha Schliesser spraken een overdenking uit. Singer-songwriter Tim Knol bracht twee nummers ten gehore bij het Natio-naal Monument Westerbork. De herdenking van Kamp Westerbork was live te volgen via RTV Drenthe. Zo’n 7000 mensen brachten een bezoek aan het museum en de histo-rische plek.
Op dinsdag 3 mei schenkt Herinneringscentrum Kamp Westerbork aandacht aan het erfgoed van de Tweede Wereldoorlog met de actie Niet Weggooien! Het doel van de actie is om voorwerpen en documenten uit de oorlogsjaren te bewaren voor de toekomst. Een voorbeeld hiervan is de ontroerende schenking van het spaarpotje van de destijds 3-jarige Wilhelmina Wolf. ‘Niet Weggooien!’ is het motto van de gezamenlijke actie van de Nederlandse oorlogs- en verzetsmusea, herinneringscentra en het NIOD Instituut voor Oorlogs- Holocaust- en Genocidestudies.
Journalist en auteur Simon Hammelburg vertelt op zondag 8 mei over de rol die kamp Westerbork heeft vervuld in zijn leven, in het museum van het Herinneringscentrum. Hij spreekt ook over de schade die de Holocaust heeft aangericht bij hen die overleefden. Voor zijn boek Van binnen is alles stuk - Herinneringen van vernielde generaties baseerde hij zich op meer dan 1200 gesprekken met Holocaustoverlevenden en hun kinderen. Ruim 100 familieleden van Hammelburg zijn ‘te gast geweest’ in kamp Westerbork. Familie die hij nooit heeft gekend.
Deze week is het boek Kinderen met een ster. Voorleesverhalen over Joodse kinderen in de Tweede Wereldoorlog verschenen, voor een nieuwe doelgroep. Dit is het eerste boek met voorleesverhalen over de Jodenvervolging voor jonge lezers tussen de 6 en 9 jaar. Schrijfster Martine Letterie baseerde zich voor de verhalenbundel op de herinneringen van Joodse kinderen die in de onderduik of in kamp Westerbork de Tweede Wereldoorlog overleefden. De illustraties in het boek zijn van de hand van Rick de Haas en verbeelden op een bijzondere manier de werkelijkheid van toen.
“Dag moeder Meta, hier is je jongste dochter Fanny Veilchen. Ik wil graag met je praten, over ons, en over onze geschiedenis. Ik heb je meegenomen naar hier, naar waar je ooit geweest bent, naar Westerbork.” Fanny Heymann vertelt op zondag 24 april aanstaande om 14.00 uur in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork op een bijzondere manier haar levensverhaal. Ze bevindt zich in haar atelier en schildert haar moeder met wie ze ‘in gesprek’ gaat, afgewisseld met scènes waarin ze kenmerkende episodes uit de familiegeschiedenis uitbeeldt.
Singer-songwriter Tim Knol zal op 4 mei 2016 muzikale bijdragen doen tijdens de jaarlijkse dodenherdenking bij het Nationaal Monument Westerbork. In het programma van de doden-herdenking, georganiseerd door het Herinneringscentrum Kamp Westerbork, spelen kamp-overlevenden en jongere generaties een belangrijke rol. De herdenking van Kamp Wester-bork op 4 mei is live te volgen via RTV Drenthe.
Uit nieuw onderzoek is gebleken dat de ruim 850 gevangenen die op 12 april 1945 in kamp Westerbork bevrijd werden, afkomstig waren uit tenminste dertien verschillende landen. Het historisch onderzoek werd het afgelopen jaar in opdracht van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork uitgevoerd in het kader van de website www.bevrijdingsportretten.nl. Hierop zijn korte biografieën van overlevenden van kamp Westerbork – geschreven, gefilmd als audioportret, of in een kunstzinnige verwerking – verzameld.
Op maandag 11 april 2016 spreken historici, theatermakers, nabestaanden en overlevenden over de oorlogsgeschiedenis van Roden in de Pompstee te Roden. Het programma; De oorlog na 70 jaar in Roden, is samengesteld door de Historische Vereniging Roon en het Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Joodse kampoverlevende Maurits Valk vertelt zijn verhaal, net als Jantje Bonthond; haar ouders waren tijdens de Tweede Wereldoorlog lid van de NSB. Op 11 april worden tevens delen van het theaterstuk Verloren opgevoerd. Yvonne van den Berg speelt een fragment uit haar theatervoorstelling De viool van mijn moeder.
Op 15 april 2016 zal de overkapping van de commandantswoning op het terrein van kamp Westerbork officieel in gebruik genomen worden met de première van Adres Onbekend. Deze theatrale bewerking van het gelijknamige boek is door Betsy Torenbos (ROODPALEIS) speciaal voor deze beladen plek gemaakt. Op 15 april kunnen de genodigden plaats nemen op de houten banken met zicht op de houten villa uit 1939. Op 16 en 17 april is de voorstelling toegankelijk voor publiek. Adres Onbekend is een samenspel van tekst, muziek en filmbeelden, afgestemd op de architectuur van de historische houten villa.
Op zondag 27 maart 2016 vertelt Peter Arad over zijn ervaringen als Duits Joodse vluchteling in Nederland vóór en tijdens de Tweede Wereldoorlog, in het museum van Kamp Westerbork. Hij raakt van zijn ouders gescheiden tijdens een razzia in juni 1943. Later wordt Peter op zijn onderduikadres ontdekt en komt in het weeshuis van kamp Westerbork terecht. Zijn vader en moeder melden zich in Westerbork om bij hun zoon te kunnen zijn.
“De vergeten Holocaust”, zo noemt Zoni Weisz de vervolging en vernietiging van Sinti en Roma tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zoni ontsnapte aan de razzia op 16 mei 1944 toen alle 'zigeuners' en 'woonwagenbewoners' in Nederland werden opgepakt. Op Holocaust Memorial Day van dit jaar (27 januari) sprak hij de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties toe in New York. Deze week kwam zijn autobiografie uit. Hij vertelt over zijn ervaringen op zondag 28 februari in het museum van Kamp Westerbork.
Het Herinneringscentrum Kamp Westerbork sluit 2015 af met een recordaantal bezoekers; meer dan 172.500 mensen bezochten het museum van Kamp Westerbork in Hooghalen. In het afgelopen jaar organiseerde het Herinneringscentrum evenementen als De 102.000 Namen Lezen en de Herdenking 70 jaar Bevrijding kamp Westerbork. Hierdoor kreeg het museum regionale, nationale en internationale aandacht van de pers.
De Joodse Merlyn Frank (75) overleefde de Tweede Wereldoorlog dankzij de hulp van onbekenden. In 1943 werd ze tijdens een korte tussenstop op weg naar kamp Westerbork samen met haar broertje weggeven aan wildvreemden. Op zondag 29 november vertelt ze haar verhaal in het museum van Kamp Westerbork. Ze wil daarmee benadrukken hoe belangrijk het is om mensen die vervolgd worden of in nood verkeren te hulp te schieten.
Met nog twee maanden te gaan telt het Herinneringscentrum Kamp Westerbork in 2015 nu al meer bezoekers dan in het afgelopen jaar. Aan het einde van 2014 stond het bezoekersaantal op een record van 148.500 mensen. Nu, in oktober 2015, hebben bijna 163.000 mensen het museum reeds bezocht. Het Herinneringscentrum verwacht het jaar af te sluiten met een totaal aantal bezoekers dat boven de 170.000 zal liggen. Het sterk toenemende aantal bezoekers is te verklaren door het speciale herdenkingsjaar, dat eens in de vijf jaar plaatsvindt. In dat jaar worden evenementen als De 102.000 Namen Lezen en de Herdenking 70 jaar Bevrijding kamp Westerbork georganiseerd.
In de voorstelling Philip Mechanicus, wachten op transport, op 15 november in het museum van Kamp Westerbork, brengt zangeres Elisabeth Oets een hommage aan haar opa. Een selfmade man die zich uit bittere armoede opwerkte tot een veelgeprezen, kritisch journalist en chef buitenland van het Algemeen Handelsblad in het vooroorlogse Amsterdam. Als Jood die geen ster wilde dragen kwam hij in de oorlog terecht in kamp Westerbork, waar hij zijn dagboek bijhield, dat nog altijd als een van de belangrijkste oorlogsdocumenten wordt beschouwd.
Op zondag 8 november is er speciale aandacht voor vluchtverhalen uit Polen, Bosnië en Syrië in het museum van Kamp Westerbork. Bronia Davidson-Rosenblatt, Admira Fazlic en Sameer Hannan moesten vanwege oorlog hun land verlaten. Zij delen op 8 november hun ervaring als vluchteling en vertellen hoe zij aankijken tegen de huidige vluchtelingenproblematiek. Deze indringende verhalen worden verteld op de plek waar in 1939 een vluchtelingenkamp voor Joodse vluchtelingen uit Duitsland werd ingericht.
Met ingang van 1 november aaanstaande zal Carin van der Velde als hoofd Bedrijfsvoering in dienst van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork treden.
Op zondag 18 oktober wordt de tentoonstelling Sobibor – Het geheugen van de grond geopend in het museum van Kamp Westerbork door Holocaustoverlevende Lies Caransa-de Hond en archeoloog Ivar Schute. De tentoonstelling laat resultaten zien van het archeologisch onderzoek op de plek van het voormalige nazi-vernietigingskamp Sobibor in Polen. Lies Caransa-de hond vertelt over de vondst van het naamplaatje van haar in Sobibor vermoorde neefje Deddie Zak. Ivar Schute is als archeoloog betrokken bij opgravingen in Westerbork en Sobibor.
Op zondag 27 september vertelt onderduik overlevende Salo Muller in het museum van Kamp Westerbork zijn levensverhaal. “Tot vanavond en lief zijn hoor.” Dat waren de laat-ste woorden van Salo’s moeder toen ze hem in 1941 naar school bracht. Enkele uren later werd ze bij een razzia opgepakt en samen met haar man afgevoerd naar Westerbork, het tussenstation naar de eindbestemming Auschwitz. De ouders van Salo werden daar ver-moord. Hij moest zelf als kind van 5 jaar onderduiken. Salo vertelt over het effect dat de Tweede Wereldoorlog op zijn leven heeft gehad in het museum van Kamp Westerbork.
Op zondag 4 oktober vertelt regisseur Rudi Boon over zijn indringende documentaire Nog even langs de fotograaf in het museum van Kamp Westerbork. De film gaat over de vergeten fotografe Annemie Wolff. Haar nalatenschap is een zeer bijzondere collectie portretten die Wolff midden de oorlog maakte van honderden van haar Joodse buurtgenoten in Amsterdam-Zuid, velen droegen de gele ster. Zij zijn op beeld vastgelegd in 1943, het laatste jaar waarin de grote razzia’s plaatsvonden. Nu, zeventig jaar later, zijn de foto’s voor overlevenden en nabestaanden van grote emotionele en historische betekenis. Over de oorlog sprak Annemie Wolff nooit, maar de foto’s vertellen haar verhaal.
Op 24 september organiseert het Herinneringscentrum Kamp Westerbork, in samenwerking met het Onderduikmuseum Markt 12 in Aalten, een een cultuurhistorische bustocht langs sporen van de onderduik. Dit gebeurt in het kader van de tentoonstelling Verhalen van de onderduik, die tot 4 oktober te zien is in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork.
Zaterdag 12 september 2015 organiseren Herinneringscentrum Kamp Westerbork en KWBN (Koninklijke Wandel Bond Nederland) voor de 10e en laatste keer de Kamp Westerbork Wandeltocht. De jaarlijks terugkerende wandeltocht is een cultuur-historische wandeling door boswachterij Hooghalen.
Het Herinneringscentrum Kamp Westerbork is door een schenking in het bezit gekomen van drie zeer zeldzame tekeningen van de Joodse kunstenaar David Schulman. Op de tekeningen zijn de interieurs van een barak en de latrine in kamp Westerbork te zien. Schulman verbleef in 1943 enkele maanden in het kamp. Vlak na zijn thuiskomst tekende hij de taferelen uit kamp Westerbork op verzoek van Hendrik Maurits Polak. De drie tekeningen en de brief van de kunstenaar zijn geschonken aan het Herinneringscentrum door Franklin van der Voort, een neef van de heer Polak.
Op zondag 16 augustus vertelt Gelske van der Vlugt in het museum van Kamp Westerbork over haar jeugd in Nederlands-Indië. Ze komt tijdens de Tweede Wereldoorlog als 2-jarig meisje in verschillende Japanse interneringskampen terecht. Na de capitulatie van Japan reist Gelske, eerst zonder ouders en later met haar vader en broers, op en neer tussen Ne-derlands-Indië en Nederland om vervolgens in 1951 definitief terug te keren naar Nederland. Gelske vertelt haar verhaal om te laten zien wat oorlog voor een kind betekent.
Het Herinneringscentrum Kamp Westerbork en het Indisch Herinneringscentrum presente-ren op zondag 9 augustus een nieuwe publicatie die inzicht geeft in een vergeten periode van kamp Westerbork. Nagenoeg niemand weet dat het kamp onder de naam ‘De Schattenberg’ als opvangkamp voor gerepatrieerden uit het voormalig Nederlands-Indië dienst deed. Con-servator van het Herinneringscentrum Guido Abuys overhandigt het eerste exemplaar van Indische Nederlanders in kamp Westerbork aan Yvonne van Genugten, directeur van het Indisch Herinneringscentrum.
Op zondag 12 juli zal de documentaire van Hella de Jonge: Verlies niet de moed, die vorig jaar in première ging op het International Documentary Film Festival in Amsterdam, voor het laatst vertoond worden in het theater van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork. De film laat zien welk effect de Tweede Wereldoorlog heeft gehad op het gezin. “Geen derde en vierde generatie slachtoffers”, aldus Hella.
Op zondag 28 juni vertelt Lous Steenhuis-Hoepelman in het museum van Kamp Westerbork over haar gevangenschap als weeskind in drie kampen, maar ook over de doorwerking daarvan op haar verdere leven. Lousje komt als 3-jarig meisje in kamp Westerbork terecht nadat ze verraden is terwijl ze ondergedoken zat. De groep ‘Onbekende Kinderen’ waartoe zij behoorde vertrok met de laatste trein vanuit Westerbork naar Bergen-Belsen, om twee maanden later naar Theresienstadt gedeporteerd te worden. Daar maakt Lous het einde van de oorlog mee.
In Januari 2015 werden de namen van alle vervolgingsslachtoffers genoemd die tijdens de Tweede Wereldoorlog uit Nederland zijn weggevoerd en dit niet overleefden. Het Herinne-ringscentrum Kamp Westerbork laat in de publicatie De 102.000 Namen Lezen zien hoe ge-durende 6 dagen en 5 nachten door kampoverlevenden, nabestaanden en andere betrokke-nen deze 102.000 mannen, vrouwen en kinderen in herinnering brachten. Het boek dat voor-al bestaat uit foto’s, verhalen en artikelen, geeft een impressie van de bijzondere sfeer waar-in dat gebeurde. Een selectie van de vele reacties op de plek zelf én van bezoekers van de websites en Social Media worden naast de sfeerbeelden van fotograaf Sake Elzinga en de fragmenten van de meest ontroerende bijdragen van de pers gepresenteerd.
Zaterdag 20 juni is het Wereldvluchtelingendag. Op die dag geeft filosofe en schrijfster Miriam Guensberg een lezing over haar zojuist verschenen roman Ooit in het museum van Kamp Westerbork. In zowel haar nieuwste boek als het vorig jaar verschenen Poolse tranen legt Guensberg een verbinding tussen gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog en het nu. Tijdens de bijeenkomst zal Guensberg aan de hand van voorgelezen tekst- en filmfragmenten spreken over de impact van oorlog op een individu. Zeventig jaar na de bevrijding staat de wereld nog altijd in brand.
Op zondag 31 mei vertelt de Joodse Bartha Westein-Valk haar oorlogsverhaal in het museum van Kamp Westerbork. Tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft Bartha samen met haar ouders, broertjes en zusjes in 3 kampen gevangen gezeten. Het hele gezin overleefde de oorlog en keerde terug naar Groningen. Ze hadden geen huis en geen spullen meer. “We begonnen helemaal opnieuw. Met niks. Ja, met elkaar.”
Op 4 mei 2015 bezochten duizenden mensen de jaarlijkse herdenking bij het Nationaal Monument Westerbork. Hieruit blijkt dat de behoefte om de oorlogsslachtoffers te herdenken, zeventig jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog, nog altijd toeneemt. Een record aantal mensen bezocht overdag naar het museum, maar liefst 2300 personen kochten een kaartje.
Op zondag 17 mei zal de documentaire van Hella de Jonge: Verlies niet de moed, die vorig jaar in première ging op het International Documentary Film Festival in Amsterdam, in het theater van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork vertoond worden. De film laat zien welk effect de Tweede Wereldoorlog heeft gehad op het gezin. “Geen derde en vierde generatie slachtoffers”, aldus Hella. Na de film stelt Freek de Jonge vragen aan zijn echtgenote en kan het publiek desgewenst participeren. Tot slot zal Freek drie liederen ten gehore brengen en leest Hella voor uit haar nieuwe boek: Verlies niet de moed. De voorstelling sluit aan op de expositie Door Hella’s ogen, die nu te zien is in het museum.
Op donderdag 23 april 2015 zal er een officiële herdenking plaatsvinden bij het Verzetsgraf van kamp Westerbork. Op deze bijeenkomst zullen 56 verzetsstrijders, vier Joodse kampgevangenen en twee represailleslachtoffers worden herdacht die bij het crematorium van kamp Westerbork zijn gefusilleerd en/of daar verast zijn, alsook de verzetsmensen die via kamp Westerbork naar de concentratie- en vernietigingskampen zijn weggevoerd. Dat doorgangskamp Westerbork ook fungeerde als heimelijke executieplaats voor verzetsmensen en Joden uit Noord-Nederland is minder bekend. Daarom is er een documentaire gemaakt over dit tot nog toe weinig belichte aspect van de geschiedenis van kamp Westerbork.
Vanaf 12 april 2015 klinken in kamp Westerbork iedere dag de namen van de 107.000 Joden, Roma en Sinti, die tijdens de Tweede Wereldoorlog vanuit ons land naar de kampen in het Oosten werden gedeporteerd. Het gaat om ruim honderd transporten, die bijna allemaal uit kamp Westerbork vertrokken. De Gesproken Namen houdt de gedachtenis aan deze holo-caustslachtoffers levend, ook van de vijfduizend mensen die terugkeerden uit de kampen. Want ook zij moesten op transport, een onzekere toekomst tegemoet.
Op zaterdag 11 april speelt het Drents Symfonie Orkest een historisch concert uit 1943 op het terrein van kamp Westerbork. In het museum van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork is het programma van een ‘Konzert- und Operettenabend’ dat plaatsvond op 11 augustus 1943 te zien. Dit concert werd op een van de ‘bonte avonden’ destijds uitgevoerd door ‘Des Symphonieorchesters – Lager Westerbork’ onder leiding van dirigent Heinz Neuberg. Het Drents Symfonie Orkest kwam door dit historisch document op het idee om dit programma opnieuw uit te voeren op de plek waar het in 1943 te horen was; de revue van kamp Westerbork.
Op zondag 29 maart vertelt onderduik overlevende Jenny van Wieringen - van Genderingen over haar oorlogservaringen in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Zij zat vanaf dat ze 9 jaar oud was samen met haar moeder, bijna drie jaar onafgebroken, ondergedoken in een klein huisje in Bussum. De familie vond onderdak op verschillende adressen. Samen maakten ze een ‘krant’ met persoonlijke bijdragen van familieleden, die met behulp van het verzet verspreid werd van het ene naar het andere onderduikadres.
Op zondag 8 maart is de film Kindsoldaat van Hitler te zien in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork; een documentaire over acteur, regisseur en scenarioschrijver Herbert Curiël (1927). Hij was kind van een NSB-er en wilde bij de SS. Stichting Beter Beeld maakte een film die ingaat op de worsteling met zijn verleden. Filmmakers Marga van Praag en Hans Polak geven een toelichting in het museum. Herbert Curiël is zelf aanwezig en beantwoordt vragen uit het publiek.
Op zondag 22 februari 2015 om 14.00 uur vertelt onderduik overlevende Jack de Lange over zijn oorlogservaringen in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork. “Het is niet gemakkelijk om na te vertellen hoe het voelt om ondergedoken te zijn. Altijd in spanning en angstig om ontdekt te worden.” De Joodse Jack is geboren in 1930 te Amsterdam. Zijn vader is eigenaar van een bekende schoenwinkel in de Utrechtsestraat. Vanaf 1942 duikt het gezin onder en moet Jack andere namen zoals Bob of Hans gebruiken om niet op te vallen.
Ruim 200 docenten, leerkrachten en genodigden waren maandagmiddag in De Nieuwe Kolk te Assen aanwezig op het symposium ‘Elke keer die trein – Kamp Westerbork in de klas’. Op het symposium stond de première van de film ‘Elke keer die trein’ centraal. De film, welke een educatief karakter heeft, geeft het dagelijks leven en de ‘verborgen’ angst voor deportatie in ‘Durchgangslager Westerbork’ weer.
De glazen overkapping over de commandantwoning van kamp Westerbork is maandagavond officieel geopend door directeur generaal Kees van der Burg namens staatssecretaris Martin van Rijn. Het programma met theater, projectie, muziek en licht gaf een voorproefje van hoe de architectuur van de overkapping gebruikt kan worden voor activiteiten, met de historische woning als decor. “Vanwege de grote herinneringswaarde is de commandantwoning van internationaal cultuurhistorisch belang, dit soort zeldzame stukken erfgoed moeten bewaard blijven”, aldus directeur van het Herinneringscentrum Dirk Mulder.
Het gesproken monument De 102.000 Namen Lezen zal aanstaande dinsdag 27 januari om 15.30 uur worden afgesloten. Daarna begint de internationale Holocaust herdenking in Auschwitz. De laatste namen word uitgesproken door Auschwitz overlevende mevrouw Bloeme Evers-Emden en Holocaust overlevende Zoni Weisz. Door de namen te noemen van een willekeurig gekozen aantal mensen van de zes miljoen slachtoffers, zal de ongeëvenaarde misdaad nogmaals onder de aandacht gebracht worden. Ik doe dit mede om mijn grote familie, gevallen door moordenaarshanden, te gedenken”, aldus mevrouw Evers-Emden.
Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander heeft vrijdagmiddag 23 januari deelgenomen aan het initiatief De 102.000 Namen Lezen van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Ge-durende 10 minuten las hij, evenals 700 andere lezers, 150 namen en leeftijden van slachtof-fers van de Holocaust. Hij sprak daarna met vrijwilligers en andere lezers. Van 22 januari tot en met 27 januari 2015 worden op het terrein van kamp Westerbork de namen voorge-lezen van de 102.000 vanuit Nederland gedeporteerde en vermoorde Joden, Sinti en Roma. De namen worden gedurende 116 uur in alfabetische volgorde genoemd. Het gesproken mo-nument wordt mede mogelijk gemaakt door de inzet van 75 vrijwilligers.
Aanstaande donderdag 22 januari 2015 wordt vanaf 19.00 uur het gesproken monument De 102.000 Namen Lezen vormgegeven op het terrein van kamp Westerbork. Overlevenden, nabestaanden, schoolkinderen, politici en andere betrokkenen lezen de 102.000 namen van alle Nederlandse slachtoffers van de Holocaust gedurende zes dagen en vijf nachten. Het namen lezen duurt tot 27 januari 15.30 uur. Op die dag is het 70 jaar geleden dat het vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd en wordt de moord op 6 miljoen Joden, Sinti en Roma wereldwijd herdacht.
Nog voor het jaar 2014 definitief kan worden afgesloten telt het Herinneringscentrum Kamp Westerbork een record aantal bezoekers. Vandaag, halverwege de kerstvakantie, staat de teller van het museum op 148.000 bezoekers. Het succes van het Herinneringscentrum is mede te danken aan de herinrichting van het kampterrein; Barak 56 is gedeeltelijk teruggeplaatst, de commandantwoning kreeg een overkapping en er zijn twee historische goederenwagons aangekocht. Omdat het kampterrein vrij toegankelijk is, kan het Herinneringscentrum slechts een schatting geven van de bezoekerscijfers voor deze plek. Het Herinneringscentrum verwacht dat dit aantal rond de 385.000 ligt.
De restauratie van De 102.000 Stenen door langdurig werkzoekenden uit Duitsland en Ne-derland komt maandag 8 december 2014, 13.00 uur tot een einde. In de zomer van 2012 startten de vrijwilligers met de werkzaamheden als onderdeel van het grensoverschrijdende project Op de Weg van Anne Frank. Na anderhalf jaar alle 102.000 stenen te hebben her-steld wordt de restauratie officieel afgesloten door de initiatiefnemers van het project; direc-teur Dirk Mulder namens het Herinneringscentrum Kamp Westerbork, Bernhard Bramlage, de hoogste gezagvoerder van het district Leer en wethouder Ricky van den Aker namens de gemeente Oldambt.
Op zondag 31 augustus vertelt kampoverlevende Alphons Katan in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork over zijn ervaringen tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. Als de ouders van Alphons in 1942 kort na elkaar worden gearresteerd, wordt de dan 12-jarige Alphons ondergebracht bij Joodse vrienden. Met het bejaarde echtpaar komt hij terecht in kamp Westerbork. Verdoofd en zich maar vaag bewust van het drama om hem heen, verblijft Alphons een half jaar in dit ‘voorportaal van de dood’.
Het Herinneringscentrum Kamp Westerbork organiseert verschillende activiteiten in verband met de jaarlijkse herdenking van Nederlands-Indië in Den Haag. De Tweede Wereldoorlog eindigde op 15 augustus 1945 in Zuidoost-Azië, na de capitulatie van Japan. Met de actiedag ‘Niet Weggooien!’ op donderdag 14 augustus vraagt het Herinneringscentrum aandacht voor historisch materiaal uit Nederlands-Indië en Schattenberg. Op zondag 17 augustus vertelt oogetuige Felix Bakker over zijn dwangarbeid aan de beruchte ‘Dodenspoorlijn’.
De 93-jarige Sobibor overlevende Jules Schelvis geeft op 13 oktober zijn laatste herdenkingsconcert in Assen, op gezamenlijk initiatief van Herinneringscentrum Kamp Westerbork en Theater De Nieuwe Kolk. Begeleid door muziek van Bach, uitgevoerd door het Nationaal Symfonisch Kamerorkest, vertelt Schelvis over de 72 uur durende reis van kamp Westerbork naar Sobibor. Hij is één van de slechts 18 Nederlandse overlevenden van dat vernietigingskamp.
Ooggetuige Micha Schliesser vertelt op zondag 29 juni in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork over zijn jeugd in kamp Westerbork. Hij arriveerde als een van de eersten in het kamp, om het later als een van de laatsten te verlaten. Micha kwam met zijn familie als vluchteling vanuit Duitsland naar Nederland. Hij groeide op binnen de omheining van het Centraal Vluchtelingenkamp en later Durchgangslager Westerbork.
Op zondag 22 juni vertelt Bertien Minco, directeur van het Jeugdcultuurfonds, het unieke verhaal over haar zoektocht naar twee jongens. Het zijn Marcus en Philip, die afgebeeld staan op een foto in het huis van Minco’s oma. Het verhaal van de bijzondere zoektocht brengt de luisteraars langs kamp Vught, kamp Westerbork en uiteindelijk Auschwitz. De vertelmiddag begint om 14.00 uur in Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Minco laat zich hierbij begeleiden door cellist Bart van Rosmalen.
Vrijdag 20 juni is het Wereldvluchtelingendag. Op deze dag opent het Herinneringscentrum Kamp Westerbork de expositie Bootvluchtelingen - De tragische tocht van de St. Louis, 1939. Een tentoonstelling waarin het verhaal van Joodse vluchtelingen uit Duitsland in 1939 aan de hand van interviews, documenten en foto’s wordt verteld. Diezelfde dag zal Stichting Vluchteling twee Syrische dokters onderscheiden met de Van Heuven Goedhart-penning voor hun grote toewijding om de gezondheidstoestand van gevluchte en door conflict getroffen landgenoten te verbeteren.
Op zondag 25 mei aanstaande vertelt Virry de Vries Robles in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork over haar oorlogservaringen. Zij verbleef van 1943 tot 1945 in kamp Westerbork en ontsnapte per toeval aan een transport naar Bergen Belsen. De ooggetuigenlezing in het museum begint om 14.00 uur.
Dit jaar is het zeventig jaar geleden dat de Sinti en Roma vanuit kamp Westerbork op transport werden gesteld. Daarom wordt op zondag 18 mei 2014 een herdenking gehouden. Het herdenkingsprogramma bij De 102.000 Stenen, in het bijzonder de 213 stenen met een vlammetje, zal bestaan uit overdenkingen, gebeden en muziek.
Herinneringscentrum Kamp Westerbork heeft de afgelopen week een record aantal bezoekers ontvangen. In de eerste dagen van mei bezochten maar liefst tienduizend mensen het Herinneringscentrum en het voormalig kampterrein.
Ook dit jaar worden er weer veel belangstellenden verwacht bij de herdenking op 4 mei op het terrein van voormalig doorgangskamp Westerbork. Het feit dat de oorlogsjaren steeds verder in het verleden komen te liggen doet geen afbreuk aan de betrokkenheid van velen bij de geschiedenis van deze beladen plek.
De paradox van de vrije mens, een schilderachtig maar ook dramatisch thema vormt voor beeldend kunstenaar Ron Glasbeek de inspiratiebron voor het maken van bijzondere schilderijen. Zijn grisailles ofwel grauwschilderijen, waarin drie periodes uit de geschiedenis van de Sinti en Roma centraal staan, vormen de expositie Berookte Beelden. Deze tentoonstelling wordt op vrijdag 25 april om 16.00 uur in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork geopend door Commissaris van de Koning Jacques Tichelaar.
Theatergroep de Kern speelt zondag 13 april om 14.00 uur Kom vanavond met verhalen in Herinneringscentrum Kamp Westerbork. De voorstelling is een verrassend actueel kleinkunst-programma over oorlog, vrede en hoop, gelardeerd met schitterende liederen. Ineke ter Heege en Jan-Jaap Jansen worden daarbij virtuoos op de piano begeleid door Karin Kuijper. In Kom vanavond met verhalen willen zij de kracht en levenslust laten zien, die mensen steeds opnieuw weten te stellen tegenover dat wat hen wordt aangedaan.
Het terrein van voormalig kamp Westerbork krijgt een nieuw aanzicht. Ruim veertig jaar nadat de laatste barak in kamp Westerbork werd afgebroken, worden originele barakdelen teruggeplaatst op hun oorspronkelijke plek. Het is de start van een nieuwe herinrichting van het voormalige kampterrein. Het gaat om de terugplaatsing van delen van de originele barak 56, die werd verkocht aan een boer in het Gelderse Zelhem, die hem gebruikte als landbouwschuur. In 2010 is deze barak aan Herinneringscentrum Kamp Westerbork geschonken.
Tussen 9 april (Zuidlaren) en 5 mei (Bevrijdingsfestival Assen) toeren vier jonge acteurs in een autootje door Drenthe. Zij spelen op verschillende plaatsen de modulaire voorstelling Bagage. Het voertuig waarin zij rijden, met op het dak een groot aantal koffers en andere bezittingen, symboliseert de tocht van een gezin op de vlucht, dat tijdens de reis steeds meer spullen moet achterlaten. Spullen in koffers, die staan voor verhalen…
Voorstelling over het verhaal van haar vader, een Pools-Joodse bevrijder. De bevrijding van Europa, waarvoor ze als leeuwen hadden gevochten, betekende voor veel Poolse soldaten het begin van een gedwongen ballingschap. Zij konden niet terug naar hun vaderland, het communistisch geworden Polen, omdat ze daar als deserteurs werden beschouwd en dus ter dood veroordeeld zouden worden. Eén van die bevrijders - een legerarts bij de stootgroepen - was de vader van Miriam Guensberg. Over de geschiedenis van haar vader schreef ze de roman Poolse tranen.
Marjoleine Oppenheim-Spangenberg groeide op in een gezin waar de Tweede Wereldoorlog een ogenschijnlijk ongrijpbare rol speelde. Haar moeder overleefde concentratiekamp Auschwitz en haar ervaringen drukten een stempel op de opvoeding van Marjoleine en haar broer.
Zondag 9 maart om 14.00 uur staat Leoni Jansen op het podium in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Ze vertelt over haar vader. Hij was 'fout' in de oorlog. Wat is goed en fout, toen en nu? Een indrukwekkend verhaal in woord, beeld en muziek.
Zondag 23 februari om 14.00 uur vertelt Eva Moraal over haar promotieonderzoek in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Hoe beleefden kampingezetenen (en dan in het bijzonder kinderen) doorgangskamp Westerbork? Op welke wijze deden zij daarvan verslag in brieven, dagboeken en persoonlijke verslagen? En hoe herinnerden ze dit kampverblijf na de oorlog? Eva Moraal onderzocht voor haar promotieonderzoek de beleving en herinnering van ingezetenen van doorgangskamp Westerbork.
Kamp Westerbork wordt Europees Erfgoed. Dat heeft de Europese Commissie besloten. Het is voor het eerst dat historische locaties in Europa een zogenoemd Europees Erfgoedlabel krijgen. Naast het Herinneringscentrum Kamp Westerbork komen ook het Vredespaleis (Den Haag), The Great Guild Hall (Tallinn, Estland) en The archaeological site of Carnuntum (Petronell-Carnuntum, Oostenrijk) op de nieuwe lijst met Europees erfgoed. Het erfgoedlabel wordt op 8 april in Brussel uitgereikt.
Enkele honderden Nederlandse Joden zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog via Westerbork en Auschwitz tewerkgesteld in een dwangarbeidskamp in Warschau, samen met enkele duizenden anderen van verschillende nationaliteiten. Pauline Broekema en Helma Coolman geven zondag 16 februari om 14.00 uur een voordracht over kamp Warschau en gaan in gesprek met mevrouw Lies Fresen-Ferron. Lies haar pleegmoeder is in de oorlog vermoord in Auschwitz en haar pleegvader in concentratiekamp Warschau. Lies overleefde de oorlog door onder te duiken.
15 januari 2014 zou Etty Hillesum 100 jaar zijn geworden. Ze was 26 toen de oorlog begon en minder dan een jaar later begon ze een dagboek te schrijven, dat nog altijd wereldwijd in vele vertalingen wordt gelezen. Ze schreef over haar liefde voor mensen en voor het leven.
In 2005 riep de voorzitter van de Verenigde Naties op tot het instellen van Holocaust Memorial Day op 27 januari. Wereldwijd worden op Holocaust Memorial Day de slachtoffers herdacht van de Holocaust en andere genociden. In Herinneringscentrum Kamp Westerbork wordt ter gelegenheid hiervan een voorstelling vertoond over Holocaustoverlevende Jules Schelvis.
Herinneringscentrum Kamp Westerbork kan terugkijken op een goed jaar. In 2013 bezochten zo’n 133.000 mensen het museum. Dit zijn bijna 5.000 bezoekers meer dan het jaar ervoor. Voor het bezoek aan het kampterrein liggen deze aantallen hoger. Het voormalig kampterrein is vrij toegankelijk, waardoor dit moeilijker te meten is, maar we gaan er van uit dat de bezoekerscijfers op het kampterrein rond de 350.000 liggen. Met ambitieuze plannen voor 2014 hoopt het Herinneringscentrum volgend jaar op nog hogere bezoekersaantallen.
Op dinsdag 7 januari a.s. zal de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, de heer van Rijn, een werkbezoek brengen aan het Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Het is de eerste keer dat hij als staatssecretaris het voormalige Judendurchgangslager zal bezoeken. Het Ministerie van VWS is een belangrijke partner van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Jaarlijks ontvangt het Herinneringscentrum een subsidie van het Ministerie.
Van zaterdag 21 december tot en met zondag 5 januari vinden in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork tal van speciale activiteiten plaats. Zo zijn er films, vertellen Pauline Broekema en Helma Coolman over hun boek en nemen zij als gast een goochelkunstenaar mee. Voor kinderen is er een speciale ‘doe & voel’ kindertentoonstelling. De films Snuf de hond en Oorlogswinter zijn te zien en er is een speurtocht door de basisexpositie.
Herinneringscentrum Kamp Westerbork is een kansrijke kandidaat voor het Europees Erfgoedlabel.
Salo Muller vertelt op zondag 24 november aanstaande om 14.00 uur in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork zijn levensverhaal.
'Een monument.' 'Aangrijpend.' 'Ik heb het boek ademloos uitgelezen.' Een greep uit de reacties op In het puin van het getto, geschreven door Pauline Broekema en Helma Coolman. Het boek over het onbekende concentratiekamp Warschau werd onlangs in Herinneringscentrum Kamp Westerbork gepresenteerd. Hier is ook een tentoonstelling te zien over het getto, de opstand en het kamp.
Zaterdag 9 november 2013 is het 75 jaar geleden dat zich op diverse plaatsen in Duitsland de Reichskristallnacht voltrok. In heel Duitsland werden Joden aangevallen en werden synagogen en winkels van Joden in brand gestoken, panden vernield en geplunderd. Ook Joodse huizen, scholen, begraafplaatsen en ziekenhuizen moesten het ontgelden. Het werd de brandweer verboden om de branden te blussen. Tijdens de Reichskristallnacht werden 400 Joden vermoord of tot zelfmoord gedreven.
Zondag 27 oktober om 14.00 uur is kinderboekenschrijfster Martine Letterie in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork om het bijzondere verhaal te vertellen van het Joodse jongetje Leo Meijer. Leo was zeven jaar toen hij in kamp Westerbork terecht kwam, samen met zijn vader en moeder. Begin dit jaar presenteerde Martine in het Herinneringscentrum het door haar geschreven boek ‘Groeten van Leo, een kind in kamp Westerbork’. Een jeugdboek over de oorlog geschikt voor kinderen van 8 – 12 jaar.
De maand oktober staat in Drenthe in het teken van Oktobermaand Kindermaand. Het Herinneringscentrum Kamp Westerbork organiseert verschillende activiteiten voor kinderen in de leeftijd van 8-12 jaar. Alle oktober-activiteiten in de weekenden zijn gratis voor kinderen van 4 t/m 12 jaar. Volwassen betalen de reguliere toegangsprijs, waarbij een bezoek aan het herinneringscentum inbegrepen is.
Op 12, 13 en 14 oktober staan alle activiteiten in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork in het teken van de opstand in Sobibor, zeventig jaar geleden.
Op 10 oktober 2013 wordt in Herinneringscentrum Kamp Westerbork het eerste exemplaar van het boek In het puin van het getto aangeboden aan kampoverlevende Shaul Sadan. Het boek beschrijft het onbekende concentratiekamp Warschau, dat in 1943 op de ruïnes van het verwoeste getto van Warschau werd opgericht.
Duizenden Joodse mannen zijn in de periode januari - oktober 1942 als dwangarbeider tewerkgesteld in werkkampen, gelegen in voornamelijk Noord- en Oost-Nederland. Deze werkkampen vormden het voorportaal van kamp Westerbork. Op 2, 3 en 4 oktober 1942 werden de Joodse dwangarbeiders met hun familieleden doorgestuurd naar kamp Westerbork. De meesten van hen werden vermoord in de kampen in Oost-Europa.
Duizenden Joodse mannen zijn in de periode januari - oktober 1942 als dwangarbeider tewerkgesteld in werkkampen, gelegen in voornamelijk Noord- en Oost-Nederland. Deze werkkampen vormden het voorportaal van kamp Westerbork. Op 2, 3 en 4 oktober 1942 werden de Joodse dwangarbeiders met hun familieleden doorgestuurd naar kamp Westerbork. De meesten van hen werden vermoord in de kampen in Oost-Europa.
Op dinsdag 1 oktober a.s. is er om 14.00 uur in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork een bijzondere bijeenkomst over en met kinderen die in het weeshuis van kamp Westerbork hebben gezeten.
Op zondag 29 september presenteren Hummel&deBoer mediaproducties, wandelsportorganisatie KNBLO-NL en het Herinneringscentrum Kamp Westerbork het complete WesterborkLuisterpad.
Zaterdag 14 september organiseert het Herinneringscentrum Kamp Westerbork samen met de KNBLO (wandelsportorganisatie Nederland) voor de 8e keer een cultuur-historische wandeltocht door de boswachterij Hooghalen.
De expositie Het weeshuis van kamp Westerbork is van 10 september tot 1 oktober voor de tweede keer dit jaar te zien in Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Van 1942-1944 deed Barak 35 dienst als weeshuis. Voor de kinderen die daar waren ondergebracht wordt op 1 oktober een bijeenkomst georganiseerd in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork.
Onder Japanse bezetting heeft hij jarenlang dwangarbeid moeten verrichten onder extreme omstandigheden. Ruim 68 jaar na de capitulatie van het Japanse keizerrijk vertelt Felix Bakker op zondag 25 augustus om 14.00 uur in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork over zijn ervaringen tijdens deze jaren. ”Het is een wonder dat ik de Dodenspoorweg heb overleefd”.
De actiedag Niet Weggooien! op 14 augustus heeft veel nieuwe verhalen, inzichten en materialen opgeleverd voor Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Het doel van de actie is om voorwerpen en documenten uit de oorlogsjaren die nu nog thuis op zolder liggen te bewaren voor de toekomst (www.actienietweggooien.nl). De actiedag, waarbij verschillende musea samenwerken, stond in het teken van Nederlands-Indië.
Woensdag 14 augustus vertelt Marianne Sophia in ’t Anker-de Jong in het Herinneringscentrum hoe het is om als Joodse Nederlandse op te groeien in bezet Nederlands-Indië.
Nog niet eerder heeft de conservator van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork een dergelijke brief gezien. Een brief van Joodse ouders aan een onderduikgezin over hun ‘eenige lieveling’, hun dochtertje Mieke, dat zij in 1943 moesten afstaan in een poging aan deportatie te ontkomen.
Op zondag 28 juli aanstaande vertelt Rita Lensink-Bosman in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork haar oorlogservaringen. De eerste indrukken die Rita Lensink-Bosman in 1943 op deed in kamp Westerbork zijn samen te vatten in een paar kernbegrippen: chaos, modder en een troosteloze vlakte.
Zolang Jaap Nijstad zich kan herinneren staat op het bureau van zijn moeder een foto van een jongeman die aan het tekenen is. Deze foto is voor Nijstad de verbinding met een familiegeschiedenis waarmee hijzelf niets en tegelijkertijd alles te maken heeft. De foto toont Leo Kok, een Joodse tekenaar voor wie kamp Westerbork gedurende de oorlog de laatste verblijfplaats in Nederland was. Jaap Nijstad zal op 30 juni in het Herinneringscentrum aan de hand van een interactieve presentatie het bijzondere leven en werk van Leo Kok in beeld brengen.
Een film over Han de Vries is op 16 juni te zien in Herinneringscentrum Kamp Westerbork. De tophoboïst en levenskunstenaar ging na zijn muzikale carrière als schilder de confrontatie aan met een jeugd getekend door oorlogstrauma’s. Hij zal zelf aanwezig zijn bij de filmvertoning.
© STIWOT, 1999-2025. Alle rechten voorbehouden. Privacyverklaring, cookies, disclaimer en copyright