Bunker van het type 621.
Sinds 2014 staat er een informatiebord bij de bunker met de tekst:
Landfront Vlissingen
Vlissingen was gedurende de Tweede Wereldoorlog een belangrijke positie. De Duitsers versterkten de stad krachtig als onderdeel van de verdedigingslinie ‘Atlantikwall’. Om de vesting te verdedigen tegen aanvallen in de rug werd er aan de landzijde van de stad een verdedigingslinie aangelegd. Dit zogeheten Landfront bestond uit een kilometers lange tankgracht met daarachter kazematten voor mitrailleur of antitankgeschut. De linie begon in het westen van de duinen bij Valkenisse en liep over Koudekerke naar het Kanaal door Walcheren. Aan de oostzijde van Walcheren vervolgde het Landfront haar weg in de richting van Ritthem waar het bij Fort Rammekens eindigde in de Schorerpolder. Het grootste deel van het Landfront is behouden en sinds 2013 beschermd als Rijksmonument.
Nieuwe-Abeele
Nieuwe-Abeele vormde het schakelpunt van het westelijk deel van het Landfront met het Kanaal door Walcheren. Vanwege de nabijheid van het kanaal was het niet mogelijk een tankgracht aan te leggen en werd gekozen voor een drakentandversperring over de laatste 150 meter ter hoogte van de Nieuwe Vlissingseweg. Direct achter de drakentandversperring werd een garagebunker gebouwd voor een antitankkanon.
Een naoorlogse boerderij, genaamd ‘Pyramidehoeve’ verwijst hiernaar. Honderd meter achter de linie werd een commandobunker gebouwd. Het ging hier om een bunker van het type 621, Gruppenstand. De bunker was uitgerust met een telefooncentrale waarmee contact mogelijk was met de verschillende gevechtsbunkers aan de tankgracht. Ook was een radio-installatie aanwezig zodat over grote afstand ook andere commandoposten bereikt konden worden. Om de bunker te laten opgaan in de bebouwing werd deze gecamoufleerd als woonhuis, compleet met opgeschilderde ramen, baksteenmotief en een nepdak.
De originele camouflage van de bunker is in 2014 weer teruggebracht.
Foto 1: De voorkant van de bunker.
Foto 2: Binnenkant Tobruk.
Foto 3: Zijkant van de bunker met de hulzenput (camouflage waterput) en twee betontetraeders
Foto 4: Achterkant van de bunker.
Foto 5: Na de oorlogsjaren heeft de bunker er zo jarenlang bijgestaan.
Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!