Directeur van het Verzetsmuseum Amsterdam Liesbeth van der Horst opent een nieuwe tentoonstelling, met aandacht voor Indonesië en daders.
Het archief van de Joodse verzetsvrouw Janny Brandes-Brilleslijper (1916-2003) wordt door haar zoon Rob Brandes overhandigd aan het Verzetsmuseum Amsterdam.
Donderdag is het tachtig jaar geleden dat de Februaristaking plaatsvond. Het Verzetsmuseum Amsterdam toont op zijn website de brieven van een van de brieven van een van de stakingsleiders, Joop IJisberg.
Willem Kraan, Joop IJisberg en Coba Veltman speelden een actieve rol in de Februaristaking, de enige openlijke protestactie tegen de Jodenvervolgin...
Het Verzetsmuseum Amsterdam ontving in 2019 een recordaantal bezoekers. Met name de wisseltentoonstelling Mode op de bon trok veel publiek.
Het Verzetsmuseum lanceert een rijdende expositie voor kinderen in achterstandswijken die nauwelijks naar musea gaan. ‘Het is belangrijk om hen te laten zien hoe racisme uit de hand kan lopen.’
Was de Soldaat van Oranje net zo beroemd geworden als hij homo was geweest? Die vraag stelde Marjan Schwegman, oud-directeur van het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies aan het begin van de derde bijeenkomst in de serie Helden en schurken.
De kerken in Nederland hebben het er in de Tweede Wereldoorlog niet slecht van afgebracht, vinden prof. dr. Jan Bank en dr. Bettine Siertsema. „Het is uniek dat ze samen protesteerden tegen de deportaties van Joden.”
Theatergroep Barbaren & co heeft een voorstelling gemaakt over de Februaristaking van 1941. De voorstelling, getiteld Staakt!!, is volgende maand te zien in het Verzetsmuseum Amsterdam.
In 1943 werden Nederlandse voormalige dienstplichtige militairen door de bezetter opgeroepen om terug te keren in Duitse krijgsgevangenschap. De militairen die hier gehoor aan gaven werden na de oorlog bij hun terugkeer in Nederland niet echt met open armen ontvangen. In het Verzetsmuseum in Amsterdam is vanaf 20 december een tentoonstelling te zien over deze vergeten groep.
De vierde reeks van 'Helden en schurken' bestaat uit vijf bijeenkomsten over de bezetting in het Verzetsmuseum in Amsterdam. De serie begint op donderdag 17 januari met als onderwerp Nederlands-Indië en eindigt op 4 mei met de VPRO-documentaire Vastberaden, maar soepel en met mate.
In het Verzetsmuseum maken jongeren kennis met de aangrijpendste periode uit de recente Nederlandse geschiedenis. Het Verzetsmuseum vertelt een verhaal dat belangrijk is en belangrijk blijft. Sinds de verhuizing naar gebouw Plancius in 1999 maakt het museum een stormachtige groei door.
© STIWOT, 1999-2025. Alle rechten voorbehouden. Privacyverklaring, cookies, disclaimer en copyright