Belgische bunker, onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. Deze verdedigingsstelling werd tussen 1934 en 1938 aangelegd op acht kilometer ten zuiden van Gent. De aanleg hiervan kaderde in de fortificatiepolitiek die België na de Eerste Wereldoorlog voerde.
Het eigenlijke bruggenhoofd was opgebouwd uit twee weerstandsnesten – Betsberg en Muntekouter – en drie steunpunten – Semmerzake, Eke en Astene.
De weerstandsnesten en steunpunten waren met elkaar verbonden via een courtine, bestaande uit drie verdedigingslijnen.
Op het grondgebied Wetteren lagen 19 bunkers waarvan er 8 gesloopt zijn. Van de resterende liggen er verschillende op privéterrein of in de industriezone.
A40 was de laatste voorliniebunker tussen Betsberg en de spoorlijn Brussel-Oostende, juist naast de spoorlijn. Hij lag in de voortuin van het scholencomplex Mariagaard en was in hoek opgesteld met de bunkers A38 (1090 m) en A39 (425 m - gesloopt).
Het eerste schietgat was gericht op de Oosterzelesteenweg. Het tweede was in combinatie opgesteld met één van de schietgaten van Av13 (140 m) aan de overzijde van de spoorlijn.
De bunker werd volledig ommuurd met baksteen met onderaan een aantal zwarte baksteenrijen die het uitzicht gaven van een zwarte plint. Hij was bedekt met mechanische rode pannen. De schietgaten zaten verborgen achter houten luiken, er waren ook enkele valse ramen met een extra vals raam langs de kant van het spoorwegtalud.
Het geheel had het uitzicht van een transformatorhuisje aan de rand van de spoorwegtalud.
De bunker bestond uit twee onderling in hoek opgestelde en verbonden kamers en een sas. Elke kamer was standaard voorzien voor het opstellen van een Maximmitrailleur maar eveneens voor Hotchkiss- of Coltmitrailleurs.
Bunker A40 is heel zwaar betrokken geweest bij de gevechten van mei 1940 en draagt extern en intern nog sporen van projectielinslagen. Hij was de laatste op de linie die weerstand bood.
Waarschijnlijk zijn hierbij heel wat Duitsers gesneuveld, dit zal de reden geweest zijn van het Duits kerkhof in de voortuin van de toenmalige landbouwschool waar ook de bunker lag.
De site en de school werden vanaf 1943 gebruikt als SS-school Kwatrecht - Reichschüle Flandern voor de Hitlerjugend.
In 2015 werd de bunker ter gelegenheid van de herdenking van "75 jaar mei 1940 te Kwatrecht" aan het schietgat beschilderd door de lokale plastische kunstenaar Serge Verwest.
Uitgebreide informatie over deze bunkergordel is te vinden op de site Bunkergordel Bruggenhoofd Gent. Er staan ook foto’s, schetsen en technische gegevens op van de bunkers. Een plattegrond toont de locaties per gemeente.
Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!