TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Bunkergordel Bruggenhoofd Gent – Steunliniebunker D19

Belgische bunker, onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. Deze verdedigingsstelling werd tussen 1934 en 1938 aangelegd op acht kilometer ten zuiden van Gent. De aanleg hiervan kaderde in de fortificatiepolitiek die België na de Eerste Wereldoorlog voerde.
Het eigenlijke bruggenhoofd was opgebouwd uit twee weerstandsnesten – Betsberg en Muntekouter – en drie steunpunten – Semmerzake, Eke en Astene.
De weerstandsnesten en steunpunten waren met elkaar verbonden via een courtine, bestaande uit drie verdedigingslijnen.

Op het grondgebied Wetteren lagen 19 bunkers waarvan er 8 gesloopt zijn. Van de resterende liggen er verschillende op privéterrein of in de industriezone.

D19 was een steunliniebunker langs de spoorlijn Oostende-Brussel, tussen C17 (565 m) en D20 (445 m). De twee schietgaten hadden onderling een hoek van ongeveer 75 graden.
Eén schietgat was gericht op de spoorlijn richting Brussel. Het andere keek in de richting van de velden achter de site van Mariagaard en de huidige autosnelweg.
Aan binnen- en buitenzijde zijn nog duidelijke sporen zichtbaar van de strijd van de meidagen van 1940.
De bunker was origineel ommuurd met baksteen. Aan het sas was hij gedeeltelijk gecementeerd met het motief van bakstenen. Hij had een schilddak bedekt met mechanische rode pannen. Hij had het uitzicht van een klein huisje of spoorweggebouwtje naast de treinsporen.
De schietgaten waren gecamoufleerd met luiken en hadden het uitzicht van valse ramen.
De bunker bestond uit twee onderling verbonden kamers en een sas. Tussen de twee kamers was er wel een niveauverschil van ongeveer een halve meter.
Elke kamer was standaard voorzien voor het opstellen van een Maximmitrailleur maar eveneens voor een Hotchkiss- of Coltmitrailleur.
De bunker ligt op 1,5 meter van de eerste sporen van de drukke spoorlijn Oostende-Brussel. Hij is te bereiken via de Steenbergstraat, het veldwegeltje voorbij het kerkhof van Kwatrecht. Waar je op een kruispuntje komt bij een hoeve dien je dan te voet verder te gaan naar links.
Men kan de bunker ook vanaf het uiteinde van het wegeltje Geerbos (aan dezelfde hoeve) bereiken.

Uitgebreide informatie over deze bunkergordel is te vinden op de site Bunkergordel Bruggenhoofd Gent. Er staan ook foto’s, schetsen en technische gegevens op van de bunkers. Een plattegrond toont de locaties per gemeente.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar
  • Foto's: Marie-Christine Vinck