TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Stolperstein De Dijk 15

Deze messing plaquette (Stolperstein of struikelsteen), die is gelegd op 21-01-2023 herdenkt:

*ILSE BRÜLL (geb. 1925, gevlucht 1939 uit Wenen, gearresteerd 5-8-1944, geïnterneerd, gedeporteerd 31-8-1942 uit Westerbork, vermoord 3-9-1942 Auschwitz)

Deze Stolperstein ligt hier voor een Joods oorlogsslachtoffer, vervolgd, gedeporteerd en vermoord in de Tweede Wereldoorlog.

"Stolpersteine" is een kunstproject in Europa van Gunter Demnig ter herdenking van slachtoffers van het nationaalsocialisme (nazisme). Stolpersteine (struikelstenen) zijn kleine, 10x10cm messing plaquettes geplaatst in de stoep voor een verblijfplaats van (meestal Joodse) slachtoffers van de nazi's. Elke plaquette is voorzien van de naam van het slachtoffer, de geboortedatum en het lot van deze mensen. Op deze manier geeft Gunter Demnig een individueel gedenkteken aan elk slachtoffer. Eén steen, één naam, één persoon. Hij citeert de Talmoed: "Een mens wordt alleen vergeten als zijn of haar naam wordt vergeten."

Ilse Brüll vindt in juli 1939 onderdak in het Eerselse nonnenklooster. Dit klooster ontkomt er uiteindelijk niet aan gehoor te geven aan het bevel van de nazi’s om joden aan te geven. Ilse is een van de weinige ‘volledig joodse’ bewoners. In tegenstelling tot de meeste anderen weigert ze om zich katholiek te laten dopen. Ze wenst haar joodse geloof niet te verloochenen. Op 5 augustus 1942 wordt Ilse opgepakt. Via kamp Vught belandt ze in Westerbork. Vanuit dit doorvoerkamp wordt ze op 31 augustus 1942 naar Auschwitz gedeporteerd, waar ze drie dagen later in de gaskamers om het leven komt. Ze is dan zeventien jaar.

Zij was de enige inwoner van Eersel die tijdens de Tweede Wereldoorlog in een nazivernietigingskamp werd vermoord.
Haar naam staat nu nog in Oostenrijk symbool voor alle joodse gedeporteerden.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)