TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Bunkergordel Bruggenhoofd Gent – Steunliniebunker D6

Belgische bunker, onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. Deze verdedigingsstelling werd tussen 1934 en 1938 aangelegd op acht kilometer ten zuiden van Gent. De aanleg hiervan kaderde in de fortificatiepolitiek die België na de Eerste Wereldoorlog voerde.
Het eigenlijke bruggenhoofd was opgebouwd uit twee weerstandsnesten – Betsberg en Muntekouter – en drie steunpunten – Semmerzake, Eke en Astene.
De weerstandsnesten en steunpunten waren met elkaar verbonden via een courtine, bestaande uit drie verdedigingslijnen.

Op het grondgebied van Semmerzake lagen 18 bunkers. Drie ervan zijn gesloopt, één is ingegraven. Van de overige liggen er enkele op privéterrein of zijn overgroeid.

D6 was de eerste steunliniebunker tussen het steunpunt Semmerzake en Muntekouter, aansluitend bij de Schelde (540 m) te Semmerzake. De volgende van de steunlinie was C7 (615 m).
Op D6 zijn geen directe sporen van de strijd zichtbaar.
Het bunkertje was volledig ommuurd met baksteen. Het was voorzien van een vrij plat zadeldak met als bedekking asbestgolfplaten.
De schietgaten waren afgesloten met 2 luiken in gegalvaniseerd plaatijzer, op de beide zijkanten zat nog een vals raam. Het had het uitzicht van een bijgebouwtje bij een boerderij die ondertussen verdwenen is.
De bunker bestaat uit twee kamers die achteraan met elkaar verbonden zijn en een toegangssas. Naast de Maximmitrailleurs was de bunker ook voorzien om Hotchkiss- of Coltmitrailleurs te kunnen opstellen.
De bunker is momenteel verwerkt in de tuin van een vrij recente woning in de Grenadierslaan. Hij is deels begroeid met klimplanten. Hij ligt een dertigtal meter van de straat verwijderd, volledig op privéterrein. Via de weide naast de woning kan men wel iets dichter gaan.

Uitgebreide informatie over deze bunkergordel is te vinden op de site Bunkergordel Bruggenhoofd Gent. Er staan ook foto’s, schetsen en technische gegevens op van de bunkers. Een plattegrond toont de locaties per gemeente.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar
  • Foto's: Marie-Christine Vinck