TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Bunkergordel Bruggenhoofd Gent – Vooruitgeschoven Bunker AV11

Belgische bunker, onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. Deze verdedigingsstelling werd tussen 1934 en 1938 aangelegd op acht kilometer ten zuiden van Gent. De aanleg hiervan kaderde in de fortificatiepolitiek die België na de Eerste Wereldoorlog voerde.
Het eigenlijke bruggenhoofd was opgebouwd uit twee weerstandsnesten – Betsberg en Muntekouter – en drie steunpunten – Semmerzake, Eke en Astene.
De weerstandsnesten en steunpunten waren met elkaar verbonden via een courtine, bestaande uit drie verdedigingslijnen.

Op het grondgebied van Gijzenzele liggen 8 bunkers. Een aantal bevinden zich op privé terrein en zijn daarom ontoegankelijk, andere zijn overgroeid.

AV11 is de middenste van een groep van drie vooruitgeschoven bunkers op de voorlinie tussen Betsberg en de spoorlijn Brussel-Oostende. De andere twee bunkers zijn AV10 (375 m) en AV12 (285 m). Het betreft hier allicht één van de meest bevochten bunkers op de linie. Hij is op de kop van het bos waar hij stond, zeker enkele malen overgegaan van Belgische naar Duitse kant en omgekeerd.
De bunker was onderaan uitgewerkt met enkele rijen baksteen die bijkomend werden gecementeerd. Hij had een vrij plat dak met blauwe Boomse pannen, in het dak zat een koepel. De beide schietgaten werden afgesloten met metalen valluikjes.
Hij had het uitzicht van een boshut, enkele tientallen meters voor het toenmalige halve maanbos.
De bunker bestond uit twee achteraan verbonden kamers, een sas en een koepel.
Hij was standaard voorzien voor de opstelling van Maximmitrailleurs maar ook een Hotchkiss- of Coltmitrailleurs kon worden opgesteld.
De bunker ligt langs de zeer drukke Wettersesteenweg op een klein perceeltje achter een haag, achteraan op een koutertje. Hij ligt volledig op privé terrein en wordt gebruikt als een soort berghok. Er is een ijzeren trap aangebracht om bovenop de bunker te gaan.

Uitgebreide informatie over deze bunkergordel is te vinden op de site Bunkergordel Bruggenhoofd Gent. Er staan ook foto’s, schetsen en technische gegevens op van de bunkers. Een plattegrond toont de locaties per gemeente.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar
  • Foto's: Marie-Christine Vinck