Belgische bunker, onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. Deze verdedigingsstelling werd tussen 1934 en 1938 aangelegd op acht kilometer ten zuiden van Gent. De aanleg hiervan kaderde in de fortificatiepolitiek die België na de Eerste Wereldoorlog voerde.
Het eigenlijke bruggenhoofd was opgebouwd uit twee weerstandsnesten – Betsberg en Muntekouter – en drie steunpunten – Semmerzake, Eke en Astene.
De weerstandsnesten en steunpunten waren met elkaar verbonden via een courtine, bestaande uit drie verdedigingslijnen.
Op het grondgebied van Gijzenzele liggen 8 bunkers. Een aantal bevinden zich op privé terrein en zijn daarom ontoegankelijk, andere zijn overgroeid.
AV12 was de meest rechtse van drie vooruitgeschoven bunkers op de voorlinie tussen Betsberg en de spoorlijn Oostende-Brussel.
De bunker was origineel voorzien om ommuurd te worden met baksteen. In het plat dak, bedekt met asbestgolfplaten, zat een koepel die gecamoufleerd was als een soort klokkentorentje. Het geheel had het uitzicht van een gemetste stal.
De toegang van de kanonkamer zat verborgen achter twee grote luiken.
De schietgaten voor het C47 antitank-geschut en voor de mitrailleur zaten verborgen achter metalen valluiken. Er waren ook nog een drietal kleine valse raampjes langs de straatkant
De bunker bestond uit twee kamers die onderling niet met elkaar verbonden waren.
Er was enerzijds een kanonkamer voor het opstellen van een mobiel 47mm kanon en anderzijds een mitrailleurkamer met achteraan een sas en een koepel.
Hij was standaard voorzien voor de opstelling van een Maximmitrailleur maar ook voor. een Hotchkiss- of Coltmitrailleur.
De bunker ligt volledig op privéterrein langs de zeer drukke Wettersesteenweg. Hij is volledig overgroeid met klimop, enkel de linker zijkant en achterkant zijn beperkt zichtbaar. Aan de achterkant zit de toegang tot de kamer voor het kanon, de toegang tot de mitrailleurkamer zit op het privéterrein. Hoewel hij zeker in de gevechten van mei 1940 betrokken was, zijn er geen duidelijke sporen hiervan te zien.
Uitgebreide informatie over deze bunkergordel is te vinden op de site Bunkergordel Bruggenhoofd Gent. Er staan ook foto’s, schetsen en technische gegevens op van de bunkers. Een plattegrond toont de locaties per gemeente.
Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!